وزیر خارجهٔ ایالات متحده و معاون رییس جمهور چین روز دوشنبه ۱۸ سپتمبر (۲۶ سنبله) ابراز امیدواری کردند که روابط دو کشور بیشتر با ثبات شود، دو کشوریکه در سالهای اخیر روابط پرتنش داشته اند.
این اظهارات مقامات ارشد واشنگتن و بیجینگ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد پس از آن بیان شد که مقامات ارشد دو کشور در ماههای اخیر در چین و هند با هم ملاقات کردند.
این دومین ملاقات مقامات ارشد ایالات متحده و چین در روزهای اخیر است. پیش از این، جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، به تاریخ ۱۰ سپتمبر هنگام سفر به هانوی، پایتخت ویتنام، گفت که در حاشیهٔ نشست سران جی۲۰ در دهلی جدید، پایتخت هند، با صدر اعظم چین ملاقات کرد.
باوجود تنشها میان بیجینگ و واشنگتن، رییس جمهور بایدن گفت که هنوز هم قصد دارد تا با شی جینپینگ، رییس جمهور چین، ملاقات کند.
انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده که در حاشیهٔ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در شهر نیویارک با هان ژنگ، معاون رییس جمهور چین، ملاقات کرد، گفت که او برای رسیدگی به اختلافات با چین، به ''دپلوماسی رو در رو'' معتقد است.
این دپلومات ارشد امریکا پس از ملاقات میان مقامات ارشد ایالات متحده و چین، گفت که چنین دیدارها فرصتی را فراهم میکند تا تعاملات میان واشنگتن و بیجینگ در سطح بالا وجود داشته باشد.
بلینکن گفت هدف ملاقات با مقامات چین '' حصول اطمینان از حفظ ارتباطات باز'' میان دو کشور است تا واشنگتن و بیجینگ بتوانند روابط شان را به صورت ''مسوولانه مدیریت'' کنند.
در همین حال، هان ژنگ، معاون رییس جمهور چین، گفت که بزرگترین اقتصادیهای جهان- ایالات متحده و چین- با مشکلات و چالشهای زیادی مواجه اند.
ژنگ گفت که جهان نیاز دارد تا روابط میان ایالات متحده و چین سالم و با ثبات باشد، روابطی که به گفتهٔ او، نه تنها به نفع چین و امریکا است، بلکه به نفع تمام جهان است.
مقامات ایالات متحده در وهلهٔ نخست انتظار داشتند که وانگ یی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اشتراک کند و احتمالاََ برای مدت کوتاه با جو بایدن، رییس جمهور امریکا، ملاقات کند. اما چین در عوض هان ژنگ، معاون رییس جمهور آن کشور را به اجلاس مجمع عمومی ملل متحد اعزام کرد.
وانگ یی، وزیر خارجهٔ چین، در آخر هفتهٔ گذشته با جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی قصر سفید در جمهوری مالتا، ملاقات کرد.
ملاقات میان مقامات ارشد دو کشور در حالی صورت میگیرد که بیجینگ اخیراََ برخی مقامات آن کشور را از کرسیهایشان برکنار کرد و به جای آنان افراد دیگر را به کار گماشت. امریکا این تغییر و تبدیل را به مثابهٔ دسیسهای در حال رشد چین تلقی میکند.
حکومت چین، در ماه جولای سال روان میلادی چین گانگ، وزیر خارجهٔ پیشین آن کشور، را پس از هفت ماه ایفای وظیفه، از سمت وزارت خارجۀ آن کشور برکنار کرد و وانگ یی را به جایش گماشت.
روابط واشنگتن و بیجینگ در چند سال اخیر به دلیل اختلاف روی برخی مسایل، از جمله اقتصاد، تجارت، حقوق بشر، امنیت و نفوذ فزایندهٔ چین در منطقه پرتنش بوده است. پس از سفر ننسی پلوسی، رییس پیشین مجلس نمایندگان ایالات متحده به تایوان که مایۀ خشم شدید چین شد، بیجینگ تماسها با مقامهای امریکایی را در برخی زمینهها به شمول مذاکرات تغییر اقلیم متوقف کرد.
چین، ایالات متحده را متهم میکند که حامیان استقلال تایوان را تحریک میکند و ادعا کرده است که امریکا بارها در منطقه نمایش قدرت داده است.
تایوان و چین در سال ۱۹۴۹ پس از یک جنگ داخلی از هم جدا شدند و نیروهای ملیگرای شکست خورده به تایوان فرار کردند و در آنجا حکومتی را ایجاد کردند که بعدها به یک دموکراسی پر جنب و جوش تبدیل شد.
چین در سالهای اخیر بر تایوان فشار فزایندهای آورده است تا حاکمیت بیجینگ را بپذیرد. حکومت تایوان گفته است که خواهان صلح است، اما هشدار داده است که اگر زیر حملهٔ چین قرار بگیرد، از خود دفاع خواهد کرد.
ایالات متحده تایوان را به صفت یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد، اما روابط خود را با تایپی حفظ کرده و از حق تایوانیها برای خود ارادیت و تصمیمگیری برای تعیین سرنوشتشان حمایت کرده است که مراودات نظامی و فروش تسلیحات بخشی از این حمایت است.
ایالات متحده همچنین میخواهد با فراهم کردن کمکهای تسلیحاتی، قدرت نظامی تایوان را تقویت کند تا از تهاجم احتمالی چین جلوگیری کند. اما امریکا در عین حال میگوید که خواهان وضعیت موجود در تایوان است.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.