ایالات متحده ممکن برنامهٔ فولبرایت را برای افغان‌ها از سر بگیرد

وزارت خارجهٔ ایالات متحده می گوید که در حال بررسی از سرگیری برنامهٔ تحصیلی فولبرایت برای دانشجویان افغان در سال تحصلی آینده است.

یک سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده به صدای امریکا گفت: "ما به کار در جهت از سرگیری مصوون برنامه فولبرایت برای دانشجویان افغان ادامه می‌دهیم."

به گفتهٔ این سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا باوجودیکه وضعیت در افغانستان تغییر نکرده، آنان در حال برنامه ریزی از سرگیری برنامهٔ فولبرایت برای محصلین افغان برای سال تحصیلی ۲۰۲۳-۲۰۲۴ می‌باشند.

او علاوه کرد: "برای این دوره ما متقاضیان نیمه نهایی [سال تحصیلی] ۲۰۲۲-۲۰۲۳ را در نظر می‌گیریم."

متقاضیان نیمه نهایی در حال حاضر اکثر مراحل واجد شرایط بودن و امتحانات از جمله امتحان زبان انگلیسی را که برای شمولیت در این برنامه تحصیلی الزامی می‌باشند، سپری کرده اند.

پس از فروپاشی حکومت پیشین و تسلط طالبان بر افغانستان در ماه اگست سال ۲۰۲۱ ایالات متحده برنامهٔ فولبرایت را برای افغان‌ها لغو کرد.

عزیرالله جهش، یکی از ۱۴۰ متقاضی نیمه نهایی این برنامه می‌گوید:"این بهترین خبر است."

اما آقای جهش به صدای امریکا گفت که پس از تسلط طالبان به او اطلاع داده شد که برنامهٔ تحصیلی فولبرایت ایالات متحده که انتظار داشت در سال ۲۰۲۲ آغاز شود، لغو شده است. او افزود که پوهنتون A&M ایالت تکزاس را برای ماستری خود در مدیریت منابع آب انتخاب کرده بود.

یکی از دیگر متقاضیان نیمه نهایی فولبرایت که به دلیل نگرانی‌های امنیتی نخواست نامش فاش شود، گفت که پس از تسلط طالبان بسیاری از متقاضیان سال ۲۰۲۲ افغانستان را ترک کرده اند.

او به صدای امریکا گفت که برای حفظ ارتباط و معلومات آنان از طریق یک گروپ وتس‌اپ باهم صحبت می‌کنند.

آقای جهش در این مورد گفت: "برخی مخاطبین در گروپ وتس‌اپ شماره و کود کشور خود را تغییر داده‌اند." اما افزود که بیشتر آنها هنوز هم در داخل افغانستان هستند.

برخلاف بورس‌های دیگر که محصلین باید هزینه ویزه و مصارف سفر شان را بپردازند، محصلین فولبرایت مبلغی را برای هزینه تحصیلی و همچنین، مبلغی را ماهانه برای مصارف تحصیل شان دریافت می‌کنند. مزایای بیمه صحی و پرداخت هزینه سفر رفت و برگشت به امریکا، از دیگر امتیازات بورس تحصیلی فولبرایت است.

سالانه حدود ۴۰۰۰ دانشجوی خارجی از ده‌ها کشور بورس تحصیلی فولبرایت دریافت می‌کنند. بیش از ۴۰۰ هزار دانشجو از ۱۶۰ کشور جهان از زمان آغاز آن در سال ۱۹۴۶در این برنامه شرکت کرده اند.

وزارت خارجهٔ امریکا گفته است که درخواست‌های جدید برای سال تحصیلی ۲۰۲۳-۲۰۲۴ را نمی‌پذیرد و تاکنون مشخص نیست که آیا افغان‌ها می‌توانند برای سال تحصیلی ۲۰۲۴-۲۰۲۵ درخواست بدهند یا خیر.

از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۱، بیش از ۹۵۰ افغان از فرصت تحصیلی در مقطع ماستری و دکتورا در برنامه های فولبرایت مستفید شده اند. برنامه های ماستری فلبرایت یک یا دوساله بوده، اما دورۀ تحصیلی مقطع دوکتورا پنج ساله می‎‌باشد.