قوای بحری امریکا گفته است که دو کشتی جنگی ایالات متحده روز یکشنبه ۲۸ اگست (ششم سنبله) از تنگۀ تایوان عبور کردند.
پس از تمرینات نظامی غیرمنتظرۀ چین در این منطقه، این نخستین مورد از عبور کشتیهای جنگی امریکایی از این ساحه میباشد.
قوای بحری ایالات متحده با نشر بیانیهای گفته است که حرکت کشتیهای جنگی امریکا از این مسیر "نمایانگر تعهد ایالات متحده به منطقۀ آزاد و باز اندو-پسفیک میباشد."
در بیانیۀ قوای بحری ایالات متحده آمده است که حرکت کشتیهای جنگی امریکایی در تنگۀ تایوان در مطابقت با قوانین بینالمللی برای آزادی سیر و حرکت در مسیرهای آبی بینالمللی بوده است. در بیانیه آمده است: "این کشتیها از گذرگاهی در تنگۀ تایوان عبور کردند که قلمرو آبی و ساحلی هیچ کشوری نمیباشد."
بیانیه تاکید کرده است که "نظامیان ایالات متحده در هرجاییکه قوانین بینالمللی اجازه بدهد پرواز، کشتیرانی و عملیات میکنند."
پس از سفر ننسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان ایالات متحده، به تایوان در اوایل اگست سال روان، تنشها در نزدیکی تنگۀ هرمز به بلندترین حد رسیده است.
بیجینگ به سفر پلوسی واکنش خشمگینانه نشان داده و برای چندین روز تمرینات نظامی بحری و هوایی را در اطراف تایوان راه اندازی کرد. مقام های تایپی، پایتخت تایوان، تمرینات نظامی و آزمایشات میزایلی چین در اطراف آن کشور را محکوم کرده و آن را به مثابۀ آمادگی برای تهاجم خواند.
تایوان که خود را مستقل میخواند، همواره معروض به تهدید تهاجم از سوی چین است. چین جزیرۀ تایوان را بخشی از قلمروخود خوانده و گفته است که یک روز آن را تصرف کرده و اگر نیاز باشد به نیروی نظامی نیز متوسل خواهد شد.
ایالات متحده تایوان را به صفت یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد اما روابط خود را با تایپی حفظ کرده و از حق تایوانیها برای خود ارادیت و تصمیمگیری برای تعیین سرنوشت شان حمایت کرده است.
اردوی چین در واکنش به عبور کشتیهای جنگی امریکایی از تنگۀ تایوان گفته است که نظامیان چینی در طول این سفر کشتیهای امریکایی را زیر نظر داشته و از تمام حرکات آنان با خبر بودند.
شی یی، یک سخنگوی اردوی چین، گفته است که نیروهای چینی در حالت احضارات بلند نظامی بوده و آماده اند که در هر زمان "هرگونه تحریکات را خنثا" کنند.
ایالات متحده و متحدان آن با سیر و حرکت در مسیر تنگۀ تایوان و بحیرۀ جنوب چین "آزادی سیر و حرکت" را در این منطقه ترویج کرده و این اندیشه را تقویت بخشیده اند که آبهای تنگۀ تایوان و بحیرۀ جنوب چین، مسیرهای آبی بینالمللی است، هر چند این اقدام خشم چین را برانگیخته است.