وزارت خارجۀ امریکا می گوید که ایالات متحده باید به تعقیب چارچوب توافقنامۀ هسته یی میان تهران و قدرت های جهان، راه های دستیابی آن کشور را به سلاح اتمی قطع کند.
ماری حرف، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا روز جمعه، این موضوع را تکذیب کرد که گویا حکومت بارک اوباما در جریان مذاکرات، در موقف خود نرمش نشان داده است.
خانم حرف گفت"هدف نهایی ما در این مذاکرات هیچگاهی تغیر نمی کند. ما باید چهار راهکار را برای دسترسی ایران به سلاح اتمی قطع کنیم."
سخنگوی وزارت خارجه امریکا حکومت موجودۀ ایران را "شفاف ترین رژیم در تاریخ مذاکرات هسته یی" خوانده تذکر داد که بسیاری مردم به این باور اند که اگر اقدامات توافقات انجام نمی یافت "بدون آن به هیچ توافقی دسترسی حاصل نمی کردیم."
خانم حرف تاکید ورزید که یک موضوع همیشه بخشی از موقف امریکا در توافقات بوده و آن "مرحله وار بودن تحریم ها" علیه ایران بوده است. سخنگوی قصرسفید تذکر داد که اگر ایران به تعهدات خود پابند نباشد و آن را عملی نسازد "با تعزیرات مواجه خواهد شد."
رهبران کانگرس امریکا تهدید کرده اند که یا تلاش خواهند کرد تا توافقنامه را فسخ کنند یا اینکه تعزیرات جدیدی بر ایران وضع نمایند.
اما خانم حرف گفت که ادارۀ اوباما هرگونه لایحه یی را در این رابطه رد خواهد کرد.
قصرسفید می گوید که رئیس جمهور ایالات متحده با چهار رهبر کانگرس کشورش در مورد چارچوب توافقنامۀ هسته یی ایران صحبت خواهد کرد.
قانونگذاران جمهوریخواه کانگرس در مورد آن توافقنامه ابراز نگرانی کرده و در گذشته به تصویب تعزیرات جدید علیه ایران تهدید کرده بودند.
ایریک شولتز، سخنگوی قصرسفید گفت که انتقاد جمهوریخواهان از توافقنامه، "بیشتر ناشی از تعمق نگری شان در مورد برنامۀ هسته یی ایران" بوده است.
شولتز همچنان گفت که بارک اوباما هرگز توافقی را تصویب نخواهد کرد که تهدید به اسراییل باشد.
سخنگوی قصرسفید تذکر داد که ایالات متحده موقف بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل را درک می کند.
کنش و واکنش ها
صدراعظم اسراییل دستیابی به یک چارچوب روی توافقات هسته یی ایران را نگران کننده خوانده گفت که کابینۀ اسراییل "شدیداً با توافق مخالف است."
بنیامین نتنیاهو به خبرنگاران گفت که این توافق "منطقه و جهان را با یک تهدید عمیق مواجه خواهد کرد، تهدید که با بقای اسراییل را با خطر مواجه خواهد ساخت."
آقای نتنیاهو می گوید که با این توافق "هیچ دستگاه هسته یی ایران مسدود نشده، هیچ سنتریفیوژ آن کشور نیز از بین تخریب نگردیده و ایران به تحقیق و توسعۀ سنتریفیوژ های پیشرفته نقطۀ پایان نخواهد گذاشت."
اما حسن روحانی، رئیس جمهور ایران روز جمعه گفت که با این توافق کشورش به حق غنی سازی یورانیم در داخل خاک ایران دست یافت و به گفتۀ آقای روحانی، برنامۀ هسته یی تهران علیه هیچ کشور در منطقه و جهان نیست.
آقای روحانی گفت که چارچوب توافق اخیر بین کشورش و قدرت های جهان، حقوق هسته یی ایران را حفاظت خواهد کرد و در نهایت منتج به رفع تعزیرات اقتصادی علیه ایران خواهد شد.
فرانک والتر شتاین مایر و لوران فابیوس وزاری خارجۀ المان و فرانسه روز جمعه گفتند که هدف از چارچوب روی توافق برنامۀ هسته یی ایران این بوده تا به تهران یک فرصتی برای توسعۀ برنامۀ هسته یی ملکی - بدون توانمندی نظامی داده شود.
استقبال از جواد ظریف در تهران
جواد ظریف، وزیر خارجۀ ایران پس از مواصلت به تهران با استقبال گرم مردم در فاصله راه از میدان هوایی تا اقامتگاهش در تهران مواجه شد.
جوانان اعم از پسران، دختران، پیر و جوان با کف زدن ها و پایکوبی از توافق حاصله استقبال کرده و جواد ظریف را مردی توصیف کردند که به تنهایی در رویارویی با شش قدرت جهان قرار گرفت.
شهروندان تهران نیز شام جمعه به جاده ها برآمده از دستیابی به چارچوب توافق برنامۀ هسته یی تهران میان ایران و رهبران گروه پنج + یک استقبال کردند.
تعزیرات چند سالۀ وضع شده از جانب کشور های غرب بر ایران، پیکر اقتصادی آن کشور را متزلزل ساخته و تهران را در انزوای اقتصادی و بانکی با بازار های جهانی و نفت قرار داده است.
قرار است تا ۳۰ جون توافق نهایی اعلام شود که به کاهش عمدۀ توانایی هسته یی ایران و باالمقابل دسترسی تهران به سرمایه های راکد شده و بازار جهانی خواهد انجامید.
این مطلب بااستفاده از آژانس خبری اسوشیتدپرس، رویترز و صدای امریکا تهیه شده است.