ایالات متحده امریکا تحریماتی را که بر یک سارنوال ارشد محکمهٔ بینالمللی جرایم یا محکمهٔ هاگ وضع کرده بود، برداشته است.
این تحریمات بر فاتو بنسوده، سارنوال ارشد محکمهٔ بین المللی جرایم از سوی ادارهٔ دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا وضع شده و انتقادهای گستردهای را به همراه داشت.
دلیل وضع این تحریمات، اقدام خانم بنسوده به تحقیق در مورد احتمال دست داشتن سربازان امریکایی به ارتکاب جرایم جنگی در افغانستان بود. اما حالا انتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا اعلام کرده که این تحریمات لغو شده است.
محکمۀ بینالمللی جرایم یا محکمۀ هاگ در ماه مارچ سال گذشته به فاتو بنسوده اجازه داد تا در مورد احتمال ارتکاب جنایات جنگی و جرایم علیه بشریت در افغانستان از سوی طالبان، قوای افغان، نظامیان و استخبارات امریکا تحقیقات را آغاز کند.
آقای بلینکن همچنین گفت که محدودیت اخذ ویزهٔ امریکا که در سال ۲۰۱۹ بر شماری از کارمندان محکمهٔ بینالمللی جرایم اعمال شده بود، برداشته شده است.
وزیر خارجه امریکا اما تاکید کرد که با وجود برداشتن این تحریمات و محدودیتها، واشنگتن "با عملکرد محکمهٔ بینالمللی جرایم در رابطه به وضعیت افغانستان و فلسطین، به شدت مخالف است. "
در اعلامیهٔ آقای بلینکن آمده: "باور ما این است که چنین نگرانیهایی بهتر است از طریق گفتگو با تمام جناحهای درگیر حل شود، تا اینکه بخواهیم تحریماتی را وضع کنیم. "
یک سخنگوی محکمهٔ بینالمللی جرایم از این تصمیم استقبال کرده است.
محکمۀ بینالمللی جرایم که در سال ۲۰۰۲ ایجاد شد، نخستین محکمهای است که جرایم جنگی، جنایات علیه بشریت و نسل کشی را در جهان پیگرد میکند. این محکمه جرایم جنگی را در کشورهایی بررسی میکند که یا توانایی و یا هم ارادهٔ لازم برای بررسی آن را ندارند. افغانستان در سال ۲۰۰۳ عضویت این محکمه را گرفت.
اما امریکا همواره گفته است که این محکمه صلاحیت بررسی قضایای مرتبط با سربازان و شهروندان امریکایی را ندارد.
پس از آنکه این محکمه اعلام کرد دست داشتن احتمالی سربازان امریکایی در ارتکاب جرایم جنگی در افغاستان را بررسی میکند، ادارهٔ رییس جمهور ترمپ این اقدام را تجاوز به حاکمیت ملی امریکا توصیف کرد.
بدنبال آن، داراییهای کارمندان این محکمه، به شمول فاتو بنسوده را مسدود کرده و محدودیتهای سفر بر آنها را وضع کرد.
محکمهٔ بینالمللی جرایم در همان زمان گفته بود که این اقدامات، حمله به عدالت بینالمللی و حاکمیت قانون است.
بل کلنتن، رییس جمهور پیشین ایالات متحدۀ امریکا میثاق روم را که بر اساس آن محکمۀ بینالمللی جرایم ایجاد شد، امضا کرد، اما جورج بش، رییس جمهور پیشین ایالات متحده که پس از آقای کلنتن به قدرت رسید، با این نگرانی که مبادا محکمۀ یاد شده شهروندان امریکایی را غیرمنصفانه و بنا بر انگیزههای سیاسی پیگرد کند، از امضای این میثاق صرف نظر کرد و به این اساس امریکا عضویت محکمۀ بینالمللی جرایم را ندارد.