لینک های دسترسی

Breaking News

نسوار در افغانستان؛ ارزان اما پردرآمد


نسوار، از جمله دخانیاتی است که در افغانستان به صورت آزاد خرید و فروش می‌شود، اما نسبت به مواد دخانیات دیگر کمتر در مورد مضرات آن آگاهی داده شده است.

استفاده از نسوار آنقدربرای مردم عادی است که افراد معتاد به نسوار هیچ گاه "معتاد" گفته نمی شوند و بیشتر مردم در مورد مضرات استفاده از نسوار اطلاعی ندارند.

مشتری‌های نسوار فروشان افراد مختلف از جمله جوانان تحصیلکرده، کارگران عادی و افراد بی سواد هستند.

قانون استفاده از نسوار در مکان‌های عمومی

قانون کنترول و منع دخانیات افغانستان حدود سه سال پیش توشیح شد و بر اساس آن استفاده از "سگرت، چلم، قلیون، نسوار و سایر محصولات تنباکو" در مکان‌های سربسته ممنوع شد.

اما این قانون نه اجرایی شده است و نه هم از سوی شهروندان رعایت می‌شود و بیشتر کسانی که نسوار را در داخل دفاتر استفاده می کنند، تفالۀ آن را به دیوارهای اطراف می ریزند.

فرهاد، محصل سال سوم پوهنتون کابل است و می گوید که از سگرت و نسوار استفاده می کند.

او می‌پذیرد که اعتیاد به نسوار خوب نیست، اما می‌گوید "یک نوع شوق است، وقتی اندیوالایت کشید، تو نمی‌توانی نکشی."

ارزان اما پردرآمد

نسوار فروشان در کابل می‌گویند، با آنکه قیمت نسوار ارزان است اما عاید آن نسبت به سایر دخانیات بیشتر است. به گفتۀ آنها یک فروشنده می‌تواند از فروش آن، مصارف زندگی خود را تأمین کند.

محبوب‌الله که یکی از عمده فروشان نسوار در کابل است، می‌گوید که هر بسته نسوار در بازار، نظر به کیفیت آن، از ۵ تا۱۰ افغانی به فروش می‌رسد و با درآمد نسوار می تواند مخارج زندگی خود را تأمین کند.

عبدالصبور که در کنار سایر اجناس در دکانش نسوار می فروشد، می‌گوید مشتری‌هایش بیشتر از سگرت، نسوار می‌خرند.

او خودش نیز از نسوار استفاده می کند و می‌گوید که "نسوار اعصاب آدم را آرام می‌کند" و اضافه می کند در سال‌های اخیر، نه تنها مشتریان نسوار در افغانستان کم نشده‌، بلکه افزایش یافته است و تعداد زیادی از مشتریان را جوانان تشکیل می دهند.

عدم آگاهی از ضررهای صحی نسوار

داکتر عبدالله احمدی، متخصص امراض جوف دهن و دندان در یکی از شفاخانه‌های خصوصی کابل به صدای امریکا گفت که نسوار باعث امراض گوناگون مخصوصا امراض مرتبط به جوف دهن و مری می‌شود.

او می‌گوید که استفاده از نسوار، به ویژه به بیره‌های دندان انسان آسیب جدی می‌رساند و حتی ممکن است باعث ابتلا به سرطان بیره شود.

آقای اکبری نیز تأیید می‌کند که آگاهی دهی لازم در مورد ضررهای نسوار برای صحت انسان، صورت نگرفته است.

XS
SM
MD
LG