یک مقام وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در واکنش به محدودیتها بر رسانهها به ویژه جلوگیری از نشر "زندهجان ها" از طریق رسانههای تصویری گفت که رهبر این گروه در زمنیۀ نشر تصویر و ویدیوها ملاحظۀ "علمی و شرعی" دارد.
ضیاالحق حقمل، معین نشراتی این وزارت در نشستی در شهر مزار شریف، مرکز ولایت بلخ افزوده که این ملاحظات در گذشته نیز وجود داشت، اما به گفتۀ وی، در حال حاضر هیچ فرمانی دربارۀ ممنوعیت فعالیت رسانهها صادر نشده است.
او با اشاره به قانون رسانههای همگانی گفت که این قانون پس از آماده شدن برای توشیح به هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه فرستاده شده، اما او این قانون را مسترد کرده است.
حقمل افزود: "بعضی موضوعاتی است که در حال حاضر ما و شما در تاریکی قرار داریم. همکاران نمیفهمند در این بخش چه کار کنند، مثلا موضوع عکس و ویدیو ذکر شد، در این مورد دیروز هم گفتم که رهبری ما و شما، از نگاه علمی و از نگاه شرعی ملاحظه دارد و این ملاحظه سابق هم بود."
اما این مقام طالبان در مورد این ملاحظات شرعی و علمی هبتالله آخندزاده دربارۀ نشر تصاویر از طریق رسانهها توضیحات نداده است.
پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، محدودیتهای حکومت این گروه بر رسانهها و خبرنگاران افزایش یافته است. طالبان نه تنها پخش موسیقی را در برنامههای رادیویی ممنوع کرده اند، بلکه در برخی از ولایات، کارمندان زن را نیز از فعالیت در رسانهها منع کرده اند.
این در حالی است که در تازهترین مورد، طالبان در شماری از ولایتهای افغانستان نشر تصاویر "زنده جانها" را از طریق رسانههای تصویری منع کرده اند.
مقامهای وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تاریخ ۱۴ اکتوبر (۲۳ میزان) گفتند که قانونی را تطبیق خواهد کرد که رسانهها را از پخش تصاویر زندهجانها منع میکند. سیفالاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت به خبرگزاری فرانسپرس گفت که این قانون به گونهٔ تدریجی تطبیق خواهد شد.
مقامهای این گروه تا کنون خبرنگاران را در ولایات هلمند، بادغیس، تخار و قندهار از نشر تصاویر زندهجانها از طریق رسانههای محلی منع کرده اند، که با این اقدام، اکثر رسانههای تصویری از فعالیت بازمانده اند.
توقف فعالیت سومین رادیوی محلی در خوست
مرکز خبرنگاران افغانستان بار دیگر از ادامۀ محدویتهای طالبان بر رسانهها در این کشور ابراز نگرانی کرده و از بستهشدن یک رادیو محلی دیگر در خوست خبر داد.
این نهاد ناوقت روز جمعه هشتم نومبر (۱۸ عقرب) در اعلامیهای گفت که مقامهای طالبان نشرات "رادیوی آموزشی لونگ" در این ولایت را به دلیل "پخش تماس تلیفونی دختران و استفاده از موسیقی در پس زمینۀ برنامههایش" بسته کرده اند.
برخی خبرنگاران در خوست به مرکز خبرنگاران افغانستان گفته اند که دروازۀ این رادیو به تاریخ ششم نومبر (۱۶ عقرب) توسط محتسبان امر به معروف و نهی از منکر طالبان در خوست "مهر و لاک" شد.
در جریان این ماه، این سومین رادیو محلی در ولایت خوست است که توسط طالبان بسته میشود.
پیش از این، طالبان جلو فعالیت نشراتی رادیو "ژمن" و رادیو "غرغشت" را به اتهام نشر موسیقی در پسزمینه برنامههای شان گرفته بودند.
اما طالبان پس از چندین روز، مسوولان رادیو "غرغشت" را دوباره اجازه دادند تا نشرات این رادیو را از سر بگیرند.
محدودیتهای طالبان بر رسانهها و خبرنگاران، واکنشهای زیادی را به دنبال داشته و در تازهترین مورد، شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان گفته است که نیاز است تا خبرنگاران در این کشور بدون ترس از انتقام و ارعاب به کار خود ادامه دهند.
کرن دکر، که فعالیتهایش را از دوحه به پیش میبرد، به تاریخ پنجم نومبر (۱۵ عقرب) در پیامی در صفحۀ اجتماعی ایکس، از اطلاعرسانی خبرنگاران افغان برای شهروندان این کشور ستایش کرده و افزود که آنان مسوولان را مورد پاسخگویی قرار میدهند.
این دپلومات امریکایی اضافه کرد که حق دسترسی به اطلاعات، از جملۀ حقوق پذیرفته شدۀ بشری در سطح جهان به شمار میرود و برای تصمیمگیریها در سایر بخشهای زندگی مردم، یک امر ضروری تلقی میشود.
گروه