ریاست معارف ولایت بامیان میگوید که بر اساس یک ارزیابی تازۀ این ریاست، ده درصد دختران دانشآموز در این ولایت به دلیل ازدواجهای زیر سن از رفتن به مکتب محروم میشوند.
محمد ایوب امیری، رییس معارف بامیان به صدای امریکا گفت که در این ولایت۱۲هزار کودک از رفتن به مکتب محروم اند که بیشتر از نیمی آنان را دختران تشکیل میدهند.
رییس معارف بامیان یکی از عوامل محرومیت این شمار کودکان را فقر و رسوم ناپسند بیان کرد. او گفت: "یکی از عوامل ترک آموزش ازدواج قبل از سن ۱۸ و ۱۹ است که بنا به محدودیتهای خانوادگی نمیتوانند درس بخوانند".
آقای امیری افزود که بیشتر دختران دانشآموز در ولسوالیهای سیغان، کهمرد و برخی ساحات مرکز بامیان اجازه دارند که تا صنف ۹ آموزش ببینند، پس از آن خانوادهها به دلیل باورهای سنتی مانع آموزش دختران میشوند.
لطیفه (نام مستعار) یکی از دخترانی که به دلیل ازدواج نتوانسته مکتب بخواند به صدای امریکا گفت: "صنف ۱۰ را تکمیل کردم، اما صنف ۱۱ را خوانده نتوانستم چون با مشکلات خانوادگی مواجه شدم و خواستم این است که دختران نباید قبل از تکمیل کردن سن قانونی ازدواج کنند و باید ترس و تعلیم خود را به پایان برسانند".
بر اساس ارقام ریاست معارف بامیان، در سراسر این ولایت بیش از ۱۴۳ هزار دانشآموز مشغول آموزش اند.
دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر در بامیان میگوید که آموزش حق بشری هر شهروند است و حکومت باید فرصتهای متوازن را برای تمامی شهروندان فراهم کند.
جواد دادگر رییس دفتر زون مرکزی کمیسیون مستقل حقوق بشر در بامیان گفت: "تعداد زیادی از دختران در مرکز بامیان، ولسوالی شیبر، کهمرد و سیغان از همان ابتدا به حق آموزش دسترسی نداشتند و شماری دیگر پس از ازدواج از این حق محروم شده اند".
پیش از این شورای علمای بامیان در برخی ولسوالیهای این ولایت فیصله کرده اند که از ازدواجهای زیر سن دختران جلوگیری شود اما این فیصله هنوز در سطح بامیان همگانی نشده است.