انتونیو گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد گفته است که هرگونه تصور بر اینکه ملل متحد میتواند مشکل افغانستان را حل کند "یک خواب و خیال" است و به گفتۀ وی گنجایش برای وساطت ملل متحد به هدف ایجاد حکومت همهشمولتر در افغانستان محدود است.
آقای گوتیرش در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفته است که این توقع "بیبنیاد" است که گویا ملل متحد به عنوان عمدهترین سازمان بینالمللی در افغانستان هنوز هم نفوذ دارد.
با اشاره به حضور ۲۰ سالۀ نظامیان امریکایی و ناتو در افغانستان و صرف بیش از هزار میلیارد دالر در آن کشور، آقای گوتیرش گفت: "زمانیکه آنان [نظامیان امریکا و ناتو] با در دست داشتن این همه منابع در حل معضل افغانستان ناکام شدند، توقع از ما که بدون آن همه نیرو و پول بتوانیم مشکلی را که در دو دهه حل شده نتوانست، حل کنیم، یک خواب و خیال است."
منشی عمومی ملل متحد گفت که این سازمان هر آنچه را در توان دارد برای افغانستانی که به گفتۀ وی "در پرتگاه یک فاجعۀ دراماتیک بشری" قرار دارد، انجام خواهد داد. او گفت که ملل متحد با طالبان در تعامل است تا جمعیت حدود ۳۶ میلیونی آن کشور را کمک کند.
حتا پیش از تصرف کابل توسط طالبان، ملل متحد گفته بود که نصف جمعیت افغانستان به کمکهای بشری نیاز دارند. برنامۀ جهانی غذای سازمان ملل متحد گفته است که ۱۴ میلیون نفر در افغانستان با قحطی روبرو اند.
آقای گوتیرش گفت که از تلاشها برای متقاعد ساختن طالبان به تشکیل یک حکومت همهشمول حمایت میکند، اما افزود که گنجایش برای وساطت ملل متحد در این زمینه اندک است. او تاکید کرد که ملل متحد باید به "موقف یک سازمان جهانی که برای حمایت از مردم افغانستان در آنجا حضور دارد" تمرکز کند.
با تاکید به اینکه گروه طالبان نقش ملل متحد را برای کمک در زمینۀ تشکیل یک حکومت جدید "هرگز" نخواهد پذیرفت، آقای گوتیرش گفت که با اصرار ورزیدن بر ملل متحد برای تعامل با طالبان "نمیتوان انتظار معجزه را داشت."
منشی عمومی ملل متحد میگوید که کمکهای بشری باید به صفت ابزار کار گرفته شود تا طالبان را به احترام گذاشتن به حقوق بشر به شمول حقوق زنان و دختران، متقاعد کند.
جامعۀ جهانی در اوایل هفتۀ روان در کنفرانسی برای جلب کمکهای بشری برای افغانستان که در شهر ژنیو برگزار شده بود، وعدۀ فراهم آوری بیش از ۱.۲ میلیارد دالر را برای مردم افغانستان کردند. منشی عمومی ملل متحد خواستار تداوم این کمکها شد تا به گفتۀ وی اقتصاد افغانستان "کاملاً فرو نپاشد."
او گفت که باید یک مقدار پول در اقتصاد افغانستان تزریق شود تا از وضعیت حاد بشری در آن کشور که منجر به فرار و مهاجرت میلیونها نفر خواهد شد، جلوگیری شود.
اعلام کابینۀ سرپرست طالبان که تک قومی بوده و در آن سایر اقشار اجتماعی و سیاسی به شمول زنان حضور ندارند، از سوی اکثر کشورهای جهان به باد انتقاد گرفته شد.
منشی عمومی ملل متحد میگوید که هنوز بسیار زود است تا در مورد پابندی و احترام طالبان به حقوق بشر و توانایی آن گروه به حکومتداری مسوولانه، قضاوت شود. او وضعیت افغانستان را غیر قابل پیشبینی خواند گفت: "هیچ کس نمیداند که چه واقع خواهد شد، اما مهم است که در تعامل باقی بمانیم."