نیروهای امریکایی از طریق تاجیکستان خارج نمی شوند

رابرت بلیک

رابرت بلیک، معاون وزارت خارجه ایالات متحده امریکا در امور آسیای مرکزی و جنوبی گفته است که واشنگتن در نظر ندارد تا نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان را از طریق تاجیکستان، بیرون کند.

بلیک به روز پنجشنبه در دوشنبه، مرکز تاجکستان گفت "من توقع ندارم که عملیات خروج نیروهای ما از افغانستان از طریق تاجیکستان، اجرا شود."

بلیک پس از گفتگوها با امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان گفت که بر اساس تصمیم باراک اوباما، رئیس جمهور ایالات متحده، هزاران نظامی امریکایی تا یک سال دیگر افغانستان را ترک خواهند کرد.

در حال حاضر ایالات متحده بیش از ۶۰ هزار نظامی در افغانستان دارد.

پیش از این رسانه های تاجیک گزارش داده بودند که رابرت بلیک شاید از دوشنبه بخواهد تا با خروج شماری از نیروها و تجهیزات نظامی امریکا از افغانستان از مسیر تاجیکستان، موافقت کند.

گزینه های دیگر

پس از مداخلت نظامی نیروهای بین المللی به رهبری امریکا در افغانستان در سال ۲۰۰۱، پاکستان بزرگترین و مهمترین راه مواصلاتی نیروهای ائیتلاف به افغانستان بوده است.

اما این مسیر خالی از مشکلات نبوده است.

بدنبال کشته شدن ۲۴ محافظ سرحدی پاکستان در یک حمله هوایی نیروهای امریکایی در سرحدات افغانستان-پاکستان در ماه نوامبر سال ۲۰۱۱، اسلام آباد راه مواصلاتی ناتو به افغانستان را برای چندین ماه بست.

گمان می رود که بیشترین تجهیزات سنگین نظامی نیروهای بین المللی در افغانستان، از طریق پاکستان (بندر کراچی) منتقل خواهد شد.

ایالات متحده امریکا با همسایه غربی افغانستان، جمهوری اسلامی ایران، روابط دیپلماتیک ندارد اما گزینهء ترانزیتی دیگر برای خروج تجهیزات نظامی از افغانستان، ازبکستان است.

گفته می شود که خروج تجهیزات نظامی ناتو از افغانستان، چندین میلیارد دالر هزینه برخواهد داشت.

آگاهان می گویند که اگر چه خروج نیروهای ناتو از افغانستان از مسیر پاکستان مٌهم تلقی می گردد اما مسیر شمالی (تاجیکستان و ازبکستان) از نظر امنیتی و اقتصادی مساعدتر است.