سخنگوی حکومت طالبان در چهارمین سالروز امضای توافقنامهٔ دوحه گفت که ایالات متحده از این توافقنامه تخطی کرده است.
ذبیحالله مجاهد، در پیامی صوتی که از طریق تلویزیون ملی تحت مدیریت طالبان نشر شد، گفته است: "بعضی تخطیها از این پیمان از طرف امریکاییها وجود داشته که در ذیل تشریحات متن پیمان دوحه، آنها وعده کرده بودند که باید تعامل شان با افغانستان به طور عادی باشد، باید روابط احسن داشته باشند، در آبادی افغانستان سهم بگیرند و جلو پیشرفت افغانستان را نگیرند، چنین نشد."
همچنان مجاهد گفته است که هنوز هم فهرستهای سیاه – از رهبران این گروه – و تحریمها وجود دارد، داراییهای مردم افغانستان هنوز هم منجمد مانده، جلو به رسمیتشناختن حکومت طالبان گرفته شده و تعامل از جانب ایالات متحده به حالت عادی بر نگشته است.
او مدعی شده است که این توافقنامه برای افغانستان پردستاورد بود. به گفتۀ وی، "اخراج اشغالکنندگان، ختم جنگ و خونریزی در افغانستان، صلح، ثبات و امنیت سرتاسری، استقلالیت افغانها در تصمیمگیریها، اقدامات جهت رشد اقتصادی و گسترش بازسازی، پیامدهای توافقنامه دوحه است".
توافقنامۀ دوحه در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰، میان امریکا و طالبان در قطر امضا شد. خلیلزاد به نمایندگی از حکومت ایالات متحده و ملا عبدالغنی برادر، معاون کنونی رییسالوزرای حکومت طالبان در پای این سند امضا کرده اند.
مقامات امریکایی میگویند که طالبان در این توافقنامه تعهد کرده بودند که برای تشکیل یک حکومت فراگیر با سایر احزاب افغانستان گفتگو خواهند کرد. علاوه بر این احترام به حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان، دختران و اقلیتهای قومی – مذهبی، قطع روابط با گروههای دهشتافگن چون القاعده از دیگر تعهدات طالبان در توافقنامه دوحه است.
قصر سفید گفته است که ایالات متحده طالبان را در مقابل تعهدات شان مسوول میداند. کارین ژان پییر، سخنگوی قصر سفید گفته است: "ما هر روز به طور خستگی ناپذیر کار میکنیم تا اطمینان حاصل کنیم که این مجموعهای از تعهدات تحقق یابند."
شورای امنیت ملل متحد در اوایل ماه دلو با نشر گزارشی گفته بود که طالبان روابط نزدیک خود را با شبکۀ القاعده حفظ کرده و بر اساس این گزارش، القاعده هشت مرکز جدید آموزشی را در افغانستان ایجاد کرده است.
بر بنیاد این گزارش، داعش هنوز هم تهدیدی برای افغانستان و منطقه است که هدف آن در افغانستان، به ترتیب، شیعیان، طالبان و غیرنظامیان اند.
در این گزارش همچنان آمده است که شاخۀ خراسان داعش در افغانستان استراتیژی جذب آنعهد از جنگجویان طالبان را که از صفوف این گروه ناامید شده اند، در پیش گرفته است. افزون بر این، داعش همچنان در صدد جذب جنگجویان خارجی است.
اما طالبان در آن زمان این گزارش شورای امنیت ملل متحد را رد کردند و آن را شایعه علیه حکومت خود خواندند.
گروه