به سلسلهٔ تلاشها برای بهتر شدن روابط بین ایالات متحده و چین، جنیت یلن، وزیر مالیهٔ ایالات متحده روز چهارشنبه ۱۸ جنوری (۲۸ جدی) با لیو هی، همتای چینی خود دیدار کرد و متعهد شد که برای مدیریت اختلافات و "جلوگیری از تبدیل شدن رقابت به درگیری" تلاش خواهد کرد.
وزارت مالیهٔ امریکا در بیانیهای گفته است که هر دو طرف توافق کردند تا در مورد مسایل مربوط به تامین مالی مبارزه با تغییرات اقلیم همکاری بیشتر داشته باشند و هر دو از تلاش کشورهای در حال توسعه برای دستیابی به انرژی پاک حمایت کنند.
بیانیه همچنین خاطر نشان میسازد که خانم یلن قصد دارد به چین سفر کند و در آیندهٔ نزدیک از همتای چینی خود در ایالات متحده استقبال کند.
آقای لیو با ابراز آمادگی همکاری با ایالات متحده گفت: "بدون درنظرداشت اینکه شرایط چگونه تغییر میکند، ما همیشه باید گفتگو و تبادل نظر را حفظ کنیم."
این نخستین دیدار رو در روی دو مقام امریکایی و چینی پس از دیدار حضوری جو بایدن رییس جمهور امریکا با شی جینپینگ رییس جمهور چین میباشد.
بایدن وشی به تاریخ ۱۴ نومبر (۲۳ عقرب) در حاشیۀ نشست جی۲۰ یا نشست سران ۲۰ اقتصاد عمدۀ جهان در شهر بالی اندونیزیا با هم رو در رو ملاقات کردند.
آقای بایدن پس از این دیدار در یک کنفرانس خبری گفت که در بحث "رقابت شدید" میان ایالات متحده و چین، جانب امریکا طرفدار منازعه نیست. او افزود: "مطلقاً باور دارم که به جنگ سرد جدید" با چین نیازی نیست.
بایدن و شی توافق کردند تا مقامهای ارشد کلیدی دو کشور را صلاحیت دهند تا در زمینههایی چون مقابله با تغییر اقلیم، مسایل مالی جهانی، صحت و ثبات غذایی همکاری کند.
خانم یلن در حضور خبرنگاران به لیو گفت: "در حالی که ما در بعضی مسایل اختلاف نظر داریم و آشکارا روی آنها بحث خواهیم کرد، نباید اجازه دهیم که سوتفاهمها، بهویژه آنهایی که ناشی از کمبود ارتباطات است، بیجهت اقتصاد و روابط مالی دوجانبه را متاثر بسازد."
او گفت که دو کشور "مسوولیت دارند تا اختلافات خود را مدیریت کنند و از تبدیل شدن رقابت به چیزی حتا نزدیک به درگیری جلوگیری کنند."
این نشست در حالی برگزار میشود که اقتصادهای ایالات متحده و چین با چالشهای متفاوت اما درهم تنیده در تجارت، فناوری و سایر موارد دست و پنجه نرم میکنند.
جاش لیپسکی، مدیر ارشد مرکز جیو - ایکانومیک شورای اتلانتیک گفت: "در صورت یک پالیسی اشتباه یا تغییر دادههای مثبت، ما میتوانیم شاهد ورود اقتصاد جهانی به رکود در سال ۲۰۲۳ باشیم. هر دو کشور منافع مشترکی در اجتناب از این سناریو دارند."
بانک جهانی هفته گذشته گزارش داد که اقتصاد جهانی در سال جاری به طور خطرناکی به رکود نزدیک خواهد شد که منجر به رشد ضعیف تر در تمام اقتصادهای برتر جهان - از جمله ایالات متحده و چین می شود. در این گزارش آمده است که انتظار می رود کشورهای کم درآمد از هر گونه رکود اقتصادی ابرقدرت ها رنج ببرند.