مقامات امریکایی: طالبان حمله‌کنندهٔ انتحاری در کابل را از زندان رها کرده بود، طالبان: نکردیم

پس از گذشت بیش از چهار ماه از حاکمیت طالبان بر افغانستان و حملۀ خونین انتحاری در یکی از دروازه‌های میدان هوایی بین‌المللی کابل، مقام‌های استخباراتی ایالات متحدۀ امریکا جزییاتی را در بارۀ مشخصات مهاجم انتحاری این رویداد گردآوری کرده اند.

به گفته مقام‌های امریکایی، عامل انتحاری عبدالرحمن لوگری نام داشت و در گذشته محصل انجنیری در هند بود.

حمله انتحاری در دروازۀ ابی‌گیت میدان هوایی بین‌المللی کابل مرگبار‌ترین حملۀ شاخۀ خراسان گروه داعش در افغانستان بود که حداقل ۲۰۰ کشته و نزدیک به ۱۵۰ زخمی برجا گذاشت. در میان کشته شدگان ۱۳ سرباز امریکایی نیز شامل بودند.

روزنامهٔ نیویارک تایمز به نقل از مقام‌های نظامی و استخباراتی ایالات متحده امریکا گزارش داده است که طالبان پس از تصرف کابل به تاریخ ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ عبدالرحمن را همراه با چندین هزار زندانی دیگر از زندان‌ آزاد کرده بودند.

به گفتهٔ این مقام‌ها، نیروهای امریکایی در اول جولای ۲۰۲۱ پایگاه بگرام را ترک کردند و شش هفته بعد جنگجویان طالب وارد این پایگاه شدند و دروازه‌های زندان را باز کردند.

اما حکومت طالبان این معلومات را رد کرده است.

بلال کریمی، یکی از سخنگویان طالبان در صفحهٔ تویتر خود نگاشته است که این ادعا که گویا حمله کنندهٔ انتحاری ۲۶ اگست بر میدان هوایی از زندان بگرام آزاد شده بود صحت ندارد و هیچ ثبوتی در زمینه وجود ندارد.

او نوشته است: "فاصله زمانی از فروپاشی زندان بگرام تا حمله به میدان هوایی به قدری کوتاه بود که یک فرد آزاد شده از زندان نمی توانست در این مدت کوتاه چنین حمله‌ای را انجام دهد."

نیویارک تایمز نگاشته است که طالبان عمر خالد خراسانی، یک زندانی برجسته و یکی از رهبران پیشین گروه داعش را کشتند و بیش از ۱۲ هزار زندانی از جمله شش هزار طالب، ۱۸۰۰ تندرو گروه داعش و ده‌ها عضو گروه القاعده را آزاد کردند که یکی از آن‌ها عبدالرحمن لوگری بود.

اما بلال کریمی ادعا کرده است که دروازه‌های زندان پیش از رسیدن جنگجویان طالبان باز شده و زندانیان آزاد شده بودند.

عبدالرحمن لوگری برای امریکایی ها ناشناخته نبود. در سال ۲۰۱۷، ادارهٔ استخبارات مرکزی امریکا (سی آی ای) به ادارهٔ استخباراتی هند اطلاع داد که لوگری در حال طراحی یک حمله انتحاری در دهلی جدید است. مقامات هندی این حمله را خنثی کرده و لوگری را بازداشت و به مقامات امریکایی تحویل دادند.

ادارهٔ استخبارات مرکزی امریکا او را برای سپری کردن معیاد محکومیت‌اش به زندان بگرام فرستاد که تا آزاد شدن پس از سقوط کابل در آنجا بود.

مقامات امریکایی می‌گویند که لوگری مدتی را در زندان پلچرخی نیز سپری کرده است، اما مشخص نیست که او چگونه به هستهٔ شاخهٔ خراسان داعش در کابل ارتباط بر قرار کرده و حملهٔ انتحاری در دروازه میدان‌ هوایی را انجام داد.

فرماندهان نظامی امریکا گفته اند که از این اطلاعات برای شناسایی و تمرکز بر هسته داعش که در حمله بر میدان هوایی دست داشتند استفاده می‌کنند.

به گفتهٔ آنان اعضای این هسته ممکن از نخستین شورشیانی باشند که پس از خروج نظامیان امریکایی مورد حمله طیاره‌های بی‌سرنشین امریکایی قرار گیرند.