وزارت خارجهٔ امریکا روز سه شنبه ۲۱ فبروری (دوم حوت) گفت که تصمیم روسیه مبنی بر تعلیق پیمان کاهش تسلیحات هستهای با واشنگتن "عمیقاً تاسفبار و غیرمسوولانه" است، اما ایالات متحده مایل است در این مورد گفتگو کند.
انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ امریکا طی یک سفر منطقهای در سفارت امریکا در آتن به خبرنگاران گفت: "ما آماده هستیم تا صرف نظر از هر آن چیزی که در جهان یا در روابط ما اتفاق میافتد، در مورد محدودیتهای تسلیحات ستراتیژیک در هر زمان با روسیه صحبت کنیم."
این اظهارات را آقای بلینکن پس از آن بیان کرد که ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه روز سه شنبه گفت که مشارکت روسیه را در پیمان "آغاز جدید - New Start" که آخرین پیمان ستراتیژیک کاهش تسلیحات میان دو قدرت بزرگ هستهای جهان است، به حالت تعلیق در میآورد.
پوتین که در پارلمان این کشور سخنرانی میکرد گفت که در حال حاضر به گونهٔ کامل از این پیمان خارج نمیشود، اما افزود که روسیه باید برای ازسرگیری آزمایشات هستهای، در صورتیکه ایالات متحده چنین کند، آماده باشد.
بلینکن افزود: "ما به دقت نظارهگر خواهیم بود تا ببینیم روسیه واقعا چه میکند. ما البته مطمن خواهیم شد که در هر صورت وضعیت مناسبی برای امنیت کشور خود و متحدان مان داشته باشیم."
ینس استولتنبرگ، منشی عمومی ناتو هشدار دادند که تعلیق پیمان هستهای روسیه با ایالات متحده پایانی بر کنترول تسلیحات اروپا پس از جنگ سرد است.
استولتنبرگ در یک کنفرانس خبری با جوسپ بوریل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دیمیترو کولیبا، وزیر خارجهٔ اوکراین گفت: "من از تصمیم امروز روسیه برای تعلیق مشارکتاش در پیمان آغاز جدید متاسفم. در سال های گذشته روسیه توافقنامههای کلیدی کنترول تسلیحات را نقض کرده و از آنها کناره گیری کرده است. با تصمیم امروز در مورد آغاز جدید، تمام ساختار کنترول تسلیحات از بین رفت."
بوریل گفت: "اعلام روسیه مبنی بر تعلیق پیمان آغاز جدید، گواه دیگری بر این است که آنچه روسیه انجام میدهد، تخریب سیستم امنیتی است که پس از پایان جنگ سرد ساخته شده بود".
استولتنبرگ هشدار داد: "سلاحهای هستهای بیشتر و کنترول تسلیحات کمتر، جهان را خطرناکتر میسازد."
او افزود: "من امروز از روسیه میخواهم در تصمیم خود برای تعلیق مشارکت خود در پیمان آغاز جدید تجدید نظر کند. ما باید به یاد داشته باشیم که این یکی از آخرین توافقنامه های کنترول تسلیحاتی است که ما داریم."
پیمان استراتیژیک کاهش تسلیحات (New START) یک پیمان عمدهٔ کاهش سلاح هستهای میان ایالات متحده و روسیه است. این پیمان به مثابهٔ آخرین ستون اصلی تلاشها برای کنترول تسلیحات هستهای پس از جنگ سرد میان امریکا و روسیه به شمار میرود.
آغاز جدید در سال ۲۰۱۰ میان امریکا و روسیه امضا شد؛ در سال ۲۰۱۱ اجرایی شد و در سال ۲۰۲۱ بار دیگر برای پنج سال تمدید شد. براساس این پیمان هر یک از این دو کشور تنها میتوانند ۱۵۵۰ کاهک هستهای داشته باشند.
بر اساس این پیمان، علاوه بر کاهش کلاهکهای هستهای، ایالات متحده و روسیه ملزم اند تا دستگاههای پرتاب و بمبافگنهای سنگین خود را به ۸۰۰ کاهش دهند، مقداری که هنوز هم کافی است کرهٔ زمین را چندین بار از بین ببرد.
ایالات متحده و روسیه به تنهایی نزدیک به ۹۰ در صد کلاهکهای هستهای جهان را در اختیار دارند.