ریزش آب از بینی انسان دلایل مختلف دارد و در کشور هایی که مردم در مورد حساسیت آنقدر معلومات ندارند، همین که بینی شان آب ریزی پیدا کرد فکر میکنند دچار سرما خوردگی یا ریزش شده اند و یا نزد داکتر رفته یا هم در کشورهایی مثل افغانستان خود طبیب خود شده و از دواخانه به میل خود دوا خریداری میکنند.
اما تنها سرما خوردگی و ریزش سبب جاری شدن آب بینی نشده بلکه عوامل متعدد در ایجاد آن دخیل است.
حساسیت
حساسیت های داخل و خارج از منزل، بدن انسان را وامیدارد تا در مقابل مواد حساسیت زا چون گرد و خاک، گرده نباتات، برخی از نباتات، پشم حیوانات خانگی وغیره از خود واکنش نشان دهد.
علایم حساسیت شامل عطسه، سردردی و گلودردی است. استنشاق این ذرات همچنان میتواند مجراهای بینی را تحریک کند که باعث افزایش بلغم و ریزش آب از بینی میشود.
برای جلوگیری از این نوع حساسیت، باید از خشکیدن بینی جلوگیری کرده و نیز خود را از گرد و خاک و گرده نباتات و پشم حیوانات خانگی به دور نگه داشت.
سرماخوردگی باعث التهاب غشای مخاطی بینی شده و باعث افزایش چشمگیر بلغم میگردد. سرماخوردگی بر علاوه این که باعث ریزش آب بینی میگردد در برخی موارد باعث بندش بینی و التهاب حفره یا جوفهای صورت و پیشانی نیز میشود. سایر علایم سرماخوردگی، سرفه، گلودردی، سردردی، درد رو و خستگی عمومی است.
ریزش
ریزش ویروسی نیز باعث التهاب غشای مخاطی بینی میشود. ریزش یک بیماری ساری است و سایر نشانههای آن تب، درد عضلات، کاهش حرارت بدن، سردردی، بندش بینی و خستگی است.
ریزش ویروسی تداوی ندارد و بیماری در جریان یک یا دو هفته خود به خود شفایاب میشود. تنها برای کاهش اعراض و علایم ریزش، به ویژه تب و درد، دواهای مسکن باید گرفت و از دریافت خودسرانۀ دیگر دواها به ویژه انتی بیوتیکها باید جدا پرهیز کرد.
تغییرات هورمونی
برهم خوردن توازن برخی هورمونها در بدن نیز سبب توسع و تورم رگهای خون در بینی میشود که در نتیجه آن غشای مخاطی بینی تورم میکند اما حساسیت را به میان نمیآورد.
این تغییر بیشتر در زمان بلوغ یا حاملگی اتفاق میافتد. برای رفع این مشکل برخی دواهای منقبض کنندۀ رگهای بینی وجود دارد، اما نباید آن را بدون سفارش داکتر اخذ کرد.
خشکی هوا
هوای خشک مجرای بینی را خشک میکند و توازن مایعات بینی را برهم زده باعث التهاب شده و در نهایت منجر به ریزش آب از بینی میشود.
هوای خشک در داخل منازل به دلیل حرارت بلند نیز به ویژه در زمستان این مشکل را به بار میآورد. برای حل این معضل، باید با استفاده از ماشین بخار یا جوشانیدن آب در داخل اتاق، به خصوص اتاق خواب هوا را مرطوب نگهداشت. در هوای سرد بیرون از منزل باید بینی با دستمال پوشانیده شود.
ویروسهای مجاری تنفسی و شش
بیماریهای ویروسی شش و تیوب و مجاری تنفسی یا قسمتهای عمیق و پایانی جهاز تنفسی نیز اعراض و علایم شبیه ریزش و سرماخوردگی میداشته باشد.
این ویروس که بزرگسالان و کودکان را مبتلا میکند منجر به التهاب و پندیدگی غشای مخاطی بینی و در نهایت ریزش آب از بینی میشود.
این بیماری با نشانههای دیگری چون سرفه خشک، تب خفیف، گلودردی، سردردی مشخص میشود.
اما دلیل هر چه باشد، با شستن منظم بینی با آب دارای نمک یا محلول سیلین، تهویۀ درست منزل و مرطوب نگهداشتن هوای اتاق و جلوگیری از انشاق گرد و خاک و دیگر مواد اجنبی به پیمانۀ زیاد میتوان از التهاب غشای مخاطی و ریزش آب بینی جلوگیری کرد.