این ائتلاف که شامل "ائتلاف نجات ملی افغانستان" و شماری از احزاب و جنبشهای سیاسی است، امروز در کابل اعلام موجودیت کرد.
احزاب جنبش به رهبری جنرال عبدالرشید دوستم، جمعیت به رهبری صلاحالدین ربانی، حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان به رهبری حاجی محمد محقق، جبهه نوین افغانستان به رهبری انوارالحق احدی، محور ملی به رهبری رحمتالله نبیل و شماری از جریانهای سیاسی در این ائتلاف شامل استند.
برخی اعضای این ائتلاف، از نگرش ارگ در برابر احزاب سیاسی انتقاد کردند و هدف از تشکیل این جریان سیاسی را، برطرفکردن خلاهایی موجود در افغانستان گفتند.
حاجی محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان و معاون دوم ریاست اجرائیه گفت: "امروز این ساختمان عظیم سیاسی کشور ما شکل گرفت...از این کسی هراس نکند، که همۀ جهتها جمع شدند، خدا ناخواسته کدام کار منفی میکنند، نخیر، همانطوری که گفته شد، برای پرکردن خلاهایی که در افغانستان موجود است، ایجاد شده است".
اعضای ائتلاف بزرگ ملی افغانستان با تاکید بر نقش احزاب سیاسی به این باور اند که این احزاب در هر شرایط و وضعیتی، نظام افغانستان را سرپا نگهداشته اند.
به باور اعضای این ائتلاف، احزاب تنها در جنگ نه؛ بلکه در ترویج دموکراسی نیز میتوانند پیشگام باشند.
این سخنان، به پاسخ انتقاد رئیس جمهور غنی است که گفته بود "احزاب سیاسی کیست که به نمایندگی از مردم صحبت میکنند، کی انتخاب شان کرده، چقدر رای گرفتند".
عطامحمد نور، والی پیشین بلخ و رئیس اجرایی حزب جمعیت، در این نشست، از افزایش ناامنیها، فقر، دستِکم گرفتن احزاب، برخوردهای سلیقوی حکومت با قضایا، انتقاد کرد.
او خطاب به حکومت گفت: "در مقیاس افغانستان هیچ چیزی به خواست و میل و بر وفق مراد ملت عزیز ما نیست، پس اگر چنین است، زانو بزنند در مقابل احزاب سیاسی، در برابر جامعه مدنی، شخصیتها و چهرههای ملی ما، اینها یک به یک بحث بکنند و یک به یک جواب بدهند و راه حل پیدا بکنند...".
از سوی دیگر، آقای نور افزود که خطوط اساسی این ائتلاف تا چند روز آینده تدوین خواهد شد و نمایندگان شان با ائتلاف حراست و ثبات به رهبری عبدالرب رسول سیاف و همچنان با تیم حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان صحبت خواهند کرد تا برنامۀ واحد را در قبال وضعیت کنونی ایجاد کنند.
شماری از شخصیتهای سیاسی برحال و اسبق چون؛ احمدضیا مسعود، محمداسماعیل خان، زلمی رسول، همایون همایون، معاون اول ولسی جرگه، حاجی ظاهر قدیر و برخی دیگر اعضای مشرانو جرگه و ولسی جرگه در مراسم اعلام موجودیت این ائتلاف شرکت داشتند.
واکنش ارگ
ساعاتی پس از اعلام این ائتلاف، ریاست جمهوری افغانستان از ایجاد این جریان سیاسی، استقبال کرد و گفت که ائتلافها و جریانهای سیاسی برنامه محور میتواند در تطبیق برنامههای ملی، ممد باشند.
ریاست جمهوری افغانستان در خبرنامهای گفته است: "رئیس جمهور کشور در آیندۀ نزدیک نیز با آنان در رابطه به مسایل ملی نشست خواهد داشت".
ریاست جمهوری افغانستان با توجه به دو اولویت صلح و انتخابات، تأکید کرد که حکومت به گفتمان مشترک با جریانهای "فعال" سیاسی ارزش میدهد.
اما خبرنامه افزوده است که برای توسعه سياسی به حوصله، وسعت نظر و رقابت مثبت در ميدان مسطح نیاز است و قضاوت شهروندان افغان در انتخابات، میتواند برای همه طرفها "آموزنده" باشد.
ارگ تأکید کرده است که در جریان نزديک به چهار سال گذشته، حكومت همواره در موضوعات مختلف ملی و بينالمللی با احزاب سياسی، شخصيتهای جهادی و سياسی، مشورت کرده است و "ديدگاههای سازنده و طرحهای مفيد" احزاب و شخصيتهای سیاسی میتواند مردم و حكومت را كمک كند.