گریفیتس: با وجود محدودیت‌های طالبان ادارات ملل متحد افغانستان را ترک نخواهند کرد

معاون منشی عمومی سازمان ملل متحد در امور کمک‌های بشر دوستانه می‌گوید که با وجود وضع محدودیت‌ها از سوی طالبان بر کارمندان زن در سازمان‌های غیرحکومتی، ادارات امدادرسانی ملل متحد به فراهم آوری خدمات حیاتی شان ادامه خواهند داد.

مارتین گریفیتس، در نشست وضعیت بشری افغانستان در ملل متحد گفت که "جامعهٔ بشری دست به اعتصاب نخواهد زد".

طالبان به تاریخ ۲۴ دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از ادامهٔ کار در سازمان‌های غیردولتی داخلی و خارجی منع کردند. به تعقیب این دستور، سازمان‌های غیرحکومتی بین المللی عمده فعالیت‌های خود را در افغانستان تعلیق کردند.

طالبان می‌گویند که محدودیت‌های کار و آموزش زنان و دختران موقت بوده و تلاش‌ها برای مساعد کردن زمینه در این خصوص جریان دارد.

جامعهٔ بین المللی، به شمول سازمان همکاری اسلامی که متشکل از ۴۸ کشور اسلامی است، این اقدام طالبان را تقبیح کرده و آنرا خلاف آموزه‌های اسلامی خوانده است.

گریفیتس که هفتهٔ گذشته به افغانستان سفر کرده بود از مقامات طالبان خواست تا تصامیم خویش منبی بر محدودیت‌ها بر زنان را لغو کنند. او افزود که طالبان به صورت آنی به گونهٔ استثنایی به زنان اجازهٔ کار در سکتور صحت و معارف را داده اند.

گریفیتس گفت: "جاییکه استثنات موجود باشد، ما در آنجا کار خواهیم کرد."

اما محمد قاسم حقانی، رییس دعوت و ارشاد وزارت صحت حکومت طالبان، به تازگی در مکتوبی گفته است که پس از این، باید کارمندان صحی زن، ماسک بزنند و حجاب کامل بپوشند در غیر قانون با آنان برخورد "قانونی" صورت خواهد گرفت.

حکومت طالبان این نمونهٔ از حجاب را به شفاخانه‌ها فرستاده است

در یک نسخۀ این مکتوب که در اختیار صدای امریکا قرار گرفته، آمده است: "بر اساس بررسی ما از مدت‌ها به این‌سو کارمندان صحی زن حجاب را رعایت نکرده اند و از همین‌رو ریاست دعوت و ارشاد وزارت صحت به تمامی کارمندان صحی زن در ریاست‌ها، آمریت‌ها و مدیریت‌ها هدایت می‌دهد که ماسک و حجاب را کاملاً مراعات کنند."

بحران بشری

پس از تسلط دوبارهٔ طالبان و توقف کمک‌های جامعهٔ بین المللی به افغانستان، این کشور با بحران بشری جدی مواجه است.

گریفیتس گفت که ملل متحد برای پاسخ به بحران بشری در افغانستان خواهان ۴.۶ میلیارد دالر شده است. او افزود که اگر امدادگران این مقدار پول را فراهم کنند، از آن با ۲۸ میلیون افغان کمک صورت خواهد گرفت که شش میلیون آنان در یک قدمی قحطی قرار دارند.

سال گذشته نیز ملل متحد خواستار ۴.۴ میلیارد دالر به افغانستان شده بود،‌ اما امدادگران تنها ۶۰ در صد آنرا فراهم کردند.

تردید امدادگران

سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده در مورد بازسازی افغانستان روز پنجشنبه در یک گزارش گفت که نهادینه شدن بدرفتاری رژیم طالبان با زنان برای پالیسی‌سازان سوال مهمی را مطرح کرده است که یا ایالات متحده می‌تواند به گونهٔ متداوم به افغانستان طوری کمک فراهم کند که طالبان از آن سود نبرند؟

سیگار گفته است که از پول‌های کمکی در افغانستان، طالبان در بخش‌های مالیات، تادیهٔ جواز و هزینه‌های اداری، عاید به دست میاورند.

آلمان، یکی از امدادگران عمدهٔ بشری به افغانستان،‌ در مورد این که آیا می‌توان کمک‌ها را طوری فراهم کرد که از اصول بشری تخطی صورت نگیرد، اظهار نگرانی کرده است.

اندریا ساسی، سخنگوی وزارت خارجهٔ آلمان، گفت: "این واضح است که اگر زنان نمی‌توانند به کار ادامه دهند و نمی‌توانند در تطبق کمک‌های بشری سهیم شوند، پس اصول بنیادی بشری نقض شده است، اصولی که در تخصیص معاونت‌های بشری باید به آن پابند بود."

او افزود که اقدامات طالبان، تمامی این اصول را نقض کرده است و آلمان در مورد پاسخگویی به این روش طالبان بحث می‌کند.

حکومت ایالات متحده در واکنش به وضع ممنوعیت و محدودیت‌ها از سوی طالبان بر حق کار و آموزش زنان و دختران در افغانستان، محدودیت‌های ویزه را بر شماری از اعضای طالبان وضع کرد.

انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، روز چهارشنبه اول فبروری (۱۲ دلو) با نشر بیانیه‌ای گفت: "امروز به وضع محدودیت‌های اضافی ویژه بر اعضای مشخص برحال یا پیشین [طالبان]، اعضای گروه‌های امنیتی غیرحکومتی و دیگر افرادی که گمان می‌رود در سرکوب زنان و دختران در افغانستان مسوول یا همدست اند، اقدام می‌کنم."

در این بیانیه مشخص نشده است که بر کدام رهبران طالبان محدودیت ویزه وضع شده است، اما سرپرستان وزارت تحصیلات عالی، اقتصاد، معارف و امر به معروف طالبان پیش از این اوامری را در مورد وضع محدودیت بر کار و آموزش زنان صادر کرده بودند. هرچند طالبان گفته اند که این اوامر به دستور رهبر طالبان صادر شده است.

فعالین در مورد موثریت این تعزیرات پرسش مطرح کرده و گفته اند که اکثریت مقامات طالبان از قبل تحت ممنوعیت مسافرت ملل متحد قرار دارد.