ایالات متحده روز چهارشنبه ۲۰ سپتمبر (۲۹ سنبله) اعلام کرد که به دلیل افزایش بیثباتی و شرایط ناامن در ونزویلا، به ۴۷۲ ونزویلایی اجازه میدهد تا ۱۸ ماه در امریکا اقامت کرده و به طور قانونی کار کنند.
وزارت امنیت داخلی امریکا در بیانیهای گفت که ادارهٔ جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده برنامه اقامت موقت ونزویلاییهایی را که قبل از ۳۱ جولای ۲۰۲۳ به این کشور آمده اند، تمدید و به آنان اجازهٔ کار میدهد.
در بیانیه آمده است که الیهاندرو مایورکاس، وزیر امنیت داخلی امریکا این تصمیم را "براساس افزایش بیثباتی و عدم امنیت در ونزویلا" اتخاذ کرده است.
وزارت امنیت داخلی امریکا گفته است که نزدیک به ۲۴۳ هزار ونزویلایی در حال حاضر تحت پوشش برنامه اقامت موقت قرار دارند و با تمدید این برنامه ۴۷۲ هزار ونزویلایی دیگر که از قبل به گونهٔ غیرقانونی در امریکا زندگی میکنند، میتوانند درخواست اقامت موقت و کار را بدهند.
برنامه اقامت موقت برای اتباع خارجی که به دلیل آفات طبیعی، درگیریهای مسلحانه یا سایر شرایط غیرعادی نمیتوانند به گونهٔ مصوون به کشور خود بازگردند، توسط کانگرس ایالات متحده ایجاد شده است. این برنامه برای ونزویلاییها در سال ۲۰۲۱ تصویب شد.
سازمان ملل متحد میگوید که بیش از هفت میلیون ونزویلایی به دلیل فروپاشی اقتصاد این کشور در جریان ریاست جمهوری نیکولاس مادورو که از سال ۲۰۱۳ به اینسو در قدرت است، کشورشان را ترک کرده اند.
ایالات متحده در میان دهها کشوری بود که انتخاب مجدد مادورو را در سال ۲۰۱۸ به خاطر تقلب در انتخابات رد کرد. در آن زمان ایالات متحده و بیش از ۶۰ کشور جهان، هوان گوایدو، رهبر مخالفان حکومت مادورو را به صفت رییس جمهور موقت و مشروع ونزویلا به رسمیت شناخته و خواستار کنارهگیری مادرور از قدرت شدند.
جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده حتا از سوی هم حزبیهای خود در مورد پالیسیهای مهاجرتی به ویژه از سوی شهرهایی چون نیویارک که با سیلی از پناهجویان عمدتاً از ونزویلا مواجه شده، تحت فشار قرار گرفته است.
حدود ۲۰ سناتور که اکثر شان دموکرات بودند، در ماه جولای از بایدن خواستند تا برنامه اقامت موقت را برای شهروندان ونزویلا و نیکاراگوا تمدید کند.
این سناتوران دولت مادورو را به نقض حقوق بشر از جمله زندانی کردن بیش از ۲۰۰ مخالف سیاسی و رد صلاحیت مخالفان از شرکت در انتخابات، متهم کرده اند.