تلرسن: نابودی داعش در اولویت کاری امریکا است

وزیر خارجه امریکا گفته است که قدرت نظامی قوای ائتلاف ضد داعش در همه جا های باقی خواهد ماند که "خلافت جعلی" داعش موجود است

وزیر خارجۀ ایالات متحده در اولین روز کنفرانس دو روزه ائتلاف بین المللی بر ضد گروه دولت اسلامی یا داعش، به صراحت اعلام کرد که نابودی گروه دولت اسلامی یا داعش در اولویت کاری ادارۀ دونالد ترمپ، قرار دارد.

ریکس تلرسن، وزیر خارجه امریکا، حین سخنرانی اش در اولین روز کنفرانس دو روزه بر ضد داعش گفت که "تضعیف گروه دولت اسلامی هدف نهایی نیست، ما باید داعش را شکست بدهیم و شکست داعش اولین هدف ایالات متحده در شرق میانه است."

آقای تلرسن در ادامۀ سخنرانی اش گفت "قسمی که در گذشته گفته بودیم، زمانیکه همه چیز در اولویت قرار داشته باشد، هیچ چیزی در اولویت قرار ندارد. تمرکز خود را باید به عاجل ترین موضوع معطوف کنیم. در حال حاضر، هدف نهایی ما حذف منطقه داعش از طریق قدرت نظامی است."

به گفتۀ وزیر خارجه ایالات متحده، قدرت نظامی قوای ائتلاف ضد داعش در همه جا های باقی خواهد ماند که "خلافت جعلی" داعش موجود است تا از همۀ مناطق از "استبداد داعش" بیرون شود.

در حال حاضر، وزیر خارجۀ ایالات متحده میزبان کنفرانس ائتلاف جهانی ضد داعش در شهر واشنگتن دی است. در این کنفرانس وزیران خارجه ۶۸ کشور اشتراک کرده اند.

دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، بار ها گفته است که گروه دولت اسلامی را نابود خواهد کرد، گروه که نه تنها در کشور های اسلامی، بلکه در کشور های غربی به خصوص اروپا حملات دهشت افگنی را راه اندازی کرده است.

آقای ترمپ در ماه جنوری به وزارت دفاع امریکا و سایر نهاد ها هدایت داد تا پلان شان را در مورد شکست داعش، تهیه کنند.

تعهد مقامات امریکایی در مورد نابودی داعش در حالی صورت می گیرد که در ماه های اخیر، این گروه تندرو قلمرو های بیشتر را در شهر موصل در عراق و رقه در سوریه از دست داده و متحمل ضربات مدهش شده است.

ائتلاف جهانی ضد داعش در سال ۲۰۱۴ میلادی ایجاد شد و اعضای متعهد اند تا تندروان داعش را با شکست مواجه کنند.

در همین حال، در اعلامیه ای که از سوی وزارت خارجه ایالات متحده نشر شده، آمده است که مبارزه بر ضد داعش هزینه بر داشته است. در این اعلامیه از قربانی که شرکای بین المللی به خصوص افغانستان، عراق، سوریه، لیبیا، ترکیه و سایر کشور ها در افریقا و شرق میانه در برابر فعالیت های داعش داده اند، ، ابراز سپاس شده است.

وزارت خارجۀ ایالات متحده طی در این اعلامیه همچنین گفته است که اقدامات در مقابل تبلیغات که داعش از طریق انترنت راه اندازی کرده است، یکی از راه هایی است که ائتلاف جهانی ضد داعش به آن مبادرت کرده است.

در اعلامیه وزارت خارجه امریکا همچنین آمده است که تا حال بیش از ۱۹۰۰۰ حمله هوایی بر ضد مواضع داعش صورت گرفته؛ ده ها هزار جنگجوی داعش از میدان جنگ حذف شده؛ و حدود ۱۸۰ تن از رهبران متوسط و عالی رتبۀ آن گروه کشته شده اند که شامل همه معاونین ابوبکر البغدادی، رهبری داعش، می گردد.

