مقامهای ایالات متحده گفته اند که ادارهٔ جو بایدن تصمیم گرفته است که هیچ مقداری از هفت میلیارد دالر داراییهای بانک مرکزی افغانستان را آزاد نکند.
روزنامهٔ وال استریت ژورنال با نشر گزارشی روز دوشنبه ۱۵ اگست (۲۴ اسد) نوشته است که ادارهٔ جو بایدن پس از کشته شدن ایمن الظواهری، رهبر شبکهٔ القاعده در کابل، گفتگو با طالبان در مورد آزادی این دارایی را به حالت تعلیق آورده است.
این روزنامهٔ امریکایی همچنین گفته است که تصمیم ادارهٔ جو بایدن، نشانههای اولیه پیشرفت در مذاکرات میان ایالات متحده و طالبان را به عقب بر میگرداند و ضربهای به امیدها برای بهبود اقتصاد افغانستان وارد میکند.
پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، آن کشور دستخوش بحران شدید بشری و اقتصادی شده است و میلیونها افغان با فقر و گرسنگی دست و پنج نرم میکنند.
در گزارش روزنامهٔ وال استریت ژورنال از قول تام وست، نمایندهٔ خاص ایالات متحده برای افغانستان، نگاشته شده است: "ما مطمین نیستیم که این اداره [بانک مرکزی افغانستان] دارای سیستم محافظتی و نظارتی باشد که این داراییها را مسوولانه مدیریت کند."
این دپلومات امریکایی گفته است: "نیازی به گفتن نیست که پناه دادن طالبان به ایمن الظواهری، رهبر القاعده، نگرانیهای عمیقی را در مورد انحراف این وجوه مالی به گروههای تروریستی بیشتر میسازد."
اما در عین حال، این روزنامه از قول یک سخنگوی قصر سفید گزارش داده است که حکومت ایالات متحده با سایر کشورهای خارجی در تعامل است تا راههایی جستجو شود که داراییهای بانک مرکزی افغانستان به گونهای به نفع مردم آن کشور مصرف شود که طالبان از آن مستفید نشوند.
یک سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا نیز گفته است که این وزارت با شرکای خارجی خود در تماس است تا یک "صندوق امانت بین المللی" ایجاد شود و داراییهای بانک مرکزی افغانستان به نفع مردم آن کشور به مصرف برسد.
این سخنگو همچنین گفته است که پیشرفت هایی نیز برای ایجاد این صندوق صورت گرفته است، اما تاکید کرد که تخطی طالبان از توافق دوحه واضح ساخت که باید با "چشم باز" با طالبان برخورد کرد.
در واکنش به این تصمبم ایالات متحده، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی حکومت پیشین افغانستان، در مصاحبهای با صدای امریکا گفت: ذخایر [پولی] افغانستان برای خرج طالبان و سایرین نیست. این ذخایر قرار است ثبات مالی و امنیتی را برای حکومت افغانستان فراهم کند."
محب گفته است اگر ایالات متحده این پولها را آزاد کند، نه تنها ذخایر پولی افغانستان خالی خواهد شد، بلکه رژیم طالبان نیز تقویت خواهد شد. او افزود که سازمانهای بین المللی از جمله بانک جهانی پیشنهادیهای خوبی را ارایه کرده اند که از طریق آن میتوان کمکها را برای افغانهای نیازمند به گونهٔ همآهنگ فراهم کرد.
وال استریت ژورنال گزارش داده است که مقامهای ایالات متحده پس از آن گفتگو با مقامهای بانک مرکزی افغانستان را به حالت تعلیق آوردند که رهبر القاعده در کابل کشته شد.
الظواهری در اواخر ماه جولای سال روان میلادی در یک حملۀ طیارهٔ بدون سرنشین ایالات متحده در منطقهٔ شیرپور کابل کشته شد. بر اساس گزارشها، کشته شدن الظواهری در قلب کابل نه تنها سبب ایجاد شکافهای عمیق در درون گروه طالبان شده است، بلکه نگرانی هایی را در غرب مبنی بر ظهور مجدد گروههای تروریستی که از افغانستان منشا می گیرند، افزایش داده است.
پس از خروج نیروهای خارجی و تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی کمکهایشان را به افغانستان متوقف و بیش از ۹.۵ میلیارد دالر سرمایههای افغانستان را منجمد و دسترسی طالبان را به آن قطع کردند، اقدامیکه وضعیت اقتصادی این کشور را وخیمتر کرد.
اما رییس جمهور بایدن به تاریخ ۱۱ فبروری (۲۲ دلو) با امضای یک فرمان اجرایی استفاده از بخشی از داراییهای منجمد شدهٔ بانک مرکزی افغانستان را برای رسیدگی به بحران بشری و اقتصادی در افغانستان مجوز کرد.
براساس این فرمان، حکومت ایالات متحده تلاش خواهد کرد تا دسترسی به ۳.۵ میلیارد دالر از این داراییها را برای رسیدگی به بحران بشری و اقتصادی در افغانستان تسهیل کند.