ترمپ: ما همه از حملۀ بم آگاهی داشتیم

رئیس جمهور ایالات متحده حملۀ بمی بر مواضع داعش را در ننگرهار ستود و گفت که به اردوی کشورش صلاحیت اینگونه اقدامات داده شده است.

دونالدترمپ، عصر پنجشنبه به وقت محل در قصر سفید گفت"به اردوی کشور مان بسیار بسیار افتخار می کنیم و آنان یک اقدام دیگر را موفقانه انجام دادند."

آقای ترمپ به صراحت نگفت که آیا شخص خودش اجازۀ این حملۀ بمی را داده است یا خیر، اما تاکید ورزید که به اردو و صلاحیت های آنان اطمینان کامل داشته و "همگان از حمله آگاهی داشتند."

نیرو های نظامی ایالات متحده حوالی۷:۳۰ شام پنجشنبه، بزرگترین بم غیر اتمی را که گفته می شود بیش از۱۰ هزار کیلوگرام وزن دارد، در منطقۀ درۀ مامند ولسوالی اچین ولایت ننگرهار پرتاب کرد.

جان نیکلسن، فرماندۀ نیروهای حمایت قاطع در افغانستان گفته است که در این حمله مواضع، تونل ها و مغاره هایی که جنگجویان داعش از آن استفاده می کرد، هدف قرار گرفته است.

تاهنوز مقیاس تخریب و رقم تلفات ناشی از این حملۀ بمی که "مادر بم ها" نامیده می شود روشن نیست.

حمدالله محب، سفیر افغانستان در واشنگتن دی سی

حمدالله محب، سفیر افغانستان در واشنگتن در صحبتی با شبکۀ خبری سی ان ان، با تایید این حمله گفت که عملیات نظامی به منظور سرکوبی جنگجویان داعش در ولسوالی اچین ولایت ننگرهار از شش هفته به اینسو ادامه داشت و جنگجویان داعش مناطق را بمگذاری کرده بودند.

به گفتۀ سفیر افغانستان در واشنگتن، بیشتر جنگجویان داعش در مغاره ها پناه برده بودند و تخریب آن تونل ها و مغاره ها اکنون افراد گروه داعش را وا می دارد تا از بیشتر قابل دید گردند.

آقای محب گفت "محو و نابودی گروه داعش در سال روان در افغانستان و تشدید حملات علیه آن گروه از اولویت های عمدۀ ایالات متحده و افغانستان است. بررسی ها تاهنوز ادامه دارد و به یک تصمیم نهایی دست نیافته ایم و در صورت رسیدن به یک نتیجۀ نهایی آن را بیان خواهیم کرد."

آقای محب گفت که از نزدیک همآهنگی میان ما وجود دارد تا این اطمینان حاصل شود که یک ستراتیژی پیروزمندانه را در افغانستان روی دست داریم.

سفیرافغانستان در واشنگتن این را هم گفت که تاهنوز معلومات بیشتر از ساحه در دست نیست اما با روشن شدن هوا، وضعیت، ساحۀ تخریب و تلفات ناشی از انفجار بم مشخص خواهد شد.

مشخصات بم "جی بی یو ۴۳"

یک اعلامیۀ پنتاگون یا وزارت دفاع امریکا بم را نوع GBU-43 مشخص ساخته است. آدم ستمپ، سخنگوی وزارت دفاع امریکا گفت که این نخستین بار است که این بم در یک وضعیت جنگی استفاده می شود.

این بم که (MOAB) نامیده می شود، حاوی ۱۱ تن مواد منفجره می باشد که براساس کلمات اختصاری آن نیرو های نظامی امریکا آن را "مادر تمام بم ها" می نامد.

جنرال نیکولسن، گفته است که پرتاب این بم در پاسخ به افزایش استفادۀ جنگجویان گروه داعش از تونل ها و مغاره ها به حیث پناهگاه و سپر دفاعی شان بوده است.

آقای نیکولسن گفت "این مهمات درست برای کاهش موانع و حفظ تحریکات تهاجمی نیرو های ما علیۀ گروه داعش خراسان است".

استفاده از این بم تا کنون در افغانستان سابقه نداشته و نخستین بار است که نیرو های ایالات متحده در مبارزه علیه جنگجویان تندرو در افغانستان، از همچو صلاحیت تسلیحاتی خود استفاده می کند.

تحلیلگران نظامی سیاسی امریکایی به این باور اند که در کنار هدف گیری دقیق و به موقع جنگجویان داعش، استفاده از این بم به نحوی ایجاد فشار روانی بر جنگجویان داعش بوده است تا روحیۀ آنان را در جنگ با نیرو های امنیتی افغانستان و ائتلاف تضعیف بخشد.