لینک های دسترسی

Breaking News

همکاری چین و هند در افغانستان، پیام به پاکستان


 نشست غیررسمی دو روزۀ رئیس جمور چین با صدراعظم هند در ووهان چین
نشست غیررسمی دو روزۀ رئیس جمور چین با صدراعظم هند در ووهان چین

یک پروژۀ مشترک هند و چین در افغانستان نشان دهندۀ این علامت خواهد بود که همکاری می تواند بر رقابت غلبه کند.

کارشناسان استراتیژیک با بیان این مطلب می گویند که توافق روی این اقدام در کشوری جنگ زدۀ افغانستان، از جانبی هم این پیام را به پاکستان می رساند که چین نقش قانونی هند را در افغانستان به رسمیت می شناسد.

در جریان نشست غیررسمی دو روزه میان نرندرا مودی، صدراعظم هند و شی چینگ پینگ، رئیس جمهور چین که به تاریخ ۲۸ اپریل پایان یافت، هر دو کشور توافق کردند که یک پروژۀ مشترک اقتصادی را در افغانستان پیاده می سازند. مقامات هند و چین آن پروژه را مشخص ساخته و روی شرایط همکاری کار می کنند.

این دو قدرت آسیایی در سال ۲۰۱۰ نیز در بارۀ احتمال همکاری مشترک در افغانستان در عرصۀ پروژه های زیربنایی بحث کرده بودند. اما یکبار دیگر این موضوع در ملاقات دو روزۀ غیر رسمی مودی و شی در ووهان، به پیمانۀ وسیعتر بحث گردید.

کونگ شوان یو، معاون وزیر خارجۀ چین در ختم نشست به خبرنگاران گفت "پروژه های بیشتری هند و چین در بخش پایپ لاین وجود خواهد داشت، که در برخی از آنها جناح سوم هم دخیل خواهد بود." یک مقام هندی به گونۀ جداگانه گفت که پروژه در افغانستان خواهد بود.

روزنامۀ هندوستان تایمز، در یک مقالۀ خود به نقل از بارنت روبین، محقق ارشد در مرکز همکاری های بین المللی و مشاور پیشین یوناما یا دفتر معاونت ملل متحد در امور افغانستان می نگارد که این تصمیم بر منطقه و نقش افغانستان به مثابۀ "محور" همکاری در منطقه، تاثیر خواهد داشت.

آقای روبین می گوید " این توافق تلاش های افغانستان را برای مبدل شدن به محور همکاری آسیایی، نهادینه می سازد – این دقیقاً همان موضوعی است که حکومت افغانستان روی آن کار کرده است."

به باور این کارمند پیشین یوناما، پیاده شدن این تصمیم در افغانستان "یک گوش زد و تنبیه به ایالات متحده و پاکستان نیز می باشد."

بارنت روبین به هندوستان تایمز گفته است "حکومت دونالدترمپ تلاش ورزیده تا آسیا را به عنوان صحنۀ از جنگ سرد میان چین با برنامۀ یک کمربند و یک راه و برنامۀ به اصطلاح هند و اوقیانوس آرام به رهبری ایالات متحده و هند ترسیم کند."

روبین می گوید که این توافق موقف چین را نشان می دهد که همکاری می باید بر رقابت غلبه کند، در حالیکه در نزد استراتیژی امنیت ملی ترمپ، رقابت اولویت دارد.

کارشناسان چینایی نیز می پذیرند که این راهکار می تواند فرصت ها را برای هند و چین روی تعامل و همکاری در سایر کشور ها باز کند.

لیلی، پژوهشگر در انستیتوت روابط بین المللی در پوهنتون بیجینگ این تصمیم را یک آغاز خوب عنوان کرده می گوید "پروژه های مشترک بیشتر می باید میان کشور های همسایه مانند نیپال، سریلانکا، میانمار و سایر کشور های عضو انجمن جنوبشرقی آسیا پیاده شود. افریقا نیز منطقۀ مملو از فرصت ها است."

هو شیشینگ، رئیس انستیتوت جنوب و جنوب شرق آسیا و مطالعات اوقیانوسی در بیجینگ همچو یک همکاری را در افغانستان "ارزشمند" می خواند.

توافق هند و چین در مورد همکاری مشترک در افغانستان انتظار می رود پاکستان را مغشوش سازد. اسلام آباد همواره در تلاش مستثنا قرار دادن هند از افغانستان است.

هندوستان تایمز نگاشته است که هرچند کارشناسان تمایلی زیادی نداشتند تا در بارۀ عکس العمل پاکستان در قبال تصمیم مودی و شی ابراز نظر کنند اما روبین گفت که پیام اسلام آباد واضح خواهد بود.

بارنت روبین می گوید "چین از نقش قانونی هند در افغانستان استقبال می کند. از سال ها به اینسو اردوی پاکستان حمایت اش به طالبان و اعمال سایر فشار ها را بر کابل، با اشاره به تهدیدات ناشی از حضور هند در افغانستان، توجیه کرده است. اکنون بدون اینکه یک کلمۀ مستقیماً به پاکستان بگوید، چین اعلام کرد که نه تنها نقش هند را به رسمیت می شناسد بلکه می خواهد همکاری خود را با حضور هند در افغانستان انجام دهد."

XS
SM
MD
LG