تلفات جنگ میان تاجیکستان و قرغیزستان به ۸۱ نفر رسید

نظامیان قرغیزستانی در حال حمل تابوت یک هم‌رزم شان که در جنگ با تاجیکستان کشته شده است

مقام‌های تاجیکستان و قرغیزستان روز یکشنبه ۱۸ سپتمبر (۲۷ سنبله) گفته‌اند که در درگیری‌های اخیر مرزی میان دو کشور کم از کم ۸۱ نفر کشته شده اند.

از زمان آغاز این درگیری که روز چهارشنبه گذشته شروع شد، مقام‌های تاجیکستانی روز یکشنبه برای نخستین بار تایید کردند که ۳۵ شهروند آن کشور در این درگیری‌ها کشته شده اند.

وزارت خارجۀ تاجیکستان در یک پیام فیسبوک همچنین از زخمی شدن ۲۵ شهروند دیگر تاجیک، به شمول زنان و کودکان خبر داد.

دوشنبه نظامیان قرغیزستانی را متهم کرده است که با یک حملۀ طیارۀ بدون سرنشین بر یک مسجد ۱۲ نمازگزار و با حملۀ دیگر طیارۀ بدون سرنشین بر یک مکتب شش نفر دیگر را کشته اند.

خبرگزاری فرانس‌پرس ضمن نشر این گزارش گفته است که آمار ارایه شده را مستقلانه تایید کرده نتواسته است.

در همین حال، مقام‌های قرغیزستانی روز یکشنبه گفتند که کم از کم ۴۶ نفر در اثر درگیری‌های اخیر مرزی آن کشور با تاجیکستان کشته و ۱۴۰ نفر دیگر زخمی شده اند.

سازمان‌های غیرحکومتی در قرغیزستان گفته اند که ده‌ها هزار باشندۀ روستاهای مرزی آن کشور در اثر درگیری‌های چهار روز گذشته از خانه‌ها و مناطق اصلی شان بیجا شده اند.

حکومت قرغیزستان روز دوشنبه ۱۹ سپتمبر را ماتم ملی اعلام کرده است.

مقام‌های قرغیزستانی گفته اند که نوار مرزی دو کشور روز شنبه شاهد درگیری بود، اما شب گذشته و روز یکشنبه آرامش در این ساحات برقرار بود.

روسیه این دو کشور همسایه را ترغیب کرده است تا از تشدد و پرخاشگری دست برداشته و تعهد کرده است که آنان را در زمینۀ حل "دراز مدت" مناقشات مرزی شان کمک خواهد کرد.ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، از تاجیکستان و قرغیزستان خواست تا به روش‌های غیرنظامی برای حل مشکلات متوسل شوند.

کرملین روز یکشنبه با نشر بیانیه‌ای گفت: "رییس جمهور پوتین از هر دو طرف می‌خواهد تا از تشدد پرهیز کرده و هرچه زودتر برای حل اختلافات با روش‌های صلح آمیز، سیاسی و دپلوماتیک، گام بردارند."

وزارت خارجۀ حکومت طالبان نیز با نشر خبرنامه‌ای از درگیری‌های مرزی میان نیروهای تاجیکستان و قرغیزستان ابراز نگرانی کرده و هر دو جناح را به حل این مشکل از طریق مذاکره و تفاهم ترغیب کرده است.

مقام‌های قرغیزستانی گفته اند که روش صلح آمیز و تدابیر لازم را برای ثبات بخشیدن اوضاع و جلوگیری از تشدید وخامت اوضاع روی دست گرفته اند.

در عین حال،‌انتونیو گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد، نیز روز شنبه از رهبران دو کشور خواست تا "برای استقرار آتش‌بس پایدار، به مفاهمه بپردازند."

مناقشات مرزی، تاجیکستان و قرغیزستان را که در گذشته از جمهوریت‌های اتحاد جماهیر شوروی بودند، در سه دهۀ گذشته چندین بار به درگیری کشانده است. این دو همسایه حدود ۹۷۰ کیلومتر مرز دارند که هنوز حدود بخش زیاد این نوار مرزی مشخص و تعیین نشده است.

هم تاجیکستان و هم قرغیزستان اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه اند، اما هر ازگاهی وارد تنش‌ها و درگیری‌های مرزی می‌شوند. درگیری سال گذشته میان دو کشور منجر به کشته شدن ۵۰ نفر شد.