قصر سفید: امریکا از تغییر دوکتورین هسته‌ای روسیه 'شگفت‌زده' نشده است

یک سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید روز سه‌شنبه ۱۹ نوامبر (۲۹ عقرب) گفت که ایالات متحده از اعلام روسیه مبنی بر تغییر دوکتورین هسته‌ای مسکو "شگفت‌زده" نشده و واشنگتن قصد ندارد در پاسخ به این اقدام روسیه، موضع هسته‌ای خود را تغییر دهد.

این اظهارات سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید پس از آن بیان شد که ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، روز سه شنبه دوکتورین جدید هسته‌ای آن کشور را امضا کرد که برای کاربرد تسلیحات اتمی در برابر تهدیدات علیه تمامیت ارضی روسیه، شرایط را سهل‌تر می‌کند.

در عین حال، سبرینا سینگ، معاون سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده، نیز گفته است که اظهارات رییس جمهور پوتین متعجب نشده است. او در یک کنفرانس خبری گفت: "از دوکتورین هسته‌ای روسیه شگفت‌زده نیستیم. آنها در هفته‌های گذشته علایم این تغییر را نشان داده‌اند و این همان لفاظی غیرمسوولانه‌ای است که قبلاً دیده‌ایم و در واقع در دو سال گذشته نیز آن را مشاهده کرده‌ایم. بنابراین، ما به نظارت ادامه خواهیم داد."

با اینحال، سینگ افزود که تا حالا نشانه‌ای وجود ندارد که روسیه از تسلیحات هسته‌ای خود استفاده کند. او افزود:‌ "هیچ نشانه‌ای از آمادگی روسیه برای استفاده از سلاح هسته‌ای در اوکراین نداریم و تغییراتی هم در موضع هسته‌ای خود احساس نمی‌کنیم که نیاز به اعمال تغییرات داشته باشد."

اما استفن دوجاریک، سخنگوی سرمنشی ملل متحد، از این اظهارات پوتین ابراز نگرانی کرد و در مورد جنگ جاری میان روسیه و اوکراین گفت که مطابق قطعنامه‌های مجمع عمومی، منشور سازمان ملل و احترام به تمامیت ارضی، این جنگ باید پایان یابد.

دوجاریک افزود:‌ "ما همواره نگرانی خود را مورد جنگ جاری و تشدید آن ابراز کرده‌ایم. این مقام ملل متحد همچنین تاکید کرد که جهان در وضعیت کنونی با خطر و تهدید استفاده از سلاح هسته‌ای مواجه است. او افزود که صحبت در مورد استفاده از سلاح هسته‌ای را خطرناک خواند و گفت که چنین لفاظی‌ها می‌تواند سبب اشتباهات محاسباتی شود."

اظهارات رییس جمهور روسیه مبنی بر تغییر دوکتورین هسته‌ای آن کشور پس از آن بیان شد که قوای نظامی روسیه روز سه شنبه گفت که اوکراین میزایل‌های دوربرد امریکایی را بر یکی از تاسیسات نظامی در ساحهٔ مرزی بریانسک روسیه پرتاب کرده است.

پس از آنکه جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده،‌ به اوکراین اجازه داد که با میزاییل‌های دوربرد،‌ پایگاه‌های نظامی روسیه را در داخل قلمرو آن کشور هدف قرار بدهد، این نخستین حمله از این نوع است که گزارش می‌شود.

وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای گفته است: "ساعت ۰۳:۲۵ صبح (به وقت محل) دشمن با شش میزایل بالستیک، ساحه‌ای را در منطقهٔ بریانسک آماج قرار داد. بر اساس اطلاعات تایید شده،‌ از میزایل تکتیکی ATACMS ساخت ایالات متحده در این حمله کار گرفته شده بود."

مسکو گفته است که نیروهای اوکراینی بدون حمایت مستقیم عملیاتی نظامیان امریکایی، قادر به کاربرد چنین تسلیحات نیستند و از اینرو، پرتاب این میزایل‌ها به این مفهوم است که واشنگتن مستقیماً در جنگ اوکراین علیه روسیه سهیم شده است و به آن "پاسخ ملموس" داده خواهد شد.