امریکا: بسیار زود است که در مورد به رسمیت شناختن طالبان غور شود

ایالات متحدۀ امریکا گفته است که هیچ کشوری تا کنون به حاکمیت طالبان در افغانستان مشروعیت نداده و به گفتۀ مقام‌های امریکایی بسیار زود است که چنین کاری انجام شود.

دونالد لو، معاون وزارت خارجۀ ایالات متحده در امور آسیای جنوبی و مرکزی در مصاحبه با صدای امریکا گفت: "فکر کنم که در واقع اجماع جهانی، به شمول مسکو، بیجینگ و ایران، در این زمینه وجود دارد و آن اینکه بسیار زود است که در مورد به رسمیت شناختن [طالبان] فکر شود."

آقای لو گفت: "بلی، برخی کشورها روند بسیار آهستۀ عادی‌سازی روابط شان را آغاز کرده اند. هیچ کسی در مورد به رسمیت شناختن [حکومت طالبان] حرف نمی‌زند."

این مقام امریکایی گفت: "ما، به صفت کشورهای همکار، باید با مقام‌ها در افغانستان کار کنیم تا جهان بهتری برای مردم افغانستان ایجاد کنیم...تلاش کنیم تا بر آنچه در افغانستان واقع می‌شود نه تنها به خاطر بهبود مردم افغانستان بلکه برای ثبات منطقه نیز، اعمال نفوذ کنیم."

طالبان در ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ بر افغانستان مسلط شدند و تا کنون هیچ کشوری حاکمیت آن گروه را به رسمیت نشناخته است، حتا پاکستان، عربستان سعودی و امارات متحدۀ عرب که رژیم قبلی این گروه در افغانستان –بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱- را به رسمیت شناخته بودند.

حکومت سرپرست طالبان که متشکل از تقریباً یک قوم و یک گروه –اعضای طالبان و شبکۀ حقانی- است، محدودیت‌های شدید و سختگیرانه‌ را بر زنان افغان وضع کرده و آنان را از حق کار و آموزش فراتر از دورۀ ابتداییه محروم کرده است.

آقای لو ضمن تاکید بر اینکه طالبان اکنون باید به روند حکومت‌داری بپردازند، گفت: "مهم است که همۀ ما با هم کار کنیم تا طالبان را به حرکت در مسیر سازنده ترغیب کنیم."

واشنگتن همواره تاکید کرده است که طالبان تا زمانیکه محدودیت بر زنان و دختران را لغو نکرده و به حقوق آنان احترام نگذاشته اند و نیز حکومت همه‌شمول متشکل از تمام اقوام و گروه‌ها را شکل نداده اند، به رسمیت شناخته شدن حکومت آن گروه ناممکن خواهد بود.

معاون وزارت خارجۀ امریکا گفت که آنچه را جامعۀ جهانی در دو دهۀ گذشته در افغانستان سرمایه‌گذاشته اند، آیندۀ افغانستان را شکل خواهد داد. او گفت: "آنان [طالبان] نمی‌توانند که خواست خود شان را بر میلیون‌ها افغان تحمیل کنند."

به گفتۀ این مقام وزارت خارجۀ امریکا، افغان‌ها انتظار دارند که آزادی‌های مشخصی در زندگی شان داشته باشند و معیارهای مشخص اقتصادی داشته باشند. او گفت: "این خواست‌ها پالیسی‌های طالبان را در مسیر آینده شکل خواهد داد."

اما طالبان همواره اصرار ورزیده اند که پالیسی آن گروه در مطابقت و همسو با فرهنگ مردم افغانستان و شریعت اسلام است، ادعایی که شماری از عالمان دینی کشورهای دیگر اسلامی آن را نفی کرده اند.

هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، هفتۀ گذشته در "گردهمایی بزرگ علمای افغانستان" که از سوی طالبان در کابل برگزار شده بود، بر انفاذ شریعت اسلامی تاکید کرد و گفت که حتا اگر بر آنان "بم اتم" هم استعمال شود، یک گام از راه شریعت پا پس نمی‌کشند.

رهبر طالبان در پیام عیدی که روز چهارشنبه ششم جولای (۱۵ سرطان) نشر شد، بار دیگر گفت که حکومت این گروه به حقوق مردم افغانستان متعهد است و در "چوکات شریعت مطهره در عرصه تامین حقوق زنان انشاالله تلاش می‌کند".

هبت‌الله آخندزاده همچنان در این پیام به کشورهای همسایه و جهان اطمینان داده است که از خاک افغانستان تهدیدی متوجه امنیت هیچ کشوری نخواهد شد و از همۀ کشورها نیز خواسته است که در امور داخلی افغانستان مداخله نکنند. او گفت که طالبان خواهان روابط "خوب و قوی" با امریکا و جهان است.

شماری از کشورها، به ویژه پاکستان که مرز طولانی با افغانستان و روابط نزدیک با طالبان دارد و نیز چین روابط دپلوماتیک و تجارتی خود را با حکومت طالبان حفظ کرده اند. اما مقام‌های این دو کشور نیز هر از گاهی بر ایجاد حکومت همه‌شمول و احترام به حقوق زنان در افغانستان زیر سلطۀ طالبان تاکید کرده اند.

وانگ یو، سفیر چین در کابل، روز سه شنبه در یک کنفرانس خبری گفت: "امیدواریم که افغانستان با ثبات و آرام بوده و پالیسی معتدلی را دنبال کند که همه توقعات را برآورده سازد."

آقای لو گفت که کشورهای آسیای میانه نیز به خاطر تهدیدات امنیتی که از دیدی آنان از افغانستان متوجه این کشورها است، نگرانی دارند. او گفت که ایالات متحده با این کشورها در تماس است تا در زمینۀ امنیت مرزی آنان را کمک کرده و نیز "گفتگو با حکومت نهایت غیرمعمول طالبان را تسهیل" کند.

آقای لو گفت: "حکومت‌های آسیای میانه، ایالات متحده و دیگر شرکا می‌توانند با طالبان در مورد چگونگی کار مشترک علیه تهدید مشترک داعش صحبت کنند."

پس از مسلط شدن طالبان، شاخۀ خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) حملات خود را در افغانستان افزایش داده است. داعش همچنان مسوولیت راکت پراگنی از خاک افغانستان بر اهدافی در قلمرو اوزبیکستان و تاجیکستان را به دوش گرفته است.

حکومت اوزبیکستان روز سه شنبه پنجم جولای (۱۴ سرطان) گفت که پنج راکت از قلمرو افغانستان بر شهر مرزی ترمذ در آن کشور پرتاب شده است، اما هیچ یک از این راکت‌ها انفجار نکرده و تنها خسارات اندک مالی را به باور آورده است. تا کنون هیچ گروهی مسوولیت این راکت‌پراگنی را به دوش نگرفته است.

بخش اوزبیکی صدای امریکا نیز در تهیۀ این مطلب همکاری کرده است.