جین ساکی: از خبر امضأ نکردن توافقنامه 'شگفت زده' شدیم

مقامات امریکایی خواهان امضای موافقتنامه امنیتی بین افغانستان – امریکا تا اخیر سال روان میلادی می باشد.

اما مقامات حکومت افغانستان می گویند که آنها تحت تأثیر ضرب الاجل ایالات متحده قرار نمی گیرند.

جین ساکی، سخنگوی وزرات خارجه ایالات متحده امریکا می گوید که موافقتنامۀ امنیتی میان افغانستان و ایالات متحده باید تا اخیر سال 2013 به امضا برسد و در صورت عدم امضا آن موافقتنامه، برای امریکا و سایر کشور های متحد تقریباً ناممکن خواهد بود که بعد از 2014 در افغانستان حضور داشته باشند.

خانم ساکی معیاد زمانی را با اهمیت شمرده می گوید که در "آن زمان ایالات متحده و متحدین ما باید برنامه های خودرا طرح کنند و روابط امنیتی با افغانستان برای هر دو جانب اهمیت دارد. حرف آخر این است که این سند باید از جانب دو کشور به زودترین فرضت ممکنه و به صورت قطعی تا آخر سال روان میلادی به امضا برسد."

سخنگوی وزارت خارجه امریکا افزود که اظهارات آقای کرزی برای ادارۀ بارک اوباما تعجب کننده بود.

توافقات قبلی

خانم ساکی گفت "مهم است تا همه به یاد داشته باشند که این هدف توافق شدۀ دوجانبه از یک سال پیش بود، زمانی که حامد کرزی موافتنامه مشترک استراتژیک را با امریکا به امضا رسانید که در ماه جنوری از سوی اوباما نیز تصریح شد."

اظهارات خانم ساکی در حالی بیان می شود که ایمل فیضی، سخنگوی رئیس جمهور کرزی روز جمعه گفت که حکومت افغانستان تحت تأثیر ضرب الاجل ایالات متحده قرار ندارد. با توجه به سخنان مقامات افغان و امریکا ، چه راه کاری را بالاخره رئیس جمهور کرزی و اعضای لویه جرگه در این راستا مد نظر گیرند.

کبیر رنجبر، عضو سابق ولسی جرگه می گوید با امضا نکردن این سند، مسؤلیت تاریخی متوجه آقای کرزی خواهد شد. او گفت "فکر می کنم که برخی اعضای لویه جرگه ( در کمیتۀ که من استم )، تصمیم خود را گرفته اند و اگر فیصله و تصمیم لویه جرگه را آقای کرزی مد نظر نمی گیرد و یا هم از آن تخلف می ورزد، مسوؤلیت بزرگی را به دوش خواهد داشت."

برمک پژواک، پژوهشگر ازنهاد صلح در واشنگتن می گوید عدم امضای موافقتنامۀ امنیتی می تواند مشکلات متعددی را از لحاظ برنامه ریزی و ارائه تدارکات نیروهای خارجی درافغانستان ایجاد می کند.

خیر افغانستان

آقای برمک به این باور است که اگر "این موافقتنامه به خیر مردم و کشور افغانستان است – آنچنانیکه آقای رئیس جمهور خود می گوید - پس چرا آقای کرزی در این مورد تاخیر می کند."
اظهارات رئیس جمهور کرزی در مورد امضای موافقتنامۀ دوجانبۀ امنیتی افغانستان و امریکا با بعضی واکنش های تندی نماینده های مردم در لویه جرگه مواجه شده است.

عبدالودود پیمان، وکیل مردم کندز می گوید آقای کرزی "هم می خواهد شهید شود و هم می خواهد سلامت به خانه برگردد."

آقای پیمان به این باور است که با درنظر داشت شرایط کنونی افغانستان، این کشور به همکاری جامعۀ جهانی نیاز داشته و" پیشنهاد آقای کرزی در زمینه امضای سند دوجانبه غیر منطقی است."

مسعوده کروخی، نماینده مردم هرات می گوید که اگر آقای کرزی تصمیم داشت که باوجود مشوره دهی مثبت اعضای لویه جرگه بر امضای موافقتنامۀ دوجانبۀ امنیتی، آن را پیش از انتخابات امضا نکند، "پس اینهمه مصارف چه معنی داشت و معلوم می شود که رئیس جمهور به تصامیم ما ارج نمی گذارد."