کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد "سرکوب سیستماتیک نهادینۀ" زنان و دختران در افغانستان توسط طالبان را نکوهش کرده و گفته است که زنان در افغانستان با وضعیت "وخیم" مواجه است.
میشل بچلیت روز چهارشنبه ۱۵ جون (۲۵ جوزا) به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که افغانها "برخی از تاریکترین برهههای یک نسل را تجربه میکنند".
او "نابرابر جنسیتی" در زیر سلطۀ طالبان را نکوهش کرد، هرچند این گروه تعهد کرده است که به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران احترام میگذارد.
پس از مسلط شدن بر افغانستان در اگست سال گذشته، طالبان افزون بر ممانعت از کار زنان در ادارات، به استثنای چند ادارۀ معدود، و جلوگیری از ادامۀ تحصیل دختران از صنف ششم به بالا، محدودیتهایی را در زمینۀ سیر و سفر آزادانه و بدون همراه زنان و نیز نحوۀ پوشش زنان وضع کرده اند که با انتقاد گستردۀ جهانی مواجه شده است.
خانم بچلیت که در ماه مارچ سال روان به افغانستان سفر کرده بود، به شورای حقوق بشر ملل متحد گفت که زنان افغان در ملاقات با وی با وصف "چالشهای غیر قابل تصور" خواستار حقوق شان اند. او گفت: "وضعیت آنان [زنان افغان] وخیم است."
کمیشنر حقوق بشر ملل متحد گفت: "بگذارید واضح باشم: آنچه را امروز در افغانستان شاهد استیم، سرکوب سیستماتیک نهادینۀ زنان است."
او تاکید کرد که محدودیتهای شدید اعمال شده بر آزادی حرکت زنان "تقریباً تمام ابعاد زندگی آنان را به گونۀ منفی متاثر میکند، به شمول قابلیت زنان و فرزندان آنان برای دسترسی به خدمات صحی، معیشتی و کمکهای بشری."
خانم بچلیت گفت که در صورت نشنیدن صدای زنان افغان، افغانستان نخواهد توانست که به چالشهای موجود فایق آید. او گفت: "راه بیرون رفت از بحران موجود فراروی مردم افغانستان با تلاش شمار اندک هموار شده نمیتواند."
میشل بچلیت گفت: "برای کشاندن جامعۀ افغانستان به سمت صلح، مشارکت تمام افغانها در سیاست و روند تصمیمگیری حیاتی خواهد بود و این شامل شنیدن صدای زنان و دختران میشود."
طالبان در حاکمیت قبلی شان بر افغانستان- از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی- زنان و دختران را از حقوق شان به ویژه حق کار و تحصیل محروم کرده بودند.