علاوه بر آن، در اعلامیه آمده است که ائتلاف جهانی ضد داعش، بیش از ۹۰ هزار نیرو عراقی را آموزش داده که شامل سرباز ان ضد دهشت افگنی در آن کشور می گردد. علاوه بر آن، شرکای سوری به حمایت ائتلاف، ۱۴۰۰۰ کیلو متر مربع قلمرو داعش را تصرف کردند که شامل شهر رقه نیز می گردد.

در اعلامیه همچنین آمده است که در حال حاضر، سه عضو ائتلاف جهانی ضد داعش، بیش از ۹۰۰۰ نیرو در عراق و سوریه جا به جا کرده اند تا از تلاش هایی که در راستای شکست داعش صورت می گیرد، حمایت گردد.

امکان پذیری نابودی داعش

شماری از تحلیلگران سیاسی به این باوراند که داعش نه تنها یک سازمان دهشت افگنی است، بلکه یک ایدیولوژی افراطی است که در بسیاری از کشور های اسلامی، در حال گسترش است.

علی نوری زاده، رئیس مرکز مطالعات ایران و عرب، در مصاحبه ای با صدای امریکا گفت که از بین بردن سازمان های دهشت افگنی دشوار است، اما نا ممکن نی. اما تاکید کرد که ایدیولوژی را نمی توان بابود کرد

آقای نوری زاده گفت "بیبینید، اندیشه را نمیشه نابود کرد. شما می توانید یک سازمان را از بین ببرید، اما اندیشه و ایدیولوژی را نمی توانید از بین ببرید."

آقای نوری زاده همچنین گفت که گروه طالبان در افغانستان از قدرت رانده شدند، شبکۀ القاعده تا اندازۀ زیاد از هم پاشیده شده، اما افکار آنان هنوز هم ادامه دارد.

Your browser doesn’t support HTML5

مصاحبۀ کامل با آقای علی نوری زاده را در اینجا بشنوید.

اما مایکل گوگلمن از مرکز تحقیقاتی ودرو ولسن مستقر در شهر واشنگتن دی سی در مصاحبه ای با صدای امریکا گفت که بدون از بین بردن ایدیولوژی داعش، نمی توان داعش را از بین برد.

آقای گوگلمن گفت "نمی توانید داعش را از بین ببرید، مگر اینکه ایدیولوژیی را از بین ببرید که داعش از آن منشا می گیرد."

به باور این تحلیلگر سیاسی، هدف قرار دادن سازمان های دهشت افگنی مثل داعش در مقایسه با ایدیولوژی ساده تر است. در حال حاضر، به گقته آقای کوگلمن، تمرکز اداره ترمپ بر عملیات نظامی بر مواضع دهشت افگنان داعش متمرکز است.

آقای کوگلمن افزود "اگر ایالات متحده واقعا در مورد حذف داعش جدی است، نیاز به ایجاد تشریک مساعی با شرکای عمده در سراسر جهان دارد تا قدرت خشونت های افراطگرایی را کاهش بدهد. اما در شرایط کنونی چنین کار بی نهایت دشوار است، زیرا پالیسی ها و اظهارات ترمپ بسیاری از کشور های اسلامی را به این باور کرده که اداره ترمپ جهان اسلام به شمول مسلمان میانه رو را در مخالفت قرار داده است."

به گفته آقای کوگلمن یکی از مشکلات عمده مبارزه ایالات متحده در مقابل دهشت افگنی با موانع از سوی مهم ترین متحدین واشنگتن به خصوص عربستان سعودی و پاکستان مواجه است، زیرا این دو کشور دقیقاً همان "روایت های افراطی" را تبلیغ کرده اند که ایالات متحده نیاز دارد آنان را هدف قرار بدهد.

آقای کوگلمن به این باور است که تا حال هیچ مقام در ایالات متحده قادر نشده تا به چنین مشکل رسیدگی کند.

"با آنهم اگر ایالات متحده می خواهد از طریق گسترش جنگ در برابر دهشت افگنی پیشرفت جدی نماید و خشونت های افراطگرایی تضعیف گردد، نیاز دازد به سرعت در مورد رسیدگی کند."