کارشناسان ملل متحد: در هشت ماه گذشته بیش از ۴۰۰ نفر در ایران اعدام شده‌اند

آمار اعدام در جمهوری اسلامی همواره یکی از بالاترین آمارها در سطح جهان است.

کارشناسان ملل متحد روز دوشنبه دوم سپتمبر (۲۳ سنبله) ضمن ابراز نگرانی عمیق از افزایش اعدام‌های ماه گذشته در ایران گفتند که حکومت آن کشور از آغاز سال روان میلادی تا حالا بیش از ۴۰۰ نفر را اعدام کرده است.

گروهی متشکل از ۱۱ کارشناس حقوق بشر ملل متحد با نشر اعلامیه‌ای گفته‌اند که دست‌کم ۸۱ نفر در ماه اگست در ایران اعدام شدند که این رقم ۴۵ نفر بیشتر از ماه جولای می‌باشد.

به گفتهٔ این کارشناسان، حکومت ایران از آغاز سال تا حالا بیش از ۴۰۰ نفر را در سراسر آن‌ کشور اعدام کرده که شامل ۱۵ زن می‌شود.

این کارشناسان که از سوی شورای حقوق بشر ملل متحد گماشته شده‌اند، اما به نمایندگی از این سازمان بین المللی صحبت نمی‌کنند، گفته اند: "ما از افزایش شدید اعدام‌ها نگرانی عمیق داریم."

پیش از این،‌ سازمان حقوق بشر ایران مستقر در اوسلو، پایتخت ناروی، به تاریخ ۲۶ اگست گفت که جمهوری اسلامی از آغاز سال روان میلادی تا حالا ۵۰۰ نفر را اعدام کرده است.

سازمان‌های حقوق بشر به شمول عفو بین الملل گفته‌اند که به استثنای چین، ایران نسبت به هر کشور دیگر سالانه بیشترین اعدام را در آن کشور انجام می‌دهد.

کارشناسان ملل متحد به شمول گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در ایران گفته‌اند که ۴۱ نفری که ماه گذشته در ایران اعدام شدند، به جرایم مرتبط به مواد مخدر محکوم شده بودند. این کارشناسان گفته‌‌اند:‌ "اعدام به خاطر تخلفات مرتبط به مواد مخدر، معیار‌های بین‌المللی را نقض می‌کند."

این کارشناسان ضمن ابراز تاسف گفته‌اند که از سال ۲۰۲۱ میلادی به اینسو، اعدام محکومین مرتبط به مواد مخدر در ایران افزایش یافته و تنها سال گذشته بیش از ۴۰۰ نفر به ارتکاب جرایم مرتبط به مواد مخدر در آن کشور اعدام شدند.

آنان همچنین گفته‌اند که گزارش‌های رسیده حاکی از آن است که روند محاکمۀ محکوم شدگان به اعدام در ایران، در اکثر موارد با معیارهای پذیرفته شدۀ قضایی مطابقت ندارد.

این کارشناسان به پروندهٔ رضا رسایی، یک معترض کردی، اشاره‌ کردند که به تاریخ ششم اگست به خاطر قتل یک عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، اعدام شد. رسایی در جریان اعتراضات سرتاسری ایران با خود تابلویی را حمل می‌کرد که در آن نوشته شده بود‌: "زن، زندگی، آزادی!"

آنان گفته‌اند که محکومیت رسایی بر اساس اعترافاتی است که گفته می شود به زور گرفته شده و با وجود انصراف متهمان دیگر از شهادت و شواهد طب عدلی که دخالت او را زیر سوال می‌برد، وی همچنان به اعدام محکوم شد.

کارشناسان ملل متحد به استناد گزارش‌ها گفته‌اند که محاکم ایران بدون در نظر داشت طی مراحل منصفانه قضایی، افراد را به اعدام محکوم می‌کند و این روند را "غیرقانونی" خوانده اند.

این کارشناسان همچنین گفته‌اند که نگرانی عمیق دارند که افراد بی گناه ممکن در ایران اعدام شده‌ باشند. آنان خواهان توقف اعدام‌ها در ایران شدند.

بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.