انتونیو گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد گفته که زمان آن است تا کشورها از پولی که به هدف مقابله با کووید۱۹ در سطح ملی اختصاص داده اند، برای تمویل برنامۀ واکسین سازمان جهانی صحت استفاده کنند.
برنامۀ سازمان جهانی صحت مسما به "تسریع دسترسی به ابزار کووید۱۹" تا کنون سه میلیارد دالر دریافت کرده است، اما به ۳۵ میلیارد دالر دیگر نیاز دارد.
هدف این برنامه فراهم آوری و انتقال دو میلیارد دوز واکسین کروناویروس تا پایان سال آیندۀ میلادی و تهیۀ زمینۀ درمان ۲۴۵ میلیون نفر و ۵۰۰ میلیون آزمایش کروناویروس است.
آقای گوتیرش در یک جلسۀ مجازی مسوولان ارشد ملل متحد و کشورها گفت: "تسریع دسترسی به ابزار کووید۱۹ یگانه روش مصوون و مشخص را برای بازگشایی اقتصاد جهان، به زودترین فرصت ممکن مهیا میکند. تلاشهای واکسیناسیون ملی یک مشت کشورها، به تنهایی قفل دروازههای اقتصاد جهانی و اعادۀ معیشت را نخواهد گشود."
دامینیک راب، وزیر خارجۀ بریتانیا که یکجا با آقای گوتیرش این جلسه را رهبری میکرد، سازمان جهانی صحت و افریقای جنوبی، سایر کشورهای جهان را ترغیب کردند تا به این تلاش جهانی بپیوندند که به گفتۀ آنان "بهترین امید" برای مهار کردن همهگیری کروناویروس است.
تدروس ادهانوم گیبریسوس، رییس سازمان جهانی صحت گفت که ۱۶۷ کشور که نمایندگی از ۷۰ درصد جمعیت جهان میکند، به برنامۀ تسریع دسترسی به ابزار کووید۱9 پیوسته اند و به گفتۀ وی این فهرست هنوز هم در حال طولانی شدن است.
در حالیکه تا کنون مرگ کم و بیش یک میلیون و ۱۰هزار نفر در اثر ابتلا به کووید۱۹ تایید شده است، آقای گیبریسوس گفت: "ارقام واقعی مسلماً بلندتر است."
آقای گوتیرش گفت که این برنامه به گونۀ فوری به ۱۵ میلیارد دالر نیاز دارد تا "از مسدود شدن روزنۀ فرصت" جلوگیری شود و برای خریداری پیش از پیش، تولید و ذخیره سازی واکسین همزمان با صدور جواز، تقویت تحقیقات و برای آماده ساختن کشورها زمینه فراهم شود.
منشی عمومی ملل متحد گفت: "باید بزرگتر فکر کنیم. زمان آن است که کشورها از بودجۀ خود برای برنامۀ پاسخگویی به [همهگیری کووید۱۹] پول بکشند."
آقای گوتیرش از تمام کشورها خواست تا در سه ماه آینده گامها عمده در این راستا بردارند. او افزود که کشورهایی پیشرفته تریلیاردها دالر را صرف تاثیرات اجتماعی-اقتصادی همهگیری کووید۱۹ کرده اند و به گفت وی "یقیناً که میتوانیم بخش کوچک این هزینه را برای متوقف کردن انتشار بیماری در همهجا صرف کنیم."
بل گیتس، بنیانگذار شرکت مایکروسافت در این جلسۀ ملل متحد گفت که بنیاد بل و ملندا گیتس روز چهارشنبه توافقنامههایی را با ۱۶ شرکت دواسازی امضا کرده است.
آقای گیتس گفت: "در این توافقات، شرکتها متعهد شده اند که در کنار سایر کارهای شان، تولید واکسین را به گونۀ غیرمنتظره سرعت بخشیده و اطمینان حاصل کنند که واکسینهای منظور شده به زودترین فرصت ممکن برای توزیع گسترده آماده باشد."