سازمان جهانی صحت: شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن برای صحت مضر باشند

سازمان جهانی صحت می‌گوید که شیرین‌کننده‌های مصنوعی که برای جایگزینی بوره در طیف وسیعی از محصولات استفاده می‌شوند، نه تنها به کاهش وزن کمک نکرده بلکه می‌توانند اثرات جدی بالای سلامت انسان‌ها داشته باشند.

این سازمان روز دوشنبه ۱۵ می (۲۵ ثور) با انتشار رهنمود‌های جدید برخلاف استفاده از محصولات شیرین‌کننده‌ٔ غیر قندی توصیه کرد.

در رهنمود‌ها همچنین آمده است که نتایج حاصل شده از بررسی‌ها "نشان می‌دهد که استفادهٔ درازمدت از شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن اثرات نامطلوب، از جمله افزایش خطر ابتلا به مرض شکر نوع-۲، بیماری های قلبی وعایی و مرگ و میر در بزرگسالان داشته باشد".

فرانچسکو برانکا، مدیر تغذیه و مصوونیت غذایی سازمان جهانی صحت، تاکید کرد که تعویض قند معمولی با شیرین‌کننده‌های مصنوعی "در دراز مدت به کنترول وزن کمک نمی‌کند".

او گفت: "مردم باید راه های دیگری را برای کاهش مصرف قندها در نظر بگیرند، از جمله مصرف مواد غذایی با قندهای طبیعی مانند میوه یا غذاها و نوشیدنی های بدون شیرینی."

به گفتهٔ برانکا "شیرین‌کننده‌های مصنوعی مواد غذایی ضروری نیستند و ارزش غذایی ندارند".

او افزود: "مردم برای بهبود سلامت خود باید از اوایل زندگی استفاده از شیرینی را در رژیم غذایی خود کاهش بدهند."

سازمان جهانی صحت می‌گوید که سفارشات جدید برای همه، به استثنای افرادی که از قبل مصاب به مریضی شکر اند، اعمال می‌شود.

با این حال، سازمان جهانی صحت تاکید کرده که رهنمود‌های آن مشروط بوده و به دلایل تنوع شرکت‌کنندگان و پیچیدگی استفاده از شیرین‌کننده‌های مصنوعی، نتیجه‌گیری قطعی دشوار است.

برخی از متخصصان تغذیه به محدودیت‌های در گزارش سازمان جهانی صحت اشاره کرده و گفته اند که این بررسی نمی‌تواند ارتباط مستقیم بین مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی و کاهش وزن یا ابتلا به بیماری‌ها را ثابت کند.

نیتا فروهی، متخصص تغذیه و اپیدیمولوژی در پوهنتون کمبریج بریتانیا به این عقیده است که استفاده از شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن برای مدیریت وزن در کوتاه‌مدت موثر باشد، اما افزود: "راهکار کلیدی این است که استفاده از شیرین‌کننده‌های مصنوعی برای مدیریت درازمدت وزن و بیماری‌های مزمن مانند ابتلا به مرض شکر نوع-۲ و بیماری‌های قلبی وعایی توصیه نمی‌شود."

تام سندرز، استاد بازنشسته تغذیه و رژیم‌شناسی در کالج کینگز لندن می‌گوید که این بررسی تاثیر جایگزینی نوشیدنی‌های شیرین با نوشیدنی‌های شیرین شده مصنوعی را در نظر نگرفته است.

سندرز گفت که فکر می‌کند این توصیه "احتمالاً باعث سردرگمی زیادی در عرصه صحت عامه ‌شود"، به‌ویژه در بریتانیا، جایی که مالیات بر بوره باعث شده است که تولیدکنندگان نوشیدنی‌های شرین، بوره را با شیرین‌کننده‌های مصنوعی جایگزین کنند.

شیرین‌کننده‌های مصنوعی تا حدی به عنوان راهی برای جلوگیری از افزایش وزن روزانه توسط میلیون‌ها نفر در محصولات مانند نوشابه‌های رژیمی و یا شیرین کردن قهوه مصرف می‌شوند، اما اینکه این جایگزین‌ها چقدر صحی اند، مدت‌ها مورد بحث بوده است.

از جمله شیرین‌کننده‌های مصنوعی پر مصرف می‌توان از مشتقات اسیسلفیم کی، اسپارتیم، ادونتیم، سیکلامیتس، نیوتیم، سکرین، سکرالوز و استویا نام برد.