امریکا به خاطر 'بدرفتاری با مسلمانان اویغور' بر چین تحریم وضع کرد

حکومت ایالات متحده بر چندین شرکت و نهاد چینی به خاطر آنچه "نقض حقوق بشری مسلمانان اویغور" خوانده شده است، تحریم وضع کرد.

وزارت تجارت ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۶ دسمبر (۲۵ قوس) اعلام کرد که اکادمی نظامی علوم طبی چین و ۱۱ انستیتیوت تحقیقاتی که زیر چتر این اکادمی کار می‌کنند، هدف این تحریم‌ها قرار گرفته اند.

با وضع این تحریم‌ها، شرکت‌های امریکایی بدون داشتن مجوز از معامله با این نهادهای چینی منع شده اند.

جینا ریموندو، وزیر تجارت ایالات متحده با نشر بیانیه‌ای گفت: "کاربرد علمی تکنالوژی زیستی و ابتکارات طبی سبب نجات حیات [انسان‌ها] شده می‌تواند. بدبختانه، جمهوری خلق چین این تکنالوژی‌ها را برای زیر کنترول قرار دادن مردم خود و سرکوب اقلیت‌های نژادی و دینی به کار می‌بندد."

در بیانیه از قول خانم ریموندو آمده است: "نمی‌توانیم اجازه دهیم که کالاها، تکنالوژی‌ها و نرم افزار امریکایی که کاربرد آن علوم طبی و ابتکارات تکنالوژی زیستی است، منحرف شده و برخلاف امنیت ملی ایالات متحده کار گرفته شود."

یک مقام ارشد امریکایی که نخواست نامش گرفته شود به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است که قرار است وزارت مالیۀ ایالات متحده نیز چندین نهاد چینی را تحریم و توبیخ کند.

این مقام امریکایی گفته است که معلومات استخباراتی ایالات متحده نشان می‌دهد که بیجینگ با استفاده از تکنالوژی بایومتریک شناسایی چهره، سیستم جدی نظارتی با تکنالوژی پیشرفته را در شین‌ژیانگ به کار بسته است و نیز از تمام باشندگان این شهر که بین ۱۲ تا ۶۵ سال عمر دارند، نمونه برداری دی ان ای (DNA) می‌کند.

وزارت تجارت ایالات متحده گفته است که بررسی چندین نهاد حکومت فدرال امریکا مشخص کرده است که اکادمی نظامی علوم طبی چین و نهادهای مرتبط به آن تکنالوژی زیستی را برای "حمایت از قوای نظامی چین" به شمول انکشاف "تسلیحات کنترول کنندۀ مغز" انسان کار می‌گیرد.

وزارت مالیۀ ایالات متحده هفتۀ گذشته بر سرمایه‌گذاری امریکا در شرکت سنس تایمز چین –شرکت تکنالوژی شناسایی چهره- به خاطر نگرانی‌ها از کاربرد این تکنالوژی برای سرکوب اویغورها ممنوعیت وضع کرد.

قصر سفید هفتۀ گذشته اعلام کرد که به خاطر نقش حقوق بشری اویغورها و قساوتی که حکومت چین بر این اقلیت روا می‎دارد، المپیک زمستانی بیجنگ را تحریم دپلوماتیک می‌کند. ورزشکاران امریکایی می‌توانند در این رقابت‌های ورزشی شرکت کنند اما هیچ مقام امریکایی در آن حضور نخواهد داشت.

با اینحال، چین هر گونه اتهام مبنی بر بدرفتاری و نقش حقوق بشری اقلیت مسلمان اویغور شین‌ژیانگ را رد کرده و ادعا دارد که هدف اقدامات آن کشور در شین‌ژیانگ مبارزه با تروریزم و جدایی‌طلبی است.