امریکا آزادی پنج زندانی گوانتانامو را تصویب کرد

نمای از یک برج زندان گوانتانامو، زندانی که ۲۰ سال قبل پس از حملات یازدهم سپتمبر باز شد

اسناد آنلاین که از سوی وزارت دفاع امریکا نشر شده است،‌ نشان می دهد که حکومت ایالات متحده آزادی پنج محبوس زندان گوانتانامو را تصویب کرده است.

بر اساس این اسناد که در هفتهٔ جاری از سوی وزارت دفاع امریکا نشر شده است، زندانیان که رهایی آنها تصویب شده است، شامل سه شهروند یمن، یک شهر سومالیا و یک شهروند کینیا می شود.

در این میان، گلید حسن احمد (همچنین به نام گلد حسن دوران)، شهروند سومالیا، محمد عبدالمالک باجابو، شهروند کینیا، عمر محمد علی الرمه، موث حمزه العلوی و سهیل الشرابی، شهروندان یمن استند.

پس از حملات یازدهم سپتمبر، ایتلافی به رهبری ایالات متحده، بر حاکمیت طالبان که میزبان اسامه بن لادن، رهبر شبکهٔ القاعده و طراح حملات یازدهم سپتمبر بود، حمله نظامی کرد و حاکمیت طالبان را در آن زمان، سرنگون کرد.

این پنج زندانی که حال آزادی آنان تصویب شده است، هیچگاهی بر آنان اتهام وارد نشده است و تصمیم برای رهایی آنان پس از بررسی ماه‌های نومبر و دسمبر ۲۰۲۱ گرفته شد.

بر اساس گزارش فرانس پرس،‌ هیات بررسی دوره‌ای پنتاگون دریافته است که این افراد تهدیدی برای امریکا نبوده و پیش از این نیز تهدیدی را متوجه ایالات متحده نساخته بودند.

با وجودی تصویب رهایی این زندانیان، رهایی این افراد مانند سایر افرادیکه در گذشته آزادی آنان تصویب شده بود، ممکن با تاخیر مواجه شود، زیرا این کار مستلزم اقداماتی است که یا کشور خود‌شان و یا سایر کشور‌ها آنان را بپذیرند.

خبرگزاری فرانس پرس گزارش داده است که اعزام این زندانیان به کشور‌های اصلی‌شان دشوار است و امریکا احتمالا سه شهروند یمن را به دلیل ادامهٔ جنگ داخلی در یمن و شهروند سومالیا را به دلیل منازعه داخلی آن کشور به کشور‌های متبوع‌شان برگشت ندهد.

تصویب رهایی این زندانیان نشان می دهد که ادارهٔ جو بایدن تلاش می کند تا به سرعت وضعیت ۳۹ زندانی را در گوانتانامو مشخص کند. دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، روند بررسی زندانیان گوانتانامو را عملا متوقف کرده بود.

سه شنبه ۱۱ جنوری (۲۱ جدی) مصادف بود با بیستمین سالروز تاسیس زندان گوانتانمو، اقدامی که با واکنش گروه‌های حقوق بشر مواجه شد و این گروه ها خواهان مسدود شدن این زندان شدند. گروه‌های حقوق بشر ایالات متحده را متهم به بازداشت خودسرانهٔ صدها نفر و شکنجه غیرقانونی ده‌ها نفر کرده اند.

گروهی از کارشناسان حقوق بشر ملل متحد روز دوشنبه با اشاره به زندان گوانتانامو از واشنگتن خواستند تا "این فصل زشت تخطی بی‌رحم از حقوق بشر را بسته کند."

دایان فاینشتاین،‌سناتور ایالات متحده در ویب سایت Lawfare نوشته است که آن دسته از توقیف شدگانی که با محاکمه مواجه استند،‌ از جمله خالد شیخ محمد، مغز متفکر حملات یازدهم سپتمبر،‌ تا اینکه در یک سیستم سری نظامی و مشکل آفرین محاکمه شوند،‌ می توانند در محاکم غیر نظامی امریکا محاکمه شوند.

آقای فاینشتاین همچنین گفته است که حال جنگ ایالات متحده در افغانستان پایان یافته است و زمان آن فرا رسیده است تا دروازه‌های زندان گوانتانامو را برای همیش مسدود کرد.

از جمله ۳۹ نفری که هنوز هم در زندان گوانتانامو به سر می برند، ۱۰ تن آنان در مرحلهٔ ابتدایی محاکمه قرار دارند،‌ دو تن آنان به اتهام اعمال تروریستی گناهکار شناخته شده اند و سرنوشت نه تن آنان نا مشخص است— نه بر آنان اتهام وارد شده و نه هم آزادی آنها تصویب شده است.

شماری از وکلای مدافع نه نفر که سرنوشت‌شان معلوم نیست، گفته اند که موکلین آنان با مشکل صحت روانی دست و پنجه نرم می کنند.

به گفتهٔ این وکلای مدافع، این وضعیت دوسیهٔ آنان را با مشکل مواجه کرده است، زیرا از یک سو نمی توانند به هیات بررسی دوره‌ای پنتاگون تقاضای آزادی آنان را پیشنهاد کنند و از سوی دیگر نمی توانند شرایط برگشت آنان را به کشور‌های اصلی و یا سایر کشور‌ها مساعد کنند.