سارنوال محکمۀ هاگ: اوکراین صحنۀ جنایت است

سارنوال ارشد محکمۀ بین‌المللی جرایم (محکمۀ هاگ) پس از دیدار از شهر بوچا در اوکراین گفته است که جنایات ارتکاب یافته در اوکراین پیگرد خواهد شد.

کریم خان روز چهارشنبه ۱۳ اپریل (۲۴ حوت) گفت: "اوکراین یک صحنۀ جنایت است...زمینه‌های منطقی وجود دارد که باور کنیم که جنایاتی ارتکاب یافته است که [بررسی آن] در حیطۀ صلاحیت این محکمه [بین‌المللی جرایم] است."

آقای خان گفت: "باید غبار جنگ را شکافته و به حقایق دست یابیم. چنین کاری مستلزم تحقیقات مستقلانه و بی‌طرفانه است.

او گفت که یک تیم طب عدلی محکمۀ بی‌المللی جرایم قرار است کار را آغاز کند تا به گفتۀ وی محکمۀ هاگ واقعاً بتواند "واقعیت و غیرواقعیت را از هم جدا کند."

به دنبال عقب‌نشینی قوای روسی از شهر بوچا، مقام‌های اوکراینی با نشر تصاویری ادعا کردند که صدها غیرنظامی در آن شهر توسط نظامیان روسی کشته شده اند، هرچند مسکو این اتهامات را رد کرده و تصاویر نشر شده را "جعلی" خوانده است.

کریم خان گفت: "ما باید با ذهن باز شواهد را بررسی کنیم...قانون باید به تحرک در آمده و برای محافظت از غیرنظامیان وارد عرصۀ جنگ شود."

در همین حال، سازمان امنیت و همکاری اروپا روز چهارشنبه با نشر گزارشی روسیه را به نقض آشکار قوانین بشردوستانۀ بین‌المللی در اوکراین متهم کرده است.

در این گزارش ۱۱۰ صفحه‌ای آمده است که اگر روسیه پس از تهاجم بر اوکراین، مکلفیت‌های بین‌المللی خود را احترام می‌گذاشت "شمار غیرنظامیان کشته یا زخمی شده به مراتب کمتر از امروز می‌بود."

در این گزارش که سه متخصص آن را تهیه کرده و معلومات ارایه شده از سوی سازمان‌های غیر دولتی نیز در آن گنجانیده شده، افزون بر تلفات مردم، به تخریب زیربناها، خانه‎ها، شفاخانه‌ها، مکاتب و سیستم‌های آب‌رسانی در اوکراین اشاره کرده است.

نویسندگان این گزارش گفته اند که به دلیل محدودۀ زمانی و گسترۀ تعیین شده برای تهیۀ این گزارش، برای آنان ممکن نبوده است تا جنایات جنگی را نیز تشخیص کنند. با اینحال در گزارش آمده است که "موارد آشکار نقض قوانین بشردوستانۀ بین‌المللی توسط نیروهای روسیه" شناسایی شده است.

تحقیقات سازمان امنیت و همکاری اروپا که به درخواست اوکراین صورت گرفته است، محدودۀ زمانی بین ۲۴ فبروری تا اول اپریل را احتوا می‌کند.

اما به تاریخ پنجم اپریل و پس از عقب‌نشینی نظامیان روسی از شهر بوچا، تصاویر ماهواره‌ای این شهر نشر شد که در آن اجسادی با لباس ملکی و دستان بسته دیده می‌شوند. مقام‌های اوکراینی گفته اند که این اجساد غیرنظامیان اوکراینی است که توسط نظامیان روسی کشته شده اند.

گزارش سازمان امنیت و همکاری اروپا حاکی از آن است که شواهد دست داشته "به جرایم بزرگ جنگی و جنایت علیه بشریت که نیروهای روسیه مرتکب آن شده اند" اشاره می‌کند. گزارش خواستار تحقیقات بین‌المللی در این زمینه شده است.

در این گزارش همچنان در مورد رفتار اوکراین با زندانیان ابراز نگرانی شده است. در بخشی از این گزارش آمده است: "آنگونه که این گزارش نشان می‌دهد، تخطی‌ها هم از جانب روسیه و هم از جانب اوکراین صورت گرفته است. تخطی‌های صورت گرفته از سوی فدراسیون روسیه، از رهگذر گستره و ماهیت، به مراتب بیشتر و بزرگتر است."

کارشناسان سازمان امنیت و همکاری اروپا گفته اند که روسیه از سهمگیری و همکاری در زمینۀ تهیه این گزارش ابا ورزیده است.

سازمان امنیت و همکاری اروپا در اوایل دهۀ ۱۹۷۰ برای گفتمان میان شرق و غرب آغاز به کار کرد. این نهاد مستقر در ویانا، پایتخت اتریش ۵۷ عضو دارد که روسیه، اوکراین و ایالات متحده نیز اعضای آن اند.