واکسین ملاریا؛ امیدی برای نجات صدها هزار نفری که سالانه قربانی می‌شوند

در آستانۀ روز جهانی ملاریا (۲۵ اپریل) سازمان جهانی صحت تطبیق گستردۀ نخستین واکسین ملاریا را سفارش کرده و این واکسین را وسیلۀ احتمالی "تحول آفرین" در مبارزه علیه بیماری ملاریا خوانده است.

ملاریا بیماری پرازیتی قابل پیشگیری و قابل درمان است، اما هنوز هم سالانه ۲۰۰ میلیون نفر به آن مبتلا شده و بیش از ۶۰۰ هزار نفر در اثر ابتلا به آن جان می‌بازند. بیشتر کسانی‌که قربانی ملاریا می‌شوند، نزدیک به نیم میلیون، کودکان و نوجوانان افریقایی اند.

با اینحال، خبر انکشاف نخستین واکسین ملاریا برای جلوگیری از موارد ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری بسیار امیدوار کننده است و سازمان جهانی صحت این انکشاف را دستاورد مهم در زمینۀ علوم خوانده است.

برنامۀ آزمایش تطبیق واکسین ملاریا در سال ۲۰۱۹ در گانا، کینیا و مالاوی راه اندازی شده بود. از آن زمان به بعد، سازمان جهانی صحت گزارش داده است که بیش از یک میلیون کودک در این سه کشور، واکسین ملاریا را دریافت کرده اند.

مری همل، رییس برنامۀ تطبیق واکسین ملاریا در سازمان جهانی صحت گفته است که این برنامۀ دو سالۀ آزمایشی نشان داده است که واکسین ملاریا مصوون و قابل تطبیق بوده و سبب کاهش شکل شدید و مرگبار بیماری می‌شود.

خانم همل با اشاره به برنامۀ آزمایش تطبیق واکسین ملاریا در سه کشور یادشده گفت: "شاهد کاهش ۳۰ درصدی در شمار کودکانی بودیم که با اشکال مرگبار و شدید ملاریا به شفاخانه منتقل می‌شدند. همچنین شاهد کاهش ۱۰ درصدی مرگ و میر کودکان بودیم. در صورتیکه واکسین به پیمانۀ گسترده تطبیق شود، تخمین زده می‌شود که سالانه جان ۴۰ هزار تا ۸۰ هزار نفر نجات یابد."

سازمان جهانی صحت گزارش داده است که ۱۵۵ میلیون دوز واکسین ملاریا فراهم خواهد شد تا تطبیق گستردۀ آن در کشورهای جنوب صحرای افریقا آغاز شود.

پیش از آنکه کار بالای تولید واکسین کووید۱۹ آغاز شود، تولید واکسین ملاریا زیر کار بود. با اشاره به آنچه سازمان جهانی صحت از تولید واکسین کروناویروس آموخت، به گفتۀ خانم همل، این تجارب می‌تواند در آینده برای تولید واکسین‌های ملاریا به کار بسته شود.

به گفتۀ این مقام سازمان جهانی صحت، شیوع همه‌گیری کروناویروس سبب ایجاد الگوها و اشکال جدید واکسین شده است که اکنون تولید کنندگان واکسین از این الگوها می‌توانند برای تولید واکسین ملاریا استفاده کنند.

در جولای سال گذشته، شرکت بیوان‌تک که یکجا با شرکت فایزر واکسین کووید۱۹ را تولید کرده است، اعلام کرد که از این موفقیت، با کاربرد عین فناوری برای تولید واکسین ملاریا کار می‌گیرد. بیوان‌تک گفته است که قرار است آزمایشات کلینیکی واکسین ملاریای این شرکت امسال آغاز شود.