مقامات ایتلاف به رهبری ایالات متحده و مقامات نظامی عراق روز پنجشنبه نهم دسمبر (۱۸ قوس) گفتند که نیروهای تحت رهبری ایالات متحده ماموریت جنگی خود در عراق را پایان داده و تمام نیروهای باقی مانده به ماموریت آموزش و مشاورت به نیروهای عراقی تمرکز خواهند کرد.
جان برینن، قوماندن نیروهای ایتلاف در بیانیهای گفت: "در حالی که نقش محاربوی خود را به پایان میرسانیم، به دعوت جمهوری عراق برای مشاورت، کمک و ارتقای ظرفیتهای نیروهای امنیتی عراق اینجا خواهیم ماند. "
به همین ترتیب عبدالامیر الشمری ، یکی از جنرالان عراقی گفت که نیروهای نظامی کشورش برای مقابله با تهدیدات داعش آماده استند.
او افزود: "امروز، ما مشارکت خود را با ایتلاف تجدید میکنیم. اکنون [آنان] در یک ظرفیت جدید با ماموریت مشاورت، کمک و ارتقای ظرفیت نظامیان شجاع ما، خدمت میکنند. "
ایالات متحده و عراق در ماه اپریل سال روان توافق کردند تا نقش محاربوی نیروهای امریکایی در آن کشور پایان یابد و نیروهای امریکایی تنها به ماموریت آموزش و مشاورت به نیروهای عراقی تمرکز کنند اما تاریخ مشخصی برای آن تعیین نکرده بودند.
اما جو بایدن، رییس جمهور امریکا در ماه جولای در پی دیدار با مصطفی الکاظمی، صدراعظم عراق در قصر سفید اعلام کرد که ماموریت محاربوی نیروهای کشورش در عراق علیه گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) تا پایان سال میلادی جاری پایان خواهد یافت.
نیروهای امریکایی که در سال ۲۰۰۳ به عراق اعزام شده بودند، پس از هشت سال حضور نظامی، در سال ۲۰۱۱ به گونۀ کامل آن کشور را ترک کردند، اما پس از ظهور داعش در عراق و سوریه، براک اوباما، رییس جمهور پیشین ایالات متحده در سال ۲۰۱۴ بازهم هزاران نظامی امریکایی را برای شسکت دادن داعش در عراق مستقر کرد.
حکومت عراق در سال ۲۰۱۷ شکست کامل داعش را در آن کشور اعلام کرد، اما ادامۀ حضور نظامیان امریکایی در آن کشور پس از شکست داعش به یک مناظرۀ داغ سیاسی مبدل شد، به ویژه پس از آنکه قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و ابو مهدی المهندس، فرمانده ملیشههای شیعۀ مورد حمایت ایران در اوایل جنوری ۲۰۲۰ در حملۀ هوایی نظامیان امریکایی در نزدیکی میدان هوایی بغداد کشته شد.
با اینحال، عمال داعش در چند سال گذشته قادر به تسلط بر قلمرویی نشده اند، اما حملات مرگباری را در عراق و حتا در بغداد، پایتخت آن کشور انجام داده اند.
مقامات امنیتی و دپلومات های غربی میگویند که تغییر نقش نظامیان ایتلاف در عراق تفاوت چندانی در تعداد نیروهای مستقر در این کشور ایجاد نمی کند، زیرا این نیروها در چند سال گذشته در هر عملیات جنگی مشارکت محدودی داشته اند.
اکنون حدود ۲۵۰۰ نظامی امریکایی در عراق مستقر هستند و انتظار می رود شمار این نیروها در عراق ثابت بماند.