آیا فشارهای تازه امریکا بر پاکستان موثر خواهد بود؟ 

دو مقام ارشد امریکایی به پاکستان رفته اند تا حکومت جدید آن کشور را برای مبارزه صادقانه بر ضد گروه های افراطی و دهشت افگن ترغیب کند.

فشار های اخیر ایالات متحده بر پاکستان دو سوال عمده را مطرح کرده است: نخست، آیا اسلام آباد عزم راستین برای مبارزۀ موثر در مقابل گروه های افراطی مسلح در پاکستان را دارد، و دوم آیا این کشور مانند گذشته از نفوذ قابل ملاحظه بر گروه های تندرو برخوردار است یا خیر؟

اعجاز ختک، تحلیلگر سیاسی مستقر در شهر پشاور پاکستان، به صدای امریکا گفت که تغییر عمدۀ در سیاست خارجی پاکستان به خصوص در قسمت افغانستان به وجود نیامده و نظامیان آن کشور که قدرت واقعی را در دست دارند، به خواست مقامات امریکایی پاسخ مثبت نخواهند داد.

آقای ختک با اشاره به روی کار آمدن حکومت جدید به رهبری عمران خان در پاکستان گفت " فکر نمی کنم کدام انقلاب در پاکستان رخ داده باشد. همه چیز مانند گذشته است. نظامیان پاکستان در مسایل سیاست خارجی به شمول مسلۀ افغانستان، هند، ایالات متحده و مبارزه بر ضد دهشت افگنی، حرف نهایی را می زنند... و من شک دارم که آنان [نظامیان پاکستان] اقدام متفاوت را روی دست بگیرند."

مقام های افغان و امریکایی همواره پاکستان به ویژه ارتش نیرومند این کشور را به حمایت از گروه های دهشت افگن، به ویژه گروه طالبان، متهم کرده اند –اتهاماتی که اسلام آباد همیشه آنرا رد کرده است.

آقای ختک همچنین گفت که حکومت پاکستان به خصوص نظامیان آن کشور مانند گذشته از نفوذ قابل ملاحظه بر گروه های تندرو برخوردار نیست و نفوذ پاکستان بر این گروه ها "نباید به گونۀ مبالغه آمیز" مطرح شود.

عمر صمد، سفیر پیشین افغانستان در کانادا، اما می گوید که راه اکمالاتی نیرو های امریکایی از طریق پاکستان به افغانستان "خط قرمز" امریکایی ها است، و اگر پاکستان چنین مسیر را مسدود کند، واشنگتن اقدامات جدی تر را در مقابل اسلام آباد روی دست خواهد گرفت.

این دپلومات پیشین افغان همچنین به این باور است که فشار امریکا بر پاکستان زمانی موثر واقع خواهد شد که ایالات متحده در همآهنگی با سایر متحدین از جمله کشور های اروپایی و حوزۀ خلیج به شمول عربستان سعودی عمل کند.


مایکل کوگلمن، تحلیلگر مسایل جنوبی آسیا در مرکز تحقیقات ودرو ولسن مستقر در شهر واشنگتن دی سی، در مورد موثریت فشار ایالات متحده بر پاکستان نیز شک دارد.

آقای کوگلمن در مورد گفته است که "بزرگترین خواست امریکا از پاکستان، سرکوبی پناهگاه های دهشت افگنان در خاک آن کشور است و یقیناً حکومت {عمران} خان از آن حمایت نخواهد کرد، زیرا تمایلی به عملی کردن خواست واشنگتن ندارد."

آقای کوگلمن با اشاره به قطع کمک های اخیر امریکا برای پاکستان گفت که "قطع کمک ها به تنهایی پاکستان را وا نخواهد داشت تا بر ضد گروه های دهشت افگنی مستقر در قلمرو آن کشور عمل کند."

به گفتۀ آقای کوگلمن، وضع تعزیرات بر اعضای ارشد ISI، گسترش حملات توسط طیاره های بدون سرنشین در مناطق سرحدی پاکستان و در نهایت درج پاکستان در فهرست کشور های حامی دهشت افگنی از گزینه های عمدۀ است که ممکن اسلام آباد را وا دارد تا بر ضد پناهگاه های امن تندروان، با جدیت برخورد کند.