نگرانی قانونگذاران امریکایی از حفظ حقوق زنان افغان پس از خروج قوا از افغانستان

زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور مصالحۀ افغانستان روز سه شنبه ۲۷ اپریل (هفت ثور) در مورد طرح‌های حکومت ایالات متحده در مورد حفظ حقوق زنان در افغانستان پس از خروج قوای ایالات متحده از آن کشور،به پرسش‌های قانون‌گذاران امریکایی پاسخ می‌دهد.

پس از آنکه جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده اعلام کرد که تا ۱۱ سپتمبر سال روان تمام قوای امریکایی از افغانستان بیرون خواهد شد، این نخستین بار است که کمیته روابط خارجی مجلس سنای کانگرس امریکا در مورد افغانستان جلسۀ استماعیه برگزار می‌کند.

شماری از اعضای کانگرس ایالات متحده ابراز نگرانی کرده اند که پس از خروج کامل قوای امریکایی از افغانستان، گروه طالبان ممکن کنترول آن کشور را بار دیگر به دست گرفته و بازهم فعالیت زنان را در آن کشور ممنوع کنند.

در زمان حاکمیت طالبان در افغانستان، بین سال های سال های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی، زنان به طور گسترده از حقوق اساسی شان به شمول حق تحصیل و کار محروم بودند.

با اینحال، آقای بایدن گفته است که ایالات متحده به فراهم آوری حمایت به افغانستان از جمله به نیروهای امنیتی و دفاعی افغان، برنامه‌های مدنی به شمول حفظ حقوق و دستآوردهای زنان و دختران در افغانستان ادامه خواهد داد.

پس از سرنگونی رژیم طالبان، جامعۀ جهانی میلیاردها دالر را صرف بازسازی افغانستان کرد که دسترسی دوبارۀ زنان به حق آموزش و کار همواره به عنوان یکی از دستآوردهای عمدۀ دو دهۀ پسین برجسته شده است.

با اینحال، انتقادات فراوانی وجود دارد که در مذاکرات جاری صلح افغانستان از زنان افغانستان نمایندگی کافی و بسنده نمی‌شود.

جین شهین، عضو دموکرات و یگانه زن در کمیتۀ روابط خارجی مجلس سنای کانگرس امریکا گفته است که زلمی خلیلزاد که از سوی دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده به صفت نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور صلح افغانستان گماشته شد، شمولیت زنان را در مذاکرات صلح اولویت قرار نداده است.

خانم شهین به خبرگزاری رویترز گفته است که سردرگمی فراوان موجود است که آیا از زنان افغان، پس از خروج کامل قوای خارجی از افغانستان، محافظت کامل به عمل خواهد آمد یا خیر. او گفت: "مهم است در این زمینه [حفظ حقوق زنان] هر آنچه می‌توانیم، انجام دهیم."

باب منندز، عضو دموکرات و رییس کمیتۀ روابط خارجی مجلس سنای امریکا نیز هفتۀ گذشته پس از یک جلسۀ محرم گزارش‌دهی گفت که در مورد تضمین‌ها برای حفاظت از حقوق زنان و اقلیت‌ها در افغانستان پس از خروج قوا، همواره نگرانی داشته است.

لندسی گراهام، سناتور شناخته شدۀ جمهوریخواه در کانگرس امریکا گفته است که شک ندارد که طالبان مکاتب دختران را مسدود کرده و بار دیگر محدودیت‌های سختگیرانه را بر زنان وضع خواهند کرد.

جورج بش، رییس جمهور پیشین ایالات متحدۀ امریکا که برای بار نخست در سال ۲۰۰۱ دستور اعزام نظامیان امریکایی را به افغانستان صادر کرده بود، نیز در مورد وضعیت زنان و دختران افغان پس از خروج قوا ابراز نگرانی کرده است.

آقای بش به تازگی به شبکۀ خبری ان بی سی گفت: "نخستین واکنش من این بود، 'واه'، دختران با طالبان دچار مشکل واقعی می‌شوند. دستآوردهای زیادی حاصل شده است و من در مورد مخمصۀ زنان و دختران در آن کشور [افغانستان] عمیقا نگرانم."