ایالات متحده تولید 'چیپ' را افزایش می‌دهد

ایالات متحدهٔ امریکا بیش از ۵۰ میلیارد دالر را برای انکشاف و تولید ''چیپ‌های نیمه هادی'' در داخل امریکا در حالی اختصاص داده است که توقع می‌رود تقاضا برای ''چیپ‌ها'' در دههٔ آینده دوبرابر افزایش یابد.

کمبود جهانی چیپ‌های نیمه هادی در صنعت موترسازی که از سال ۲۰۲۰ آغاز شد، بسیاری از کشورها را به تولید چیپ‌ واداشته است.

در نزدیکی شهر نیویارک بیش از ۹۲ هزار مترمربع ساحه برای تولید چیپ‌های نیمه هادی اختصاص داده شده است.

جستین وینستن در شرکت گلوبل فوندریز که مالکیت این کارخانه را دارد، به حیث انجنیر کار می‌کند. او گفت: "در حال حاضر همه وسایل الکترونیکی را که استفاده می‌کنیم، چیپ در آن استفاده شده است. چیپ نیمه هادی واقعاً مغز یک وسیله است و به وسیله اجازه میدهد که فعالیت کند."

این کارخانه سالانه ۴۰۰ هزار بسته‌ای این چیپ‌ها را تولید می‌کند. هربسته حاوی ۱۰۰ تا ۴۵۰۰ چیپ نیمه هادی می‌باشد که در کمپیوترها، تلیفون‌های هوشمند، موترها وسایل دفاعی استفاده می‌شوند.

گرچه ایالات متحده پیش از این نیز چیپ تولید می‌کرد، درحال حاضر امریکا فقط ۱۰ فیصد چیپ‌های جهان را تولید می‌کند. بیش از ۷۵ درصد چیپ‌ها در کشورهای شرق آسیا تولید می‌شوند.

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید محدودیت صدور چیپ به چین؛ بحث بی‌ثمر میان بایدن و صدر اعظم هالند

به باور ون کیانگ من، استاد پوهنتون فوردهم نیویارک، کمبود چیپ‌ها تاثیرات گسترده دارد.

او گفت: "اگر ما نمی‌توانیم که چیپ‌های نیمه هادی را وارد کنیم، صنعت موتر سازی و تلیفون‌های هوشمند ما متاثر می‌شود. بناً تاثیرات آن بسیار بزرگ می‌باشد."

تنش فزاینده بین ایالات متحده و چین و تهدیدهای بیجینگ برای اشغال تایوان یکی از تولید کنندگان عمدهٔ چیپ‌ها، وارادات چیپ توسط ایالات متحده را در معرض خطر قرار می‌دهد. علاوه بر آن،‌ایالات متحده تاثیر ناگوار کمبود چیپ‌ها را در نتیجه همه‌گیری کووید ۱۹ که از اثر آن صنعت موتر آسیب زیاد دید، تجربه کرده است.

سام ازر، یکی از مسوولین شرکت گلوبل فوندریز، در مورد کمبود چیپ‌ها گفت: " شرکت‌های موترسازی نیاز داشتند تا با سرعت تمام تشخیص دهند که از کجا این چیپ‌ها را بدست می آورند و چرا به قدر کافی آنرا ندارند؟"

آگاهان می‌گویند که موضوغ کمبود چیپ‌ها درحال حل شدن است، ولی تاهنوز هم روی شرکت‌های موترسازی تاثیر خود را دارد.

جو بایدن رییس جمهور ایالات متحده به تاریخ ۹ اگست سال ۲۰۲۲ "قانون چیپ ها و ساینس" را برای توسعه تولید، تحقیق و انکشاف چیپ‌های نیمه هادی را امضا کرد، این اقدام بخشی از مشوقات مالیاتی است که ارزش آن به ۵۲ میلیارد دالر می‌رسد.

اداره بایدن یک جلسهٔ را تشکیل داد که در آن وزیر تجارت، روسای شرکت‌های موترسازی و سران شرکت‌های چون گلوبل فوندریز حضور داشتند.

در این جلسه توافق صورت گرفت که شرکت گلوبل فوندریز طی یک قرارداد برای یک دهه برای شرکت جنرال موتورز (جی ام) چیپ‌های نیمه هادی بسازد.

سام ازر، مسوول حقوقی شرکت گلوبل فوندریز، گفت: "در رابطه با معامله ما با شرکت جی ام، می‌خواهم بگویم که موضوع امنیت ملی امریکا مطرح است و اینکه بتوانیم این تکنالوژی را به داخل کشور انتقال بدهیم و قرار است برای چند سال آینده روی آن کار کنیم و ظرفیت کافی را ایجاد کنیم تا از یک بحران دیگر جلوگیری کرده بتوانیم."

از آغاز بحران کمبود چیپ‌ها، بسیاری از شرکت های امریکایی اعلان کردند که صدها میلیارد دالر را در بخش تولید چیپ در داخل ایالات متحده سرمایه گذاری کرده اند. شرکت گلوبل فوندریز در نظر دارد تا تاسیسات فابریکه خود را در نیویارک وسعت بدهد و یک کارخانهٔ دیگر تولید چیپ به ارزش یک میلیارد دالر را اعمار کند.