چندین پژوهش علمی در دو دهۀ گذشته به شواهدی در مورد ارتباط میان خوردن کباب و گوشت سرخ و بریان شده و سرطان به نکات مهمی پی برده است.
دانشمندان در پوهنتون واندربلت ایالت تنیسی امریکا در سال ۲۰۱۰ پژوهشی را در مورد سرطان و مصرف کباب گوشت انجام داده و به این نتیجه رسیدند که خوردن زیاد کباب به دلیل افزایش مواد کیمیایی سرطانزای هتروسایکلیک امینها (HCAs) در بدن، خطر ابتلا به سرطان را بیشتر میکند.
هتروسایکلیک امینها، بر اساس یافتههای یک پژوهش علمی که در سال ۲۰۱۱ در ژورنال پژوهش کیمیا و سرطان شناسی نشر شد، در گوشت سرخ و به مقدار اندک در گوشت مرغ و ماهی موجود میباشد.
مواد دیگر کیمیایی سرطانزای موجود در گوشت، هایدروکاربنهای اروماتیک پولیسایکلیک (PAHs) اند. انستیتیوت ملی سرطان امریکا با نشر یافتههایی گفته است که PAHs در اثر تماس دود ذغال با گوشت و بریان شدن چربی و آب موجود در گوشت با آتش، تولید میشود.
هرچند بدن قدرت تخریب و پارچه کردن این دو مادۀ سرطانزا را دارد، اما بر اساس یافتههای پژوهش علمی که در پوهنتون مینهسوتای امریکا انجام شده است، اجزایی که از پارچه شدن این دو ماده تولید میشود منجر به تخریب دی ان ای (DNA) و در نهایت رشد حجرات سرطانی در بدن میشود.
اما نوع گوشت، روش پختن کباب، درجۀ حرارت و مدتی که گوشت بالای آتش قرار میگیرد، میتواند مقدار این دو مادۀ مضر سرطانزا را در کباب کمتر یا زیادتر کند. به این مفهوم که هر قدر که گوشت برای مدت طولانی و در تماس با حرارت بلند قرار داشته باشد، به همان اندازه مواد مضر در آن بیشتر میشود.
از سوی دیگر مقدار و زمان مصرف کباب نیز نکتۀ قابل عطف دیگر در این زمینه است. تحقیقات انسیتیتوت ملی سرطان امریکا نشان داده است که اگر یک فرد برای چندین سال پیهم، آنهم هفتۀ کم از کم دو یا سه بار، کباب بریان شده بالای ذغال را نوش جان کند، با افزایش خطر ابتلا به سرطان روبرو خواهد بود.
اگر نوشابههای گازدار و شیرینی نیز در کنار کباب روی دسترخوان قرار داده شود، زیان بیشتری را متوجه فرد خواهد کرد. زیرا بر اساس یافتههای علمی، نوشابههای گازدار و شرینی سبب چاقی شده و چاقی خود یکی از عوامل خطرناک ابتلا به سرطان میباشد.
به هر حال، پژوهشگرانی که در مورد ارتباط کباب و سرطان تحقیق کرده اند، مصرف زیاده و پیهم کباب را نهی کرده و به اعتدال در مصرف این غذای خوشمزه سفارش میکنند.