نیکولای پاتروشیف، منشی شورای امنیت ملی روسیه گفته است که بیثباتی و ناامنی موجود در افغانستان میتواند به تمام کشورهای منطقه گسترش یابد.
به نقل از خبرگزاری تاس روسیه، پاتروشیف روز چهارشنبه هشتم فبروری (۱۹ دلو) در پنجمین نشست مشاوران امنیت ملی کشورهای منطقه در مورد افغانستان از تهدید ناشی از تسلیحات به جاماندهٔ امریکایی و ناتو در افغانستان ابراز نگرانی کرد.
او گفت: "ما در مورد بیش از هزار واسطهٔ زرهی و نفربر زرهی، دهها طیاره و هلیکوپتر، صدها دستگاه توپخانهای، هاوان، سیستمهای ضد تانک و ضد طیاره و صدها هزار میل اسلحهٔ سبک و سنگین صحبت میکنیم که ارزش آن به دهها میلیارد دالر میرسد."
منشی شورای امنیت ملی روسیه گفته که این اسلحه و تجهیزات هم سبب تشدید منازعات مسلحانه میان گروههای درگیر افغان شده و هم در بازار سیاه فروخته شده و به دست تروریستان کشورهای سوم افتاده میتواند.
تخمین زده میشود که پس از خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان به ارزش هفت میلیارد دالر اسلحه و تجهیزاتی که برای قوای مسلح پیشین افغانستان فراهم شده بود، به دست طالبان افتاده است. وزارت دفاع امریکا در گزارشی به کانگرس این کشور گفته است که در طول ۱۶ سال – ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۱ – ایالات متحده به ارزش ۱۸.۶ میلیارد دالر اسلحه و تجهیزات را به قوای افغان فراهم کرده بود.
روسیه در حالی از افتادن اسلحهٔ به جا ماندهٔ غرب در افغانستان به دست تروریستان منطقهای ابراز نگرانی کرده است که چندی پیش مقامهای هندی گفتند که اسلحهای را از نزد تندروان کشمیری ضبط کرده اند که شبیه آن پس از خروج قوای خارجی در افغانستان به جامانده بود.
علی شمخانی، منشی شورای عالی امنیت ملی ایران نیز در نشست روز چهارشنبه که در آن مشاوران و نمایندگان نهادهای امنیت ملی روسیه، ایران، هند، چین، تاجیکستان، قرغیزستان، اوزبیکستان، و ترکمنستان شرکت داشتند، ایجاد امنیت، صلح، ثبات و پیشرفت را در افغانستان "اولویت اصلی" ایران خواند.
به نقل از خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) شمخانی ضمن تاکید بر تلاش جمعی کشورهای همسایهٔ افغانستان برای تامین صلح در آن کشور گفت که راه بیرون رفت از "چرخه معیوب ناامنی-بیثباتی" در گرو "اراده و اقدامات ملموس هیات حاکمه سرپرستی افغانستان و سایر بازیگران داخلی" است. او شکل گیری حکومت همهشمول را برای رسیدن به ثبات در افغانستان ضروری عنوان کرد.
علی شمخانی با اشارهٔ غیرمستقیم به ساختار تک قومی و تک گروهی حکومت طالبان گفت: "تاخیر بیشتر در پیگیری سازوکارهای سیاسی برای مشارکت همه اقوام و احزاب در حاکمیت و همچنین سایر موارد ثبات بخش در افغانستان نه تنها مزیتی را به دنبال نخواهد داشت بلکه بر مشکلات کنونی این کشور خواهد افزود."
نمایندگان گروه طالبان در این نشست حضور نداشتند، هرچند سخنگویان این گروه در روزهای اخیر در صحبت با رسانههای محلی افغانستان بر ضرورت و لزوم حضور نمایندگان طالبان در نشستهای جهانی در مورد افغانستان تاکید کرده اند.
نشست چهارم مشاوران امنیت ملی کشورهای همسایهٔ افغانستان و کشورهای منطقه در ماه می سال ۲۰۲۲ در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان و نشست سوم این سلسله در ماه نومبر ۲۰۲۱ اندکی پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، در دهلی جدید برگزار شده بود.