ایالات متحده روز دوشنبه معافیت پنج کشوری را خاتمه داد که با وجود تعزیرات تازۀ اقتصادی امریکا بر ایران، قادر بودند از تهران تیل خریداری کنند.
مقام های امریکایی گفته اند که هدف این اقدام آوردن فشار بر ایران است تا از یک سو برخورد تهاجمی نظامیان آن کشور در منطقه کاهش یابد و از سوی دیگر، عواید ملی ایران کاهش یابد.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، تصمیم گرفت تا کشور های جاپان، کوریای جنوبی، ترکیه، چین و هند بیش از این نتوانند از ایران تیل خریداری کنند.
در همین حال، مایک پمپیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده، ادارۀ رئیس جمهور ترمپ به دلیل این کشور ها را از وضع تعزیرات واشنگتن بر تهران معاف کرده بود تا متحدین و شرکای امریکا با استفاده از فرصت، شرایط را به گونۀ فراهم کنند تا از تیل ایران استفاده نکنند. وزیر خارجۀ ایالات متحده تاکید کرد که قطع فروش تیل ایران، عواید عمدۀ آن کشور را قطع می کند.
آقای پمپیو در مورد گفت که ایالات متحده بیش از مدت زمان معافیت خریداری تیل از ایران را برای متحدین و شرکای واشنگتن تمدید نمی کند و امریکا در نظر دارد تا صادرات تیل ایران را به صفر تقرب بدهد. این دیپلومات ارشد امریکایی همچنین تاکید کرد که ایالات متحده به تعزیرات در برابر ایران ادامه خواهد داد و تطبیق این تعزیرات اقتصادی را نظارت می کند.
آقای پمپیو گفت که " هر کشور و هر شخصیت {حکمی یا حقیقی} که با ایران در تعامل است، باید سعی و تلاش خود را برای {تطبیق تعزیرات وضع شده} با احتیاط رعایت کند."
وزیر خارجۀ ایالات متحده بدون ذکر نام کدام کشور مشخص گفت که منفعت ناشی از تعامل تجارتی هر کشور و یا شرکت با ایران "ارزش مواجه شدن با خطرات" را ندارد.
وزارت خارجۀ ایالات متحده نیز با نشر اعلامیۀ گفته است که عربستان سعودی و امارات متحدۀ عرب "توافق کرده اند تا اقدامات به موقع را در مورد تقاضای جهانی برای تیل ایران را روی دست بگیرند و اینکار از طریق افزایش تیل در این دو کشور است تا پاسخگوی تیل صادراتی ایران در مارکیت های بین المللی شود.
رئیس جمهور ترمپ سال گذشته از توافق هسته یی ایران بیرون شد و تعزیرات جدید اقتصادی را در دو مرحله بر ایران وضع کرد، تعزیراتی که اقتصادی تهران را با رکود مواجه کرده است.
پس از آنکه رئیس جمهور ایالات متحده تعزیرات جدید اقتصادی را بر ایران اعمال کرد، هشت خریدار تیل ایران - چین، هند، جاپان، کوریای جنوبی، تایوان، ترکیه، ایتالیا و یونان - اجازه یافتند تا زمان محدود به خریداری تیل از آن کشور ادامه دهند.
با وجود خروج ایالات متحده از توافق هسته یی، سایر امضا کنندگان توافق هسته یی به شمول ایران، بریتانیا، روسیه، چین، فرانسه و آلمان گفته اند که عملی شدن این توافق متعهد باقی خواهند ماند.
آژانس بین المللی انرژی هسته اتمی مسوولیت نظارت بر فعالیت های هسته یی ایران را بر عهده دارد و گزارش های متعدد این اداره نشان می دهد که ایران مواد توافق هسته یی را عملی کرده است.