وانیسا او براین، نخستین زن کوهنورد امریکایی است که توانست دومین بلندترین قلۀ کوه جهان را تسخیر کند.
این زن ۵۲ سالۀ امریکایی که قبلاً کارمند بانک در نیویارک بود، در رأس یک تیم ۱۲ نفری بین المللی، بیرق ایالات متحده را به تاریخ ۲۸ جولای، بر فراز کوه K2 پاکستان به احتزار درآورد.
کوه K2، با هشت هزار و ۶۱۱ متر ارتفاع، در امتداد مرز پاکستان با چین واقع شده و یکی از خطرناک ترین قله های جهان برای کوهنوردی محسوب می شود.
نخستین کوهنورد مرد امریکایی ۳۹ سال قبل توانسته بود این دومین قلۀ مرتفع جهان را تسخیر کند.
اوبراین، روز یکشنبه ۲۸ جولای، در سومین تلاش خود برای تسخیر قلۀ K2 توانست به موفقیت دست یابد؛ پیش از این دو بار خانم اوبراین نتوانسته بود به هدف خود نایل آید؛ یکی در سال ۲۰۱۵ که هوای نامساعد مانع بلند رفتن گروه کوهنوردان شده بود و دیگری هم در ۲۰۱۶ که برف کوچ تمام وسایل آنان را با خود برد و نتوانستند قله را تسخیر کنند.
گروه کوهنوردان که وانیسا اوبراین در رأس آن قرار داشت، به خاطر خرابی هوا، پس از ۱۶ ساعت توانست از کمپ ۴ واقع در ارتفاع هفت هزار و ۶۸۱ متر کوه، به بلندترین قله K2 برسد.
وانیسا اوبراین روز دوشنبه به صدای امریکا گفت، پس از آنکه به گونۀ مصوون به کمپ شان در ۵۱۰۰ متری کوه پایین شدند، "خیلی خسته شده بود اما به خاطر موفقیت تیمش نهایت سپاسگزار و خوشحال" بود.
خانم اوبراین می گوید "دشوار ترین مسیری بود که من در عمرم آن را پیمودم. نه تنها ۵۰ کیلومتر را با وزش باد و ریزش برف در رو بروی مان مواجه بودیم بلکه یخ ضخیمی در زیر پای مان بود که هر آن لحظه امکان لغزش ما وجود داشت."
اوبراین، نزدهمین زن است که توانسته موفقانه تا بلندترین قله کوه K2 بالا شود. پیش از اینکه این کوهنورد امریکایی به تسخیر دومین بلندترین قلۀ جهان موفق شود، ریکارد سریع ترین زن کوهنورد را در تسخیر هفت قله مرتفع جهان در هفت قاره دارا بود.
شبیر، مسوول کمپ کوهنوردی در پاکستان وانیسا را " دوست پاکستان و پیام آور صلح" خوانده خواهان دیدار دوباره وی از پاکستان شده گفت که تسخیر موفقیت آمیز کوه K2 توسط این زن امریکایی "پیام مثبتی از پاکستان را به جهان ارایه داشته و امریکایی ها و سفر کنندگان بیشتر بین المللی را به پاکستان تشویق می کند."
افزایش حملات تندروان در سال های اخیر در پاکستان، شرایط امنیتی را در آن کشور بدتر ساخته و مانع خارجی ها از سفر و بازدید از پاکستان شده است. اما مقامات امنیتی آن کشور می گویند که موفقیت در عملیات ضد دهشت افگنی، تهدیدات امنیتی را کاهش داده و امنیت را در پاکستان بهبود بخشیده است.