ایالات متحدۀ امریکا توافق کرده است تا در پی وضع تحریمها بر صنعت نفت ایران که قرار است به تاریخ چهارم نوامبر نافذ شود، به هند استثنا قایل شود.
ایکانومیک تایمز از قول "منابع آگاه" گزارش داده است که شرکتهای هندی میتوانند تا ماه مارچ سال آینده از ایران، ماهانه ۱.۲۵ میلیون بیرل نفت خریداری کنند.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا، در نظر دارد تا به تاریخ چهارم نوامبر تحریمهای تازه را بر ایران وضع کند که صنعت نفت آن کشور را نیز هدف قرار خواهد داد.
حکومت امریکا گفته است که پس از وضع این تحریمها هر کشور یا شرکتی که بدون رضایت واشنگتن با ایران معامله کند، با خطر قطع دسترسی به سیستم مالی امریکا روبرو خواهد شد.
ایالات متحده از همه مشتریان نفت ایران خواسته است تا واردات خود را از ایران تدریجاً به صفر برسانند. اما هند که از ماه ها به اینسو سرگرم چانه زنی با امریکا بود، احتمالاً برای مدتی از ایران نفت خریداری خواهد توانست.
بر اساس گزارش ایکانومیک تایمز، هند تنها در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ حدود ۲۲ میلیون تن نفت خام از ایران خریداری کرد و در نظر داشت که تا سال ۲۰۱۹ واردات نفت خود را از ایران به ۳۰ میلیون تن در سال برساند.
هند همچنان به ایالات متحده تضمین داده است که پولی را که در بدل نفت به ایران میپردازد، صرف فعالیتهای مرتبط با دهشت افگنی نخواهد شد.
در همین حال، مشاور امنیت ملی ایالات متحده گفته است که واشنگتن نمیخواهد که وضع تحریم بر صنعت نفت ایران، متحدان خود را که مشتری نفت ایران اند متضرر بسازد.
جان بولتون روز چهارشنبه (۳۱ اکتوبر) در انجمن همیلتون در واشنگتن دی سی گفت کشورهای دوست امریکا که از نظر جغرافیایی با ایران نزدیکی دارند "ممکن قادر نباشندکه فوراً واردات نفت شان را از ایران به صفر برسانند".
افزون بر هند، چین و ترکیه نیز از مشتریان عمدۀ نفت ایران اند و هر سه کشور در گذشته نیز در مقابل خواست امریکا مبنی بر توقف خریداری نفت از ایران ایستادگی کرده بودند.
دونالد ترمپ که مخالف و منتقد سرسخت توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهان به شمول ایالات متحده بود، در ماه می سال روان از این توافق بیرون شد و دستور اعمال دوبارۀ تحریم های اقتصادی بر ایران را داد.
بخشی از این تحریم ها چند ماه پیش اعمال شد و قرار بخش عمده و فلج کنندۀ آن که صنعت نفت ایران را نیز به شدت متاثر میکند تا سه روز دیگر عملی شود.