وزارت تحصیلات عالی افغانستان گفته است که نخستین برنامۀ آموزش آنلاین به نام "افغان ایکس" در سطح ملی و بین المللی، تحت کورسهای آنلاین به نام موک "MOOCs" یا کورس های باز آنلاین گسترده آغاز شده است.
فیصل امین، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی افغانستان، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که هدف از راه اندازی این برنامه، معرفی فعالیتهای علمی، فرهنگی و فکری افغانستان با کشورهای دیگر است.
آقای امین گفت که افغانستان با چند پوهنتون کشورهای خارجی این برنامه را آغاز کرده و به گفتۀ وی تمام محصلان و جوانان افغان و خارجی میتوانند از طریق وبسایت AfghanX به این کورسها، بدون محدودیت زمانی و مکانی دسترسی داشته باشند.
سخنگوی وزارت تحصیلات عالی افغانستان گفت که از طریق این برنامه، پوهنتونها در داخل افغانستان نیز با هم وصل خواهد شد. او افزود که محصلان در ولایات دور دست افغانستان خواهند توانست تدریس استادان پوهنتون کابل و دیگر پوهنتونهای مطرح را از طریق این وبسایت دنبال کنند.
بربنیاد آمار وزارت تحصیلات الی افغانستان هم اکنون ۱۶۹ پوهنتون و موسسۀ تحصیلات عالی دولتی و خصوصی -۳۸ دولتی و ۱۳۱ خصوصی- در افغانستان فعالیت دارد که در این پوهنتونها افزون بر ده هزار استاد برای حدود ۳۶۰ هزار محصل مصروف تدریس اند.
سخنگوی وزارت تحصیلات عالی افغانستان گفت که هم اکنون ۶۷۰۰ استاد در پوهنتونهای دولتی و ۳۵۰۰ استاد دیگر در پوهنتونهای خصوصی تدریس میکنند.
شماری از کارشناسان از این اقدام وزارت تحصیلات عالی استقبال می کنند، اما برخی از این کارشناسان به اینباوراند که هنوز هم مشکلات جدی در نصاب تحصیلات عالی وجود دارد.
نجیبه حسینی، عضو پیشین کمیسیون تحصیلات عالی مشرانو جرگه، به صدای امریکا گفت که محصلان جوان، میخواهند با سیستم عصری آموزش ببینند، امابه گفتۀ وی هنوز نصاب تحصیلات عالی افغانستان، قدیمی و کهنه است.
از دو سال به این سو وزارت تحصیلات عالی افغانستان تعهد کرده است که نصاب تحصیلات عالی را تغییر میدهد، اما تا اکنون تغییرات جدی در این بخش، ایجاد نشده است.
انتقاد دیگر، نبود رشتههای مدرن تحصیلی در پوهنتونهای افغانستان است که به گفته مقامهای وزارت تحصیلات عالی، تلاش برای ایجاد این رشتهها نیز صورت میگیرد.