برنامه جهانی غذا (WFP) غذا روز جمعه ۱۸ مارچ (۲۷ حوت) هشدار داد که تهاجم روسیه بر اوکراین باعث افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت در افغانستان شده و ممکن است قیمتها بیشتر افزایش یابد.
شیلی تکرال، سخنگوی برنامه جهانی غذا روز جمعه گفت که قیمت مواد غذایی و سوخت در افغانستان در هشت ماه گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته است.
خانم تکرال گفت: "من فکر میکنم چیزی که نگرانکننده است افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت در افغانستان و دیگر نقاط گرسنه در سرتاسر جهان است."
با تسلط مجدد طالبان، تمویل کنندهگان خارجی، کمکهای مالی خود را به افغانستان توقف یا کم کرده و این کشور بیشتر در فقر و بحران اقتصادی فرو رفته است. دلیل عمدهٔ این اقدام تنبیهی، ناشی از نگرانیهای مربوط به دهشتافگنی و حقوق بشر تحت حکومت طالبان است.
برنامۀ جهانی غذای ملل متحد میگوید که ۹۵ درصد از جمعیت ۳۸ میلیونی این کشور قادر نیستند روزانه غذای کافی بخورند.
خانم تکرال افزود که برنامه جهانی غذا امسال یک میلیارد دالر را برای تغذیه میلیون ها افغان هزینه کرده است، اما علاوه کرد که به ۱.۶ میلیارد دالر دیگر نیاز دارد.
سخنگوی برنامه جهانی غذا گفت که کشورهای کمک کننده تا کنون افغانستان تا کنار نگذاشتهاند، اما هشدار داد که اروپا با جنگ و پناهنده شدن ۳.۲ میلیون اوکراینی پس از تهاجم روسیه بر اوکراین به تاریخ ۲۴ فبروی دست وگریبان است.
اظهارات خانم تکرال بازتاب سخنان فلیپو گراندی ، کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، است که در جریان سفرش به کابل هشدار داد که جنگ در اوکراین میتواند پول کمکهای بشردوستانه را از جاهای دیگر از جمله افغانستان به سوی دیگر منحرف کند و افزایش قیمت مواد غذایی میتواند تلاشهای بشردوستانه را فلج کند.
کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان خواستار ادامۀ کمکها برای رسیدگی به نیازمندان در افغانستان و مهاجران افغان شده و گفته است که جهان باید به حمایت از مردم این کشور ادامه دهد.
فلیپو گراندی در پایان سفر چهار روزۀ خود به کابل روز پنجشنبه ۱۷ مارچ (۲۶ حوت) گفت: "به همان اندازه که جهان درگیر جنگ اوکراین است، افغانستان یک بحران بسیار شدید را تجربه میکند."
در حالی که بیشتر ذخایر گندم افغانستان از قزاقستان و اوزبیکستان تامین می شود، خانم تکرال گفت که افزایش هزینه مواد غذایی و سوخت در نتیجه جنگ می تواند تا ۲۰ درصد هزینه کمکهای بشردوستانه را افزایش دهد.
سخنگوی برنامه جهانی غذا علاوه کرد که ۸۰ درصد افغانها بدلیل قرض گرفتن برای پرداخت مواد غذایی یا دارو بدهکار استند. او افزود که حتا افغانهای شاغل برای کمکهای غذایی برنامه جهانی غذا نیاز دارند، زیرا آنها به اندازه کافی درآمد ندارند تا بتوانند مواد غذایی موجود در بازار را تهیه کنند.
در همین حال دیدهبان حقوق بشر با نشر گزارشی روز پنجشنبه ۱۷ مارچ گفت که از ماه جنوری بدینسو حدود ۱۳ هزار نوزاد در اثر سوءتغذیه و بیماریهای مرتبط با گرسنگی در افغانستان جان باخته و ۳.۵ میلیون کودک نیاز به حمایت تغذیهای دارند.
به گفتۀ کمینشری عالی ملل متحد در امور پناهدگان، رسیدگی به بحران بشری به تنهایی ناممکن است و تاکید کرده که باید سیستم بانکی و اقتصادی افغانستان دوباره احیا شود.
او همچنین به از سرگیری پروژههای توسعهای در افغانستان تاکید کرده که به گفتۀ وی، این پروژهها زمنیه را برای اشتغال افغانها به ویژه آوارگان داخلی فراهم خواهد کرد.
ملل متحد میگوید که برای رسیدگی به بحران بشری کنونی افغانستان و به ویژه جلوگیری از قحطی و گرسنگی، سو تغذیه و جلوگیری از آواره شدن مردم در این کشور، به ۴.۴۴ میلیارد دالر نیاز است.