بانک جهانی گفته است که اکثر شاخصهای اساسی صحی در افغانستان نسبت به سایر کشور های جهان که دارای سطح انکشافی همسان میباشند، بهبود قابل ملاحظه یافته است.
بر اساس این گزارش، میزان مرگ و میر کودکان زیر سن پنج سال از ۱۳۷ در هر هزار کودک در سال ۲۰۰۲ به ۵۵ مورد مرگ در هر هزار کودک در سال ۲۰۱۶ کاهش یافته است.
با وصف بهبود در شاخصهای صحی در افغانستان و پایین آمدن میزان مرگ و میر کودکان، افغانستان هنوز هم در زمرۀ کشورهایی است که میزان مرگ و میر کودکان زیر سن پنج سال در آن بلند است.
آنگونه که صندوق پولی ملل متحد برای کودکان یا یونیسف ماه گذشته سوء تغذیه را "قاتل خاموش" کودکان افغان عنوان کرد و گفت که ۴۱ درصد کودکان افغان از رشد باز مانده اند. بررسی بانک جهانی نیز سوء تغذیه را به عنوان مشکل عمدۀ صحی کودکان افغان برجسته ساخته است.
یافته های جدید، نتایج بررسی هایی است که سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۷ را احتوا کرده و توسط بانک جهانی و یک نهاد مستقل پوهنتون تورنتوی کانادا انجام یافته است.
افزایش مرگ و میر مادران
در گزارش بانک جهانی بهبود دسترسی مادران باردار به کارمندان مسلکی صحی به عنوان پیشرفت صحی در افغانستان برجسته شده و گفته شده است که ولادتها توسط کارمندان مسلکی صحی از ۱۴،۳ در صد در سال ۲۰۰۲ به ۵۸ در صد در سال ۲۰۱۶ افزایش یافته است.
اما این گزارش تایید کرده است که میزان مرگ و میر مادران حین ولادت هنوز هم بلند است و نشان میدهد که خدمات صحی هنوز هم در بعضی حصص افغانستان فراهم نمیشود.
اما وزارت صحت عامۀ افغانستان در ماه حمل سال روان خورشیدی گزارش داد که مرگ و میر مادران در هنگام ولادت در آن کشور در بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ دو برابر شده است.
با این عقبگرد در یک و نیم دهۀ گذشته، بر اساس آمار وزارت صحت افغانستان، میزان مرگ و میر مادران در هنگام ولادت از ۳۲۷ در هر ۱۰۰ هزار ولادت در سال ۲۰۱۰ به حدود ۷۰۰ مورد مرگ در ۱۰۰ هزار ولادت در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است.
وخامت وضعیت امنیتی در برخی ولایتها، امکانات نابسندۀ مالی، فساد اداری و اجازه نداشتن زنان برای تصمیم گیری در مورد صحت شان همواره به صفت عوامل عمدۀ افزایش مرگ و میر مادران در افغانستان برجسته شده است.
کیفیت پایان خدمات صحی
بررسی بانک جهانی همچنان نشان داده است که کیفیت خدمات صحی شمار زیاد شفاخانه ها افغانستان "نهایت پایین" است.
تمودی ایوان، رئیش ارشد بخش صحت، تغذیه و نفوس بانک جهانی، گفت که دستآوردهای افغانستان در بخش صحت با آنکه این کشور با چالشهای جدی به ویژه ناامنی دست و پنجه نرم میکند، ریکارد جدید را رقم زده است که بر اساس آن میتوان پیشرفتهای صحی سایر کشورهای جنگ زده یا کشورهای با سطح درآمد پایان را سنجش و قضاوت کرد.
در گزارش بانک جهانی آمده است که تعداد مراکز فعال صحی در افغانستان به کمک موسسات غیر حکومتی که در بخش صحت فعالیت دارند، پنج برابر افزایش یافته است و شمار کارکنان مسلکی زن در این مراکز از ۲۲ درصد به ۸۷ فیصد افزایش یافته است، با این حال، افغانستان هنوز هم یکی از بدترین کشورهای جهان برای مادران و کودکان زیر سن پنج سال باقیمانده است.