کروناویروس چیست و چرا خطرناک است؟

شیوع کروناویروس در چین تا کنون جان ۵۶ نفر را گرفته است

کروناویروس خانوادۀ بزرگی از ویروس‌ها است که بیشتر در بین حیواناتی چون اشتر، گاو، پشک و خفاش‌ها شایع بوده و به ندرت سبب ایجاد بیماری در انسان‌ها می‌شود.

تازه ترین مورد شیوع این بیماری در دسمبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین ثبت شد که مبتلایان به بیماری جهاز تنفسی مصاب شدند. کمیسیون ملی صحت چین اعلام کرد که تا روز یکشنبه ۲۶ جنوری (ششم دلو) حدود ۲۰۰۰ نفر در آن کشور به این بیماری مبتلا شده و ۵۶ نفر در اثر ابتلا به آن جان باخته اند.

مرکز وقایه و کنترول امراض ایالات متحده گزارش داده است که نخستین موارد شیوع جدید این بیماری در چین، نخست از بازارهای فروش گوشت و محصولات حیوانی منشا گرفته است. اما برخی مبتلایان هیچ گونه تماس با بازارهای گوشت و محصولات حیوانی نداشته اند که این نشاندهندۀ قابلیت سرایت ویروس از انسان به انسان می‌باشد.

اعراض و علایم ابتلا به کروناویروس

علایم عمدۀ ابتلا به کروناویروس تب، سرفه، ریزش آب بینی، درد گلو، مشکل تنفسی و نفس تنگی و در برخی موارد اسهال و استفراغ است. این اعراض و علایم در جریان دو تا ۱۴ روز پس از داخل شدن ویروس به بدن انسان تبارز می‌کنند. گاهی این علایم متوسط و مانند ریزش یا سرماخوردگی بوده اما در شماری از موارد بسیار شدید و شبیه سینه و بغل بوده می‌تواند.

هرچند تا کنون میزان و سرعت سرایت کروناویروس از یک انسان به انسان دیگر به دقت تمام درک نشده است، اما تماس نزدیک با منبع ویروس – فرد بیمار و منابع حیوانی آلوده به ویروس- سبب انتقال آن به فرد سالم می‌شود.

کروناویروس نیز مانند دو ویروس دیگر این گروه – مرس و سارس- در قطرات هوایی که در نتیجۀ سرفه یا عطسه از بدن بیمار به خارج پرتاب می‌شود، موجود بوده و از آن طریق اطرافیان بیمار را نیز مریض می‌کند.

پیشگیری از کروناویروس

تا هنوز هیچ واکسینی برای وقایه در برابر کروناویروس وجود ندارد و بهترین روش، جلوگیری از تماس با منابع این ویروس است.

شستن دست‌ها با آب و صابون برای کم از کم ۲۰ ثانیه، پرهیز از تماس چشمان، بینی و دهن توسط دستان ناشسته، جلوگیری از تماس نزدیک با افراد آلوده با کروناویروس، پوشیدن ماسک و پاک کردن منظم ساحات و وسایلی که همواره با آن سر و کار داریم، به عنوان روش‌های پیشگیرانه برای جلوگیری از ابتلا به کروناویروس سفارش شده است.

در صورت مبتلا شدن یک فرد به این ویروس، باید بیمار در خانه استراحت کرده و تماس خود را با افراد سالم در خانواده و بیرون محدود کند. بیمار باید همواره ماسک پوشیده و هنگام سرفه یا عطسه زدن دهان خود را با دستمال پوشانده و دستمال‌ها مستعمل را به گونۀ محفوظ در زباله بی‌اندازد.

ویروسی که با قطرات هوایی در نتیجۀ سرفه و عطسه از بدن بیمار به بیرون پراکنده می‌شود، برای مدتی در محیط – هوای اتاقی که در آن بیمار سرفه یا عطسه زده است، سطح میز و چوکی، دستگیر و قفل دروازه، شیردهان آب و هر آن‌چیزی که بیمار با آن تماس گرفته است- زنده مانده و می‌تواند به افراد سالم منتقل شود و آنان را نیز بیمار کند.

درمان کروناویروس

درمان مشخص یا دوای ضد ویروس برای کروناویروس تا هنوز وجود ندارد. بیماران فقط برای برطرف کردن اعراض و علایم بیماری می‌توانند به سفارش داکتر دوای مسکن بگیرند.

در صورتیکه اعراض و علایم بیماری شدید شود و زندگی بیمار را تهدید کند، باید بیمار زیر مراقبت اختصاصی قرار گرفته و در شفاخانه بستر شود.

افرادیکه فکر می‌کنند به ساحات شایع این بیماری – به ویژه شهر ووهان چین- سفر کرده و گمان می‌رود با منابع ویروس به نحوی تماس داشته اند، باید هر چه زودتر برای آزمایش به داکتر مراجعه کنند.