امریکا، بریتانیا و جاپان تحریم‌های گسترده‌ای را بر صنعت نفت و گاز روسیه اعمال کردند

ایالات متحده، بریتانیا و جاپان روز جمعه ۱۰ جنوری (۲۱ جدی) گسترده‌ترین بستهٔ تحریمی خود را بر درآمد نفت و گاز روسیه اعمال کرده که شامل بیش از ۲۰۰ نهاد و افراد دخیل در سکتور انرژی روسیه می‌شود.

یک مقام ارشد ادارهٔ جوبا بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، به خبرنگاران گفت که این "مهم‌ترین تحریم‌ها علیه بخش انرژی روسیه" است که "بزرگترین منبع درآمد ماشین جنگی کرملین محسوب می‌شود."

وزارت مالیه امریکا تحریم‌های جدید را علیه شرکت‌های روسی "گازپروم نفت" و "سورگوت‌نفت و گاز" که در اکتشاف، تولید، و فروش نفت فعالیت دارند و همچنین بر ۱۸۳ کشتی که در حمل و نقل نفت روسیه نقش داشته‌اند اعمال کرد.

بسیاری از این کشتی‌های نفت‌کش برای حمل نفت به هند و چین استفاده می‌شدند و برخی از آنها، هم نفت روسیه و هم نفت ایران را حمل می‌کردند.

این مقام حکومت بایدن هدف تحریم‌ها را "ضربه زدن به مراحل مختلف زنجیره تولید و توزیع نفت روسیه" عنوان کرد.

او افزود که اگر تحریم‌ها به اندازه کافی اجرا شوند، میلیاردها دالر در ماه برای روسیه هزینه خواهد داشت.

همزمان حکومت بریتانیا نیز تحریم هایی را علیه شرکت‌های "گازپروم نفت" و "سورگوت‌ نفت و گاز" روسیه اعلام کرد و گفت که سود آنها به نفع "ماشین جنگی (ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه) بوده و جنگ را در اوکراین تسهیل می‌کند."

دیوید لامی، وزیر خارجه بریتانیا، در یک بیانیه گفت: "هدف قرار دادن شرکت‌های نفتی روسیه ذخایر جنگی روسیه را تخلیه خواهد کرد – و هر روبل که ما از دست پوتین می‌گیریم، به نجات زندگی اوکراینی‌ها کمک می‌کند."

خبرگزاری های دولتی روسیه گزارش دادند که شرکت گازپروم نفت این تحریم ها را "بی اساس" و "غیرمشروع" خوانده است.

خبرگزاری دولتی روسیه به نقل از نماینده این شرکت گزارش داده است: "گازپروم نفت تصمیم درج دارایی‌هایش را در فهرست تحریم‌ها بی‌اساس، نامشروع و مغایر با اصول رقابت آزاد می‌داند."

جاپان نیز روز جمعه اعلام کرد که دارایی‌های ۳۳ نهاد و ۱۲ فرد به شمول یک شهروند کوریای شمالی را تحت قانون تبادله خارجی و تجارت خارجی کشور مسدود می‌کند.

یوشیماسا هیاشی، سکرتر ارشد کابینه جاپان، گفت که جاپان این اقدامات را در پاسخ به حمایت کوریای شمالی از تلاش‌های جنگی روسیه و استفاده روسیه از کشورهای ثالث برای جلوگیری از تحریم های قبلی انجام می دهد.

او گفت که ۵۳ نهاد اضافی روسیه، چین و سایر کشورها نیز در معرض ممنوعیت صادرات و سایر اقدامات قرار گرفته اند.

در پی این اقدام ایالات متحده، بریتانیا و جاپان قیمت جهانی نفت بیش از ۳ درصد افزایش یافت.

براساس گزارش خبرگزاری رویترز، این تحریم‌ها که با هدف کاهش هرچه بیشتر درآمدهای نفتی روسیه اعمال شده است، اهرمی را برای دستیابی به یک توافق صلح در اوکراین در اختیار کیف و نیز دولت آینده امریکا به رهبری دونالد ترمپ قرار می‌دهد.

بنا بر این گزارش، بازگشت دونالد ترمپ به قصر سفید امید به حل دپلوماتیک تهاجم مسکو را افزایش داده، اما کیف نگران است که صلح سریع هزینه سنگینی برای اوکراین داشته باشد.

رییس جمهور منتخب ایالات متحده در جریان کارزار انتخاباتی‌اش و پس از انتخابات پنجم نومبر ۲۰۲۴ بار‌ها گفته است که می‌تواند به سرعت جنگ میان روسیه و اوکراین را پایان دهد. اما تا حالا در مورد جزییاتی ارایه نکرده است.

در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری‌های فرانس پرس، رویترز و اسوشیتد پرس استفاده شده است.