غله‌جات اوکراین به افریقا رسید

پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، نخستین محمولۀ غله‌جات اوکراین روز سه شنبه ۳۰ اگست (۸ سنبله) به افریقا رسید و کشتی کرایه شده از سوی سازمان ملل متحد در بندر جیبوتی لنگر انداخت.

این محموله در اتیوپیا توزیع خواهد شد تا با این کشور دچار خشکسالی در جلوگیری از تشدید گرسنگی و تبدیل شدن آن به قحطی کمک کند.

مایک دانفورد مدیر منطقه افريقاى شرقی برای برنامه جهانی غذا (WFP) به خبرنگاران گفت: "محموله اين كشتى به ۱.۵ میلیون نفر برای یک ماه در اتیوپیا غذا فراهم خواهد كرد. بنابراین این تاثیر بسیار زیادی دارد، برای افرادی که در حال حاضر چیزی ندارند و اکنون سازمان جهانى غذا قادر خواهد بود نیازهای اولیه آنان را تامین کند".

محاصره بنادر اوکراین توسط روسیه، اوکراین را مجبور کرد که تمام انتقالات غله‌جات را متوقف کند که نگرانی‌های بحران غذایی را در سراسر جهان برانگیخت.

سرانجام کیف و مسکو با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه در ماه جنورى توافق مسما به "ابتکار بحیرۀ سیاه" را امضا کردند تا صادرات غله‌جات از اوکراین از سر گرفته شود و سپس صادرات گندم، سایر مواد غذایی و کود از سه بندر بحیره سیاه در اوایل ماه اگست از سر گرفته شد.

سازمان جهانى غذا گفت ۱۵۰ هزار تن گندم اضافی از اوکراین در هفته های آینده توسط بودجه ارایه شده توسط ایالات متحده ارسال خواهد شد.

در کشور محاط به خشکه، اتیوپیا که اکنون این غله جات را دریافت می کند، بیش از پنج میلیون نفر به دلیل درگیری آواره شده اند. در مجموع ۱۷ میلیون تن به کمک های بشردوستانه نیاز دارند، زیرا منطقه شاخ افريقا از یک سال بدینسو به دلیل خشکسالی شدید متاثر شده است.

دانفورد می گوید ابتکار بحیره سیاه گامی در جهت تسهیل شرایط است. او گفت: "ما در حال حاضر شاهد کاهش ۱۵ درصدی قیمت گندم در سطح جهان بوده ایم. چیزی که می خواهیم ببینیم جریان بیشتر غذا است. ما از دیدگاه برنامه جهانی غذا به میلیون ها تن [غله جات] در این منطقه نیاز داریم. تنها در اتیوپیا سه چهارم همه چیزهایی که قبلاً توزیع می کردیم، از اوکراین و روسیه وارد می‌شد".

نگرانی‌هایی وجود دارد که از سرگیری صادرات از اوکراین ممکن است برای کاهش بحران کافی نباشد.

عبدالله هلكى با گروه مدافع بین المللی پناهندگان مستقر در واشنگتن كار می‌كند. او می‌گوید که مقدار غله جاتی که به اتیوپیا می رسد کافی نیست.

او گفت: "وقتی شما در نظر می گیرید که بیش از ۲۰ میلیون نفر به کمک های بشردوستانه نیاز دارند، تورم مواد غذایی به ۴۰ درصد می رسد، به نظر من این بسیار مهم است".

سازمان‌های بشردوستانه می‌گویند، درگیری ها و جلوگیری کمک های بشردوستانه توسط حکومت اتیوپیا، بخش‌هایی از منطقه تیگری در شمال این کشور را با خطر قحطی مواجه کرده است.

اگرچه کمک‌های محدودی به منطقه رسید، اما درگیری های تازه بین حکومت و نیروهای تیگری، منجر شد که سازمان ملل روز دوشنبه ارسال کاروان‌های کمک‌رسانی به این ساحه را تعلیق کند.