حامد كرزى، رئيس جمهور پيشين افغانستان از تلاشهای چین در جهت بهبود روابط افغانستان و پاکستان، قدردانی کرده است.
دفتر مطبوعاتی آقای کرزی، با نشر بیانیهای میگوید که رئیس جمهور پیشین افغانستان، هنگام سخنرانی در ششمین اجلاس جهانی صلح، با قدردانی از تلاشهاى رئیس جمهور چین براى بهترساختن روابط ميان افغانستان و پاكستان، از آن پشتيبانى كرده است.
این اجلاس، به تاریخ ۲۴ و ۲۵ ماه روان میلادی، در پوهنتون تسنگهوا جمهورى چين برگزار شد و روی مسایل مهم امنیت جهانی در آنجا صحبت گردید.
چین در این اواخر، تلاش میکند که روابط میان کابل – اسلامآباد را که در دو سال اخیر به تیرهگی گراییده است، بهبود ببخشد.
در پی دیدار اخیر وانگ یی، وزیر خارجۀ چین با مقامهای افغان و پاکستانی، این سه کشور اعلامیهای مشترکی صادر کردند که در آن آمده است " هر سه طرف متعهد به حفظ صلح و ثبات در منطقه، افزایش اتصالات و ارتباطات منطقهیی و همکاریهای اقتصادی بوده وخواهان ارتقا و گسترش دامنۀ امنیت و توسعۀ مشترک میباشند".
بر اساس این اعلامیه، افغانستان و پاکستان برای ایجاد یک میکانیزم مدیریتِ بحران، به شمول پیشگیری از طریقِ تبادل معلوماتِ استخباراتی به موقع و مؤثر و گرفتن تدابیر مشترک، به توافق رسیده اند.
همچنان سه جانب توافق کرده اند تا میکانیزم گفتگوهای وزیران خارجۀ چین – افغانستان – پاکستان را به منظور همکاریهای بیشتر تأسیس کنند.
با توجه به این مسایل، آقای کرزی، ابراز امیدواری کرده است که سفرهاى وزير امور خارجه جمهورى چين به افغانستان و پاكستان "به خير دو كشور" تمام شود و نتايج مطلوب را به همراه داشته باشد.
دکتور عبداللطیف نظری، استاد روابط بینالملل به صدای امریکا گفت، هدف اساسی چین این است تا بیشتر از این، روابط افغانستان و پاکستان صدمه نبیند و از سوی دیگر بیجینگ در تلاش کاهش فشارهای بینالمللی از پاکستان است.
به گفتۀ دکتور نظری، چیناییها نگران مرزهای خود میباشند، به هر میزان که ناامنی در افغانستان زیاد شود، احتمال سرایت گروههای تروریستی در داخل چین به خصوص مناطق مسلمان نشین سینگ چیانگ وجود دارد.
اما آیا با میانجیگری چین میان کابل – اسلامآباد، صلح در افغانستان تأمین خواهد شد؟
آقای نظری تأکید کرد که نشستهای دوجانبه و چندجانبه میتواند در کاهش تنشها میان افغانستان و پاکستان کمک کند؛ اما ثبات دایمی افغانستان در گرو تعارضات کشورهای منطقه و فرامنطقه گره خورده است و تا زمانی که این تعارضات میان کشورهای قدرتمند فرامنطقهیی برطرف نگردد، افغانستان قادر نخواهد بود که مناقع ملی خود را در اولویت سیاست خارجی قرار بدهد